Neymar en Suárez promoten Nederlandse kledinglijn, 'dekmantel voor drugshandel'

Neymar en Suárez promoten Nederlandse kledinglijn, 'dekmantel voor drugshandel'

21-07-2022 23:13
2

Domenico G., de eigenaar van kledingmerk My Brand, is aangehouden op verdenking van drugshandel en witwassen. Opmerkelijk genoeg maakten heel wat bekende voetballers reclame voor het bedrijf, onder wie Luis Suárez en Neymar: Nieuwsuur is in de zaak gedoken.

Beide topspelers droegen kleding van het merk, terwijl ook Glenn Helder en Kenneth Vermeer uithangborden van My Brand waren. Volgens Nieuwsuur was het bedrijf van G. echter een 'ideale dekmantel voor zijn criminele activiteiten'. "Als mensen spelers als Neymar en Suárez zien in die kleding, denken ze al gauw: dat zal dan wel een keurig merk zijn", aldus rechercheur Arno van Leeuwen. "Die voetballers worden dus misbruikt via de kledinglijn, dat weer een dekmantel is voor de cocaïnelijn."

Deze maand is G. aangehouden en bij een huiszoeking zijn 228 duizend euro contant geld en een vuurwapen aangetroffen. Winnie Haatrecht, de zaakwaarnemer van Vermeer, wist niet wat er schuilging achter het bedrijf. "Voetballers krijgen op het hoogtepunt van hun loopbaan twintig tot dertig aanvragen per maand om iets te promoten. Je kan moeilijk een detective inhuren om alles te gaan onderzoeken", reageert hij. "Natuurlijk schrik je daarvan, maar het is niet te voorkomen. En ik denk ook niet dat het onze verantwoordelijkheid is als je vijf jaar geleden een shirt hebt aangehad van wat nu blijkt een criminele verdachte."

Rechercheur Van Leeuwen is al langer bezig met onderzoek naar de infiltratie van criminelen in de voetbalwereld. Zo voerde hij bij Ajax zogeheten bewustwordingsgesprekken met de veelbesproken Quincy Promes. Hij drukt voetballers en makelaars op het hart om alert te zijn. "Je gaat het pas zien als je het doorhebt, zei Johan Cruijff. Maar in dit geval kun je als je je oren zo links en rechts te luisteren legt best het een en ander te weten komen." Zo werd de auto van G. ooit in brand gestoken en was hij ook actief in Colombia, dat al decennialang gebukt gaat onder drugscriminaliteit. "Dat zijn allemaal signalen waar je alert op moet zijn."