De Laet zag af van chronische darmaandoening: 'Ik genoot niet meer van voetballen'

De Laet zag af van chronische darmaandoening: 'Ik genoot niet meer van voetballen'

21-07-2022 15:40

Ritchie De Laet heeft een bijzonder moeilijk seizoen achter de rug. Royal Antwerp FC wist niet helemaal te overtuigen en de verdediger zelf kampte maanden met een blessure. Zo bleek hij aan de chronische darmziekte colitis ulcerosa te lijden, wat voor flink wat problemen zorgde.

Het begon eind januari, waar hij uiteindelijk maanden van afzag. Tijdens de wedstrijd tegen KV Oostende moest hij naar het toilet en ging het helemaal bergaf. "Vanaf dan kroop er angst in mijn hoofd: dit wilde ik niet nog eens meemaken. Er heerst nu eenmaal een taboe om naar de wc te gaan", vertelt De Laet in Sport/Voetbalmagazine.

Een week later gebeurde het opnieuw. De Laet at vervolgens nog nauwelijks. Daarnaast kampte hij ook met verschrikkelijke pijnen en uitputting. "Ik ging niet meer naar het tennis van mijn dochter kijken, niet meer naar wedstrijden. Ik durfde niet langer dan het ritje naar de club in de auto te zitten en ik geraakte met moeite door de trainingen. Eenmaal thuis viel ik gewoon neer. Ik was op", aldus de verdediger.

Mentale problemen
Fysieke problemen voor De Laet, maar ook mentaal had de ervaren pion het bijzonder moeilijk. "Ik was down, echt down, en was er in mijn hoofd de hele tijd mee bezig. Ik zocht overal uitvluchten voor. Ik kon niet meer genieten van wat ik het liefste doe: voetballen."

Begin april kwam er dan toch verandering in. De Laet ging uiteindelijk naar een dokter die de diagnose stelde. Enkele dagen later liep het al beter voor De Laet, die nu weer helemaal kan genieten. "Ik voetbal weer op dit niveau. Dat is een geschenk", besluit De Laet.