VP’s Glazen Bal: vier dure plaatsjes Champions Play-Off, Genk valt uit de boot

VP’s Glazen Bal: vier dure plaatsjes Champions Play-Off, Genk valt uit de boot

21-07-2022 16:15 Laatste update: 20:00
32

Na maandenlange ontwenningsverschijnselen kunnen de voetbalverslaafden onder ons stilaan eindelijk hun driften weer botvieren. De laatste rechte lijn richting de Jupiler Pro League 2022-2023 is inmiddels ingezet! Voor zij die nog een laatste zetje nodig hebben om de temperatuur te voelen stijgen, tuurt de redactie van VoetbalPrimeur.be graag eens diep in haar Glazen Bal. In het twee deel van deze reeks verschijnen daarin als bij wonder de vier deelnemers aan de Champions Play-Off.

Nog een slordige negen maanden staan er op de kalender alvorens de JPL haar eindstrijd induikt, maar voor onze Glazen Bal is geen tijdsvenster te ruim om te overbruggen. Op basis van de huidige spelerskernen en ambities tekenen zich al enkele scherpe vormen af in de mist die voor de blik van de gewone sterveling onmogelijk te doorboren valt. Een overzicht (in alfabetische volgorde) van de vier ploegen die zich zullen plaatsen voor de Champions Play-Off, je las het hier als eerste!

Hunkeren naar het verleden
Vergeet het vertrouwen in het proces, het is weer tijd om prijzen te veroveren bij RSC Anderlecht. Het paars-witte bestuur ziet in Felice Mazzu de ideale kapitein om die expeditie tot een goed einde te brengen. Met zijn tactisch vakmanschap, zijn people management én zijn brandende wilskracht moet de wonderdokter van Union ook de grote broer uit Brussel weer naar hogere sferen loodsen.

Het eerste deel van de zomermercato zette dat verlangen kracht bij, want veel eenvoudiger dan verwacht werden er (althans op papier) gedegen opvolgers gevonden voor Christian Kouamé en Joshua Zirkzee. Misschien verlaten Sebastiano Esposito en Fabio Silva het Lotto Park in tegenstelling tot hun voorgangers wél met zilverwerk.

De gedachte dat Royal Antwerp FC de top-vier zou mislopen, is werkelijk nog geen seconde voorbijgeflitst in het hoofd van Paul Gheysens. De steenrijke voorzitter lijkt deze zomer nóg een versnelling hoger geschakeld te zijn om zijn natte droom (en die van de tienduizenden supporters) waar te maken: The Great Old een eerste landstitel bezorgen sinds 1957.

Geld vormt daarin zelden een belemmering, bewijzen de monsterbedragen die Gheysens uittrok voor onder meer Toby Alderweireld en Vincent Janssen. En er liggen nog een zestal weken transfermarkt voor de boeg … Verschiet niet als er straks nog enkele spraakmakende aanwinsten de Bosuil binnenvallen.

Vaste waarde en millimeterduel
Club Brugge in de top-vier wedden, daar valt werkelijk geen cent mee te verdienen. Hoewel er de komende weken nog een heleboel staat te gebeuren op Jan Breydel, met hoofdzakelijk het nakende afscheid van Charles De Ketelaere en/of Noa Lang, twijfelt eigenlijk niemand eraan dat de regerende titelhouder vanaf april opnieuw mag meestrijden voor de oppergaai.

Daarvoor is de structurele voorsprong van Club in het Belgische voetballandschap te hoog opgelopen. Zelfs de onervarenheid op het hoogste niveau van Carl Hoefkens kan de tegenstanders onvoldoende vertrouwen inboezemen. Bovendien toonde Blauw-Zwart zich met de komst van bijvoorbeeld Casper Nielsen, Ferran Jutglá, Cyle Larin en Bjorn Meijer al slagkrachtig op de transfermarkt.

Voor het vierde en laatste plekje, tot slot, toont VP’s Glazen Bal enkele contouren die minder scherp omlijnd zijn. Het staat vast dat het om een club gaat die in het blauw aantreedt. En wacht even, we kunnen ook de eerste drie letters ontwaren … Een G, een E en een N. Konden we die slotletter maar wat beter zien! KRC Genk of KAA Gent, één van die twee dus.

Voor beide clubs valt iets te zeggen. Als de Limburgers hun huidige selectie weten samen te houden, loopt er in de achter- én voorhoede voldoende kwaliteit rond. Met Wouter Vrancken is er daarnaast een trainer aan boord gesprongen die volledig strookt met het DNA van de club. Maar is het voldoende om in tegenstelling tot vorig seizoen de laatste vier te halen? Nee, net niet. Met dank aan dat andere G E N. 

Meer ten westen van Vlaanderen mikken immers ook De Buffalo’s op deelname aan de Champions Play-Off. Echte hiaten qua spelers vertoont het basiselftal van Hein Vanhaezebrouck niet, maar voorlopig is de spoeling in de breedte in vergelijking de vorige jaren nog te dun om mee te kunnen strijden op de drie fronten. Toch zien we dat nog wel in orde komen. Michel Louwagie weet wel hoe spelers kopen. In de Supercup viel het wel op dat Gent net zoals vorig seizoen toch heel wat kansen nodig heeft om te scoren.

Gelukkig voor de Buffalo's creëren ze op één match heel veel mogelijkheden.  Ondanks het ontbreken van een doelpunt liet Gent in de 'oefenmatch' tegen Club Brugge een goede indruk na. Vorig seizoen eindigde Gent indrukwekkend. Of de start van de bekerwinnaar ook goed gaat zijn, valt nog af te wachten. De Buffalo's zijn traditionele trage starters de voorbije seizoenen, maar de tickets voor Play-Off 1 worden aan het einde van de rit uitgedeeld. Daarom merken we het nu zeker, die laatste letter blijkt een ‘T’ te zijn!

Te klein bootje
Dat vijftal is zeker niet het enige ensemble met de kwaliteiten om bovenin mee te draaien. Als revelatie uit de voorbije jaargang verdient Union Saint-Gilloise zonder twijfel een vermelding. Met de hulp van over het Kanaal zal de traditieclub ook dit seizoen weer een competitief elftal tussen de lijnen kunnen brengen, al is er wel érg veel veranderd in het Dudenpark. Enkele sterkhouders zijn vertrokken, inclusief de succestrainer.

Van Karel Geraerts mag simpelweg geen deelname aan de Champions Play-Off geëist worden. Diezelfde vlieger gaat al jaren op voor Standard Luik, helaas. Een plaats in de veilige middenmoot zou al een succes zijn. Ook Sporting Charleroi en KV Mechelen zullen uit het bootje vallen, vanwege een gebrek aan topkwaliteit om week in week uit naar de overwinning te dingen.

Maar, eerlijk is eerlijk: het stof op onze Glazen Bal dreigt soms wel eens te dik te liggen! Is dat bij jou anders? Verkondig dan nu in de comments jouw top vier voor het seizoen 2022 – 2023!