Anciens bij Club Brugge moeten vrezen: Nielsen zal voor concurrentiestrijd zorgen

Anciens bij Club Brugge moeten vrezen: Nielsen zal voor concurrentiestrijd zorgen

19-07-2022 17:00 Laatste update: 21:50
37

Club Brugge heeft deze week kunnen stunten door Casper Nielsen in huis te halen. De middenvelder komt over van Union, waar hij het afgelopen seizoen een bepalende pion was bij de titelconcurrent. Nu zal hij Club Brugge aan een nieuwe titel moeten helpen, maar hoe past Nielsen in het 'systeem-Hoefkens'?

Met Nielsen heeft Hoefkens alvast een bijzonder nuttige pion als nieuwe optie gekregen. De Deense middenvelder speelde bij Union een bijzonder belangrijke rol en maakte het afgelopen seizoen samen met (ex-)ploegmaats Teddy Teuma en Amani Lazare flink wat ploegen bijzonder moeilijk.

Het systeem
De voorbije jaren deed Club Brugge meermaals een beroep op een 3-5-2 systeem en zo werd de afgelopen campagne ook geëindigd. Hoefkens heeft daar voorlopig nog geen verandering in gebracht en speelde tijdens de voorbereiding en de Supercup in diezelfde formatie.

Een formatie die geschikt is voor Nielsen. Ook bij Union kreeg hij onder Mazzu eenzelfde rol, waarin hij het seizoen begon als een 'nummer 8', maar aan het seizoenseinde en tijdens de Play-Offs een rijtje naar achteren werd gezet en moest fungeren als de 'nummer 6' bij Union.

Twee belangrijke posities op het veld waar Hoefkens dus gebruik kan maken van Nielsen. Waar Hoefkens hem zal zetten, is voorlopig nog niet duidelijk. Al kan de Deen dus wel op verschillende posities op het middenveld gezet worden.

Iconen versus de nieuweling
Tijdens de Supercup deed Hoefkens op 'de 8' een beroep op Ruud Vormer, die leek te gaan vertrekken bij Blauw-Zwart. De ervaren kapitein van de landskampioen kreeg echter een andere rol. Niet langer de infiltraties waarvoor Vormer bekend is geworden, maar de snelle verbindingsman op het middenveld die ook verdedigend en bij het druk zetten een belangrijke rol speelt.

Een rol die eigenlijk perfect is weggelegd voor Mats Rits, maar die ligt nog enkele maanden in de lappenmand. Voor Nielsen dus het perfecte moment om zich daar in de ploeg te spelen en ancien Vormer zo dus helemaal richting de bank te spelen.

De loper, het blok graniet en de vreemde eend
Of ziet Hoefkens dezelfde rol voor Nielsen als Mazzu zag voor de Deen? De meest naar achteren geschoven middenvelder die flink wat loopwerk moet verrichten en bij het uitvoetballen uit de verdediging het werk voor zijn ploegmaats wat verlichten. "Soms blijf ik maar lopen en lopen, maar raak ik nooit aan de afstand die Nielsen aflegt. Ik begrijp het echt niet", gaf Dante Vanzeir recent nog aan bij Eleven Sports.

Diezelfde rol kreeg Denis Odoi onder Alfred Schreuder. Tijdens de voorbereiding is het echter duidelijk geworden dat Hoefkens geen middenvelder ziet in Odoi en dat hij eerder wordt gezien als een back-up achterin. Voor 'de vreemde eend' op het middenveld is er langer geen plek meer op die positie.

Ook Eder Balanta kan in die rol fungeren, maar is eerder een pure verdedigende middenvelder en niet meteen de man die voetballend wat extra kan bijbrengen. Voor het blok graniet lijkt het verhaal bij Club Brugge ook afgelopen te zijn. Vorig seizoen werd hij nog gelinkt aan een vertrek, maar dat kwam er toen niet. Nu kan daar met de komst van Nielsen toch verandering in komen.

De versterking
De 6 of de 8 dus voor Nielsen? Veel zal afhangen van de transferactiviteit van Club Brugge. De landskampioen lijkt namelijk lang nog niet klaar op de transfermarkt. Het blijft speuren naar jonge talenten, maar zoekt ook op het middenveld nog naar versterking. De voorbije weken werd Sander Berge nog gelinkt aan de Bruggelingen.

Berge hielp in ons land KRC Genk nog aan een titel en was in het kampioenenteam van de Limburgers één van de grote uitblinkers. Het leverde hem een transfer naar Sheffield United op, dat het afgelopen seizoen degradeerde naar The Championship.

Bij Sheffield United begon Berge aanvankelijk ook als 'nummer 6', maar kreeg hij gaandeweg steeds meer kansen als de wat hoger opgeschoven middenvelder. Veel gelijkenissen dus met Nielsen, die net zoals Berge op flink wat posities op het middenveld kan spelen en Hoefkens dus ook heel wat opties geeft.

De zekerheid
Door de komst van Nielsen dreigen onder andere Ruud Vormer en Eder Balanta minder minuten te gaan krijgen. Eén man moet echter niet vrezen voor minder minuten: Hans Vanaken. De Rode Duivel zal ook onder Hoefkens weer een belangrijke rol spelen en zal Blauw-Zwart aan een nieuwe titel moeten helpen.

Maar ook Vanaken krijgt steeds vaker een andere rol dan een echte 'nummer 10'. Bij de Rode Duivels staat hij wat lager, terwijl de middenvelder tijdens de Supercup ook niet langer als aanvallende middenvelder fungeerde maar zowat op alle posities even speelde en een vrije rol kreeg. Afwachten of dat met de komst van Nielsen (en Berge?) nog het geval zal zijn.

De toekomst
Bij Club Brugge werd Nielsen ook als een 'zekerheidje' gehaald. De nu 28-jarige middenvelder zorgt voor nog meer ervaring bij de Bruggelingen. Maar de jonkies kloppen op de deur. En dan kijken we vooral naar Lynnt Audoor en Noah Mbamba.

Het duo kreeg tijdens de Supercup nog speelminuten en maakte ook flink wat indruk. Mbamba fungeerde als de nummer zes en lijkt met Hoefkens de perfecte coach gevonden te hebben om hem helemaal te lanceren. Er zijn ook steeds meer signalen dat Hoefkens dit seizoen bijzonder vaak een beroep zal doen op Mbamba, terwijl ook de achttienjarige Audoor tijdens de voorbereiding en tijdens de Supercup wist te overtuigen met enkele goede minuten. Hij zal vooral uitkomen voor Club NXT, maar ook in het drukke seizoen van de A-kern is er voor hem een kans om speelminuten mee te pikken.

De rol van Nielsen
Welke rol zal Nielsen spelen? Opties genoeg. De Deen kan op alle posities uit de voeten en zal de concurrentie op het middenveld alvast gevoelig verscherpen. Zowel 'de nummers 8' Rits en Vormer zijn niet langer zeker van een plek, terwijl ook 'de nummers 6' Odoi en Balanta dreigen op het achterplan verzeild te geraken.

Wat wel zeker is, is dat Nielsen flink wat minuten zal krijgen onder Hoefkens. En dat is ook goed nieuws voor de Deen. Hij wil zich de komende maanden nog stevig in de kijker spelen bij Club Brugge om zo een plekje in de WK-selectie van Denemarken te bemachtigen. En Club Brugge? Dat hoopt met Nielsen voor de komende seizoenen een belangrijke pion gevonden te hebben die de landskampioen nieuwe successen moet bezorgen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Club Brugge (@clubbrugge)