Martinez kijkt angstvallig toe: voor dozijn Duivels moet mercato nog losbarsten

Martinez kijkt angstvallig toe: voor dozijn Duivels moet mercato nog losbarsten

15-07-2022 12:00 Laatste update: 16-07-2022 14:30
6

Met het WK in Qatar al aan de horizon beloofde het voor veel Rode Duivels een uiterst belangrijke transferzomer te worden. Een heleboel landgenoten stonden of staan immers op het punt om van werkgever te veranderen, maar een foute keuze zou de kansen op een WK-selectie serieus kunnen fnuiken. VoetbalPrimeur.be geeft een overzicht van Duivels die nog op zoek zijn naar een nieuw en geschikt onderkomen.

De voorbije dagen en weken kwam er al duidelijkheid voor verschillende internationals. Onder meer Toby Alderweireld (Royal Antwerp FC), Loïs Openda (RC Lens), Divock Origi (AC Milan) en Axel Witsel (Atlético Madrid) rondden recent hun transfer af. Op het eerste zicht lijkt elk van dat viertal een club gekozen te hebben waar hij een stap vooruit kan zetten, als er voldoende speelminuten in zitten, weliswaar. En dan is er uiteraard nog Romelu Lukaku, die bij oude liefde Internazionale weer zijn vertrouwde niveau hoopt terug te vinden. Roberto Martinez zal hen ongetwijfeld al een berichtje gestuurd hebben, maar als de mercato zich verder ontspint zoals voorspeld, houdt de bondscoach zijn smartphone best bij de hand. Volgende Duivels hopen voor eind augustus (en liefst zo vroeg mogelijk) namelijk nog hun transferslag te slaan:

Michy Batshuayi (Chelsea FC/Besiktas)
Na een ontelbare rist uitleenbeurten (al te vaak met pover succes) wordt het tijd om zijn gouden kooi bij Chelsea te verlaten. Ondanks zijn blijvende doelpuntenstroom bij het nationale elftal valt het aantal geïnteresseerden echter vies tegen. Momenteel zouden er gesprekken lopen met Istanbul Basaksehir. Toegegeven, een pak minder sexy dan eerdere bestemmingen als Borussia Dortmund of Valencia, maar misschien de juiste omgeving om ein-de-lijk eens die gegeerde stabiliteit te vinden.

Charles De Ketelaere (Club Brugge)
Hét actuele gespreksonderwerp uit het Belgische voetbal. Leeds United is bereid een zak bomvol ponden te droppen op Jan Breydel, maar zelf heeft CDK zijn zinnen gezet op AC Milan. Dat valt best te begrijpen! Volgens de meest recente berichtgeving heeft de Scudetto-houder evenwel nog geen bevredigend bod binnengebracht bij Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe. Zolang dat er niet komt, lijkt een vertrek uit den boze. Bondscoach Martinez liet eerder overigens verstaan dat het misschien geen slechte beslissing zou zijn om te wachten met een transfer tot na het WK …

Jason Denayer (Olympique Lyon, nu transfervrij)
Ietwat mysterieus, de huidige stand van zaken bij de Brusselaar. 27 jaar, ervaring bij een Europese subtopper, ruim 30 interlands op de teller … En toch beweegt er nauwelijks wat rond Denayer. Dat Lyon hem uit onvrede voor zijn contractstrategie een half jaar lang aan de kant hield, speelt de verdediger blijkbaar meer parten dan verwacht. Als laatste kandidaat-overnemer werd Turks kampioen Trabzonspor genoemd. Dat kan beter, toch?

Wout Faes (Stade de Reims)
Een heel andere situatie voor de herkenbare krullenbol. Noem het gerust een luxepositie, want in zijn tweede seizoen in de champagnehoofdstad is Faes uitgegroeid tot dé sterkhouder in het verdedigende compartiment. Dat levert hem mogelijk een prachtige transfer op. Zelfs het grote Napoli wordt geciteerd! Als er uiteindelijk niets van in huis komt, zit Faes nog steeds gebeiteld bij zijn huidige club.

Thorgan Hazard (Borussia Dortmund)
Na drie jaar met hoogtes en laagtes zijn werknemer en werkgever naar verluidt op elkaar uitgekeken. Andere lucht opsnuiven zou de loopbaan van de 29-jarige Hazard hoe dan ook geen kwaad doen. Dan rijst de vraag natuurlijk: wat wordt de bestemming? Na al die jaren Duitsland zou het nu wel eens de Premier League kunnen zijn. Het steenrijke Newcastle United blijkt de vurigste aanbidder.

Adnan Januzaj (Real Sociedad, nu transfervrij)
Stilaan in je beste jaren (27), het etiket van eeuwige belofte nog steeds op je rug gekleefd én zo vrij als een vogel: in theorie staat Januzaj er uitstekend voor tijdens deze mercato. Toch verloopt de zoektocht naar de ideale club niet van een leien dakje. FC Barcelona en Leeds United werden gelinkt, maar nooit als plan-A. Zij weten natuurlijk ook dat het bij Sociedad al te vaak schipperen was tussen basis en bank. Nu ligt er zowaar een lucratief bod vanuit Saoedi-Arabië op tafel. Zo snel mogelijk wegvegen!

Dries Mertens (Napoli SSC, nu transfervrij)
Nog zo’n transfervrij meubelstuk, weliswaar uit iets rijper hout gebouwd … Zelfs de allergrootste superhelden verlaten vroeg of laat de omgeving die ze zo vaak van een gewisse dood gered hebben. Olympique Marseille zag het wel zitten in Mertens, maar haakte finaal toch af. Zette het Paul Gheysens zo ongewild op weg naar een nieuwe transfersensatie? Of wordt er alsnog een extra hoofdstuk toegevoegd aan de liefdesroman met Napoli? Eén ding heeft Mertens alvast met overschot: tijd.

Amadou Onana (Lille OSC)
Als één van de toekomstige steunpilaren van de Rode Duivels staat Onana op zijn twintigste al voor enkele lastig door te hakken knopen. Na een uitstekend seizoen bij Lille azen kapitaalkrachtige Engelse middenmoters als Everton, Leicester en West Ham nadrukkelijk op zijn diensten. Nu al de sprong naar de Premier League wagen, houdt echter een risico in. Gelukkig zorgt Lille zelf voor een natuurlijke bescherming door een vraagprijs van 60 miljoen euro te hanteren.

Dennis Praet (Leicester City/Torino)
Het heeft er alle schijn van dat Praet ook na de zomer nog in de laars zal vertoeven. In de Serie A heeft hij tot slot van rekening zijn hoogste toppen gescheerd. Hoewel zijn verblijf bij Torino niet bijzonder opvallend verliep, is Fiorentina (opnieuw) overtuigd geraakt van zijn kwaliteiten. Het tactisch uitgekiende Serie-A-voetbal is Praet in ieder geval beter op het lijf geschreven dan de Britse power play.

Arthur Theate (Bologna)
Aangekondigd als een leider-in-spe in de Belgische achterhoede. Mits de juiste beslissing op deze zomerse transfermarkt kan dat zelfs in Qatar al het geval zijn. Als Theate bij pakweg AC Milan of West Ham (allebei genoemd in het geruchtencircuit) een vaste stek verovert, staat niets een belangrijkere rol bij de Duivels in de weg. Dan moet die overstap er in de eerste plaats wel komen, uiteraard … Het zou zomaar kunnen dat Theate zich binnen een maand de duurste Belgische verdediger ooit mag noemen.

Youri Tielemans (Leicester City)
Als alfabetische afsluiter komt het heetste transferdossier der ‘buitenlandse’ Duivels aan bod. Nu al weken wordt Tielemans richting het Emirates geschreven, maar voorlopig heeft Arsenal FC nog geen doorbraak kunnen forceren. Als er alsnog een kink in de kabel komt, lijkt de middenvelder zich echter geen zorgen te hoeven maken. Er liggen voldoende gegadigden op de loer, vooral binnen de Premier League. Na enkele wisselvallige optredens bij de nationale ploeg wordt het zaak om meteen het juiste gevoel te vinden in zijn nieuwe omgeving.