Opvallende straf: twee Feyenoord-fans moeten van rechter naar Amsterdam

Opvallende straf: twee Feyenoord-fans moeten van rechter naar Amsterdam

12-07-2022 15:12
4

Twee Feyenoord-supporters die een antisemitische muurschildering maakten van Steven Berghuis hebben een bijzondere straf opgelegd gekregen. In plaats van een taakstraf, stuurt de rechter hen naar het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam.

De twee aanhangers van Feyenoord, Alex van der L. (42) en Rudi M. (47), gaven twee weken geleden toe dat ze aan de tekening hebben meegewerkt. Daarop was Berghuis te zien met een haakneus, inclusief gestreept concentratiekamp-pak, een Jodenster en een keppeltje op het hoofd.

De graffiti kwam voort uit onvrede over de gevoelige overstap van Berghuis naar Ajax. "Hij was onze beste speler. We waren een beetje gefrustreerd", zeiden ze tijdens de rechtszaak. Bij de afbeelding stond 'Joden lopen altijd weg’ geschreven. Hun actie leidde vorig jaar tot talloze geschokte reacties.

De politierechter heeft de twee mannen veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 60 uur. Daarnaast moeten ze binnen twaalf maanden een bezoek brengen aan het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam en er verslag van uitbrengen.

'In onderling uitgewisselde berichten blijkt dat de verdachten het beledigende karakter van de afbeelding niet hebben ingezien en blijkt een volslagen gebrek aan enig vermogen tot verplaatsing in wat de Holocaust heeft gedaan en nog steeds doet', aldus de rechter.