Oorverdovend gerinkel: Thorstvedt doet Genkse kassa niet voor het eerst tilt slaan

Oorverdovend gerinkel: Thorstvedt doet Genkse kassa niet voor het eerst tilt slaan

11-07-2022 12:00
25

Kristian Thorstvedt staat op het punt om KRC Genk te verlaten. De onderhandelingen met Sassuolo zitten in een afrondende fase. Naar verluidt zouden de Limburgers zo’n tien miljoen euro ontvangen voor hun Noorse middenvelder. Zo trekken Dimitri de Condé en co hun uitstekende verkoopscijfers verder door, want ook de voorbije mercato’s rinkelde de kassa bij momenten oorverdovend. VoetbalPrimeur.be duikt in de felgroene Genkse boekhouding.

Sinds de fenomenale generatie van Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne staat Genk binnen en ver buiten onze landsgrenzen te boek als een opleidingscentrum met veel allure. Vanuit heel Europa streken scouts en onderhandelaars er de voorbije jaren neer om glimmende goudhaantjes weg te plukken. Daar staat uiteraard een prijs tegenover, en in Genk kan die gevoelig oplopen. Denk alleen maar aan een Leon Bailey (16,7 miljoen euro) of Wilfred Ndidi (17,6 miljoen), die de vetpotten zodanig aanspekten dat ook een strenge winter zonder al te veel kopzorgen overleefd zou kunnen worden.

Strenge winters zijn echter een schaars fenomeen in Genk. Zelfs tijdens de voorbije coronajaren, die financieel zwaar ingehakt hebben op het wereldvoetbal, slaagde de club er met de regelmaat van de klok in om lucratieve deals te blijven afronden. Meer dan wat dan ook draait het financiële bestel immers op transferinkomsten. De afgelopen vier jaar haalde Genk via die weg zomaar eventjes ruim honderd miljoen euro op! Bijna een kwart van dat bedrag werd in het laatje gebracht door Sander Berge, maar dat betekent niet dat De Condé uitsluitend op een eenmalige vogel geteerd heeft. Integendeel, over vier jaar heen is Genk er acht keer in geslaagd om een speler voor acht miljoen of meer van de hand te doen. Een uitgekiende bedrijfsstrategie, met andere woorden.

De meest winstgevende uitgaande transfers van Genk sinds 2018*:
Joseph Aidoo (Celta Vigo): 8 miljoen euro
Alejandro Pozuelo (Toronto): 9,09 miljoen
Omar Colley (Sampdoria): 9,25 miljoen 
Ally Samatta (Aston Villa): 10,5 miljoen
Ruslan Malinovskyi (Atalanta): 13,6 miljoen
Joakim Maehle (Atalanta): 13,7 miljoen
Leandro Trossard (Brighton & Hove Albion): 15,56 miljoen
Sander Berge (Sheffield United): 23 miljoen

Dat lijstje zal de komende dagen hoogstwaarschijnlijk aan een update toe zijn, aangezien Thorstvedt dus op een zucht van de Serie A staat. Ook voor Théo Bongonda komt vanuit de Verenigde Arabische Emiraten een zakje woestijngeld overgewaaid. En zo komt na de kaap van de 100 miljoen al snel die van 150 in zicht. Dat heugelijke moment zal ongetwijfeld niet lang op zich laten wachten, want in de huidige spelerskern lopen nog een heleboel vette ganzen rond. Of dacht je dat Carlos Cuesta, Jhon Lucumi of Paul Onuachu hun Genkse stal voor een appel en een ei zouden verlaten? Daar steken De Condé en zijn discipelen maar wat graag een gouden stokje voor.

*Alle transfersommen zijn gebaseerd op de gegevens van Transfermarkt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie