Gentse aankoopdienst getipt: tekort aan linkspoten wegvegen en stunten met Nielsen

Gentse aankoopdienst getipt: tekort aan linkspoten wegvegen en stunten met Nielsen

11-07-2022 10:30 Laatste update: 16:39
7

Nu de maand juli haar intrede heeft gemaakt, rijzen de festivals als paddenstoelen uit de grond, vliegen de all-in-vakanties ons om de oren en … staat een nieuwe Jupiler Pro League voor de deur! Binnen minder dan drie weken al zet de eerste speeldag haar poorten wagenwijd open. In hoeverre zijn de Grote Zes klaar voor de strijd? VoetbalPrimeur.be overschouwt hun actuele spelerskernen. In deze vijfde aflevering: op welke posities kan KAA Gent nog versterking gebruiken?

In deze specialreeks komen de zes topclubs (Anderlecht, Antwerp, Club Brugge, Genk, Gent en Standard) uit ons land aan bod in alfabetische volgorde. De reeks is opgebouwd in twee delen. Tijdens deze eerste week wordt bekeken welke inkomende transfers de verschillende clubs best nog kunnen gebruiken. De week erop leggen we de loep op huidige kernspelers die waarschijnlijk of beter andere oorden zullen opzoeken.

Eén welgemikte uithaal
Waar Ivan De Witte en Michel Louwagie tijdens de voorbije transferzomers al eens de sloophamer en de verfborstel durfden boven te halen, blijven al te grote verbouwingswerken voorlopig uit in de Ghelamco Arena. Tot dusver sloeg Gent slechts één inkomende slag, al was dat er wel eentje met prestige: revelatie Hugo Cuypers werd voor ettelijke miljoenen weggeplukt in Mechelen. Met zijn uitstekende looplijnen, tactische gedrevenheid en neus voor doelpunten lijkt hij als gegoten te passen in het plaatje dat Hein Vanhaezebrouck steevast uittekent. Kortom: Gent heeft haar opvolger voor de blessuregevoelige Laurent Depoitre, indien fit nog steeds een cruciale pion in het radarwerk, al binnen.

Hoewel het transfergeweld tot nu toe dus beperkt bleef tot één opleving, mag er zeker nog wat inkomende activiteit verwacht worden in de Arteveldestad. Dat liet Vanhaezebrouck zich op zijn gekende eigen wijze ook ontvallen na afloop van de zomerstage. “In elke linie kunnen we wel nog wat versterking gebruiken”, luidde zijn kristalheldere boodschap. Daarmee doelt de trainer niet op een complete facelift, want in één adem voegde hij eraan toe dat hij ook de opkomende jeugd zoveel mogelijk speelkansen wil gunnen. Het is al jaren een doorn in het oog van De Witte en Louwagie dat Gent nauwelijks profs van eigen kweek voortbrengt. Met Wouter George, Bram Lagae, Cederick Van Daele en vooral de alom geprezen Malick Fofana (amper zeventien) staan er alvast enkele kandidaten te trappelen.

Gerichte aanvullingen
De breedte opvullen met eigen jeugdproducten is een hoofddoelstelling, maar op sommige knelpuntposities zal Gent toch nog de mercato moeten afschuimen. Denk bijvoorbeeld aan de doelmannen. Sinds hij in januari onder de dwarsligger verscheen, reeg Davy Roef de knappe prestaties aan elkaar, met zijn heldenrol in de bekerfinale als climax. Niettemin oogt de spoeling in zijn schaduw eerder dun, zeker nu Sinan Bolat zijn weerkerende transferspelletje afgerond heeft met een overstap naar promovendus KVC Westerlo. Met enkel een jonge veulen als Louis Fortin in het reservoir mikt Vanhaezebrouck daar mogelijk op een ervaren toevoeging.

Een leemte in de huidige spelersgroep is daarnaast een gebrek aan … linksvoetigen! Van de vaak opdravende krachten gebruiken enkel Nurio Fortuna en in mindere mate Bruno Godeau bij voorkeur hun linkerbeen. Als perfectionist-tot-in-de-kist heeft Vanhaezebrouck dat onevenwicht ongetwijfeld ook al opgemerkt en als euvel naar voren geschoven. Op de linkerflank kan er sowieso iemand bij, met name een opkomende vleugelverdediger met een scherpe voorzet. Na Nieuwjaar opereerde voornamelijk Castro-Montes vanop die flank, maar hij vult die rol op een andere manier in.

Wat de geruchtenmolen de voorbije weken verder duidelijk heeft gemaakt, is dat Vanhaezebrouck graag nog een mobiele centrale middenvelder verwelkomt. Niet toevallig knoopte de trainer al een informeel gesprek aan met Casper Nielsen. De Union-aanjager beschikt over het ideale profiel om De Buffalo’s van extra dynamiek en verticaliteit te voorzien. Zo’n impuls kan best interessant zijn, aangezien Julien De Sart en Sven Kums eerder vanuit stilstand verdelen en Vadis Odjidja afgelopen seizoen hardnekkig achtervolgd werd door blessureleed. De inbreng van Nielsen (of een gelijkaardig type) zou daarom allerminst een overbodige luxe betekenen.

VP’s aankooplijstje voor Gent

* Een ervaren doelman;
* Een linksvoetige linksachter/linkerwingback;
* Een dynamische centrale middenvelder.

Mogelijke basiself op dit moment:

Roef – Hanche-Olsen, Ngadeu, Okumu – Samoise, Kums, De Sart, Odjidja, Castro-Montes – Cuypers, Tissoudali