Anderlecht huurt Fábio: Portugese recordjongen die nood heeft aan een tweede adem

Anderlecht huurt Fábio: Portugese recordjongen die nood heeft aan een tweede adem

07-07-2022 12:30 Laatste update: 19-07-2022 20:45
58

RSC Anderlecht heeft een nieuwe veelbelovende aanvaller aan haar selectie toe te voegen. In navolging van onder meer Joshua Zirkzee en Sebastiano Esposito leggen de Brusselaars hun boontjes nu te week op Fábio Silva, die tijdelijk overstap van Wolverhampton Wanderers. VoetbalPrimeur.be brengt een profielschets van een negentienjarige Portugese recordboy.

Fábio Silva, voetbalnaam Fábio, ziet het levenslicht in Gondomar, een gemeente in de rand van Porto. Dat hij als kleine uk zijn eerste voetbalpasjes zal zetten bij de grootmacht uit de havenstad, is niet alleen om geografische redenen geen toeval. Zijn vader én broer hebben het namelijk ook tot provoetballer geschopt. Silva senior versierde zelfs twee caps voor het nationale elftal, terwijl broer Jorge onder meer bij Lazio SS onder contract zou staan. De appel valt met andere woorden niet ver van de talentenboom.

Hoewel Fábio dus als een kind van de streek omschreven mag worden, pleegt hij in zijn tienerjaren een gevaarlijk coup. Tussen 2015 en 2017 maakt hij immers een ommetje via ... SL Benfica, één der grote rivalen van Porto. Na twee jaar keert de jongeling evenwel op zijn stappen terug. Dat zal hij zich nog geen seconde beklaagd hebben, want nadien nam zijn ontwikkeling een ongekende hoogvlucht.

Recordregen
Twee jaar na zijn wedergeboorte in Porto gaat de rollercoaster van start. Na enkele opvallende prestaties bij de beloften én de jeugdrangen van Portugal steekt Fábio zijn neus aan het venster bij de hoofdmacht van Os Dragões. En hoe, het glas slaat volledig aan dingelen! Nochtans zal de spits dat seizoen slechts één basisplaats versieren in de Primeira Liga. Daar zou het zelfs voor altijd bij blijven, zo wijst de latere toekomst uit ...

Maar goed, eerst terug naar dat jaar van de doorbraak bij Porto. In (amper) 443 speelminuten over alle competities sneuvelt het ene clubrecord na het andere. Die recordregen veroorzaakt Fábio vooral dankzij ... zijn prille leeftijd. Nauwelijks zeventien lentes jong is de aanvaller wanneer hij zijn eerste campagne bij de grote jongens aanvat. Het gevolg is een karrenvracht aan 'debutantenonderscheidingen': jongste debutant ooit bij Porto, jongste basiskracht, jongste Europese doelpuntenmaker ... Kortom: je kan onmogelijk naast zijn naam kijken in de geschiedenisboeken in het Drakenstadion.

Die recordstroom heeft Fábio dus niet hoofdzakelijk aan zijn prestaties te danken, al valt uiteraard niet te miskennen dat de klasse van zijn jeugdige lijf druipt. Uiteraard staan de internationale scouts al snel aan te schuiven om dit nieuwe Portugese pareltje met eigen ogen te aanschouwen. Het leidt ertoe dat Fábio nog voor hij goed en wel in zijn arm geknepen heeft, op het vliegtuig naar de Premier League zit. Wolverhampton Wanderers troeft de Europese top in de zomer van 2020 af door Porto te bezwijmen met een slordige 40 miljoen euro. Voor The Wolves is dat nog steeds ... het clubrecord! Weer een streepje bij dus voor Fábio.

Tweede adem gezocht
Ondanks zijn beperkte ervaring wordt Fábio met luide trom ingelijfd in Wolverhampton, met haar Portugese enclave een semi-vertrouwd nest. Daar slaat de spits zelf nog het hardst van al op! In zijn debuutjaar over het Kanaal springen de gensters ervan af. In 32 van de 38 PL-duels mag de topaanwinst zijn veters knopen, weliswaar voornamelijk als invaller. Toch verzamelt Fábio dan al elf basisplaatsen, goed voor bijna een verdrievoudiging van zijn totale aantal bij zijn jeugdclub, en zet hij de netten vier keer bol. De sterren staan gunstig voor een fenomenale opmars richting wereldtop!

Jammer genoeg stokt de motor tijdens het daaropvolgende seizoen 2021-2022. De stijgende lijn buigt neerwaarts om, al maakt Fábio met de regelmaat van de klok wel nog minuten. De buzz rond zijn persoon neemt evenwel af. Mede door een coronabesmetting krijgt de Portugees het steeds moeilijker om zich door te zetten. Tijdens die gehele campagne slaagt Fábio, nochtans een erkende doelpuntenmaker, er geen enkele keer in om de vijandelijke doelman te verschalken.

Na zijn bijzonder steile opmars is het absoluut geen schande om even op adem te komen. Eigenlijk kan je simpelweg stellen dat er de voorbije twee jaar té veel wind in de zeilen van de Portugese armada zat. En dus is Wolverhampton op zoek gegaan naar een tijdelijke overnemer. Die vacature wordt hoogstwaarschijnlijk ingevuld door Anderlecht, dat met de ontbolstering van bijvoorbeeld Zirkzee een uitstekende referentie kan voorleggen. Dat The Wolves geen oren hebben naar een aankoopoptie, bevestigt enkel het blijvende geloof in de man van 40 miljoen.

Kopieergedrag
Waar mogen de Anderlecht-fans zich straks aan verwachten? Als de deal rond geraakt (altijd met twee woorden spreken), moet Fábio het aanspeelpunt worden van de paars-witte voorhoede. Met zijn 1,85 meter is de spits geen lantaarnpaal, maar vergis je niet, hij staat stevig op zijn poten. Zelfs in het Engelse krachtpatservoetbal stond hij vrij eenvoudig zijn mannetje.

Daarnaast staat Fábio erom bekend om regelmatig de diepte te zoeken. Het wonderkind voelt zich niet te beroerd om wat verder terug te zakken, een duel aan te gaan met een middenvelder van de tegenstander, de bal te heroveren en vervolgens richting doel af te stormen. Die strijdlust wordt bij de Portugese jeugdploegen met de paplepel ingegeven. Daarnaast ligt de focus er uiteraard op het technische aspect, dat ook bij Fábio voldoende ontwikkeld is. Enkel op het vlak van doelpuntenproductie staan er nog vraagtekens achter zijn naam. Op profniveau is de teller voorlopig gestokt op vijf stuks.

Wie bovenstaande omschrijving aandachtig doorgenomen heeft, heeft hier en daar misschien een belletje horen rinkelen. In zekere zin kan er een vergelijking bestaan tussen Fábio en Christian Kouamé, die zich vorig seizoen in de harten van de paars-witte fans knokte. Mikt Peter Verbeke zo op een heruitgave van het duo Kouamé-Zirkzee? Qua adelbrieven moeten Fábio en Esposito in ieder geval niet voor hun succesvolle voorgangers onderdoen.