Kljestan vloekt op wapenbeleid in de VS: Het is ziek, overheid schiet tekort

Kljestan vloekt op wapenbeleid in de VS: "Het is ziek, overheid schiet tekort"

5 juli - 09:31
25

Voor de zoveelste keer is de Verenigde Staten opgeschrikt door een schietpartij. Dinsdag opende een jongeman het vuren op een vier-juli-parade in de buurt van Chicago, met zes doden en tientallen gewonden tot gevolg. Voor Sacha Kljestan is de maat helemaal vol.

De middenvelder van LA Galaxy, die in ons land voor RSC Anderlecht uitkwam, had op zijn persconferentie na het duel tegen Montréal Impact (4-0) geen zin om het over het sportieve verhaal te hebben. "Jullie kunnen over de wedstrijd schrijven, maar ik ga het kort houden, want het kan me eigenlijk geen kl*te schelen. Ik wil met jullie spreken over ons wapenbeleid", stak een duidelijk aangeslagen Kljestan stevig van wal.

Even voordien was de VS immers nogmaals het slachtoffer van wapengeweld geworden. De voorbije weken zijn schietpartijen op straat en op scholen schering en inslag, helaas. "Ik ben ziek van wat er daarnet in Illinois gebeurd is. Het is een zieke vicieuze cirkel waar we niets aan doen. Congres, senatoren ... Als iemand dit ziet, doe dan iets!", roept Kljestan de politiek op om wakker te worden.

Angst voor eigen kinderen
Kljestan schetst een gevoel van angst binnen de Amerikaanse bevolking. "Onze kinderen worden neergeschoten, waarna we onze gebedjes opzeggen, maar het verandert niets. We praten erover op sociale media, maar er verandert niets. Onze overheid schiet tekort! Het is ziek. Ik kan zelfs aan niets anders meer denken. Ik ben geen politicus, maar ik ben een mens: ik ben bang wanneer mijn kinderen naar school vertrekken. Ze zeggen me dat ze oefenen op school voor wanneer er een schutter zou binnenstormen. Dat is ziekelijk." 

Actie is dan ook vereist. "Als je hier niet boos door wordt en als je geen nieuwe wapenwetten wil voor ons land, dan scheelt er echt iets aan jou", vindt Kljestan. Volgens hem ligt de verantwoordelijkheid grotendeels bij het Hooggerechtshof, dat voornamelijk uit conservatieve leden bestaat. "Het is belachelijk dat er negen mensen aangesteld zijn, die eigenlijk niet vertegenwoordigen wat de meerderheid van het Amerikaanse volk wil. En die nemen dan vrijheden af van vrouwen (Kljestan verwijst naar de recente inperking van het abortusrecht, nvdr.) en brengen ieders leven in gevaar door zulke waanzinnige wetten."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie