JPL-sterren van morgen: Noubi kan weer vuur bij Standard brengen

JPL-sterren van morgen: Noubi kan weer vuur bij Standard brengen

02-07-2022 13:00 Laatste update: 13:04
1

Het nieuwe seizoen van de Jupiler Pro League staat voor de deur. Ieder jaar breken er talenten door. Dat zal in het seizoen 2022 – 2023 ook zo zijn. VoetbalPrimeur.be vroeg aan zijn huisanalist Andy Mulders om van elke G6-ploeg één speler te kiezen, die dit jaar kan doorbreken.

Mulders kreeg van VoetbalPrimeur enkele spelregels opgelegd. Het talent in kwestie moet jonger zijn dan 21 jaar en mag maximaal vijf duels op de teller hebben staan bij de A-ploeg. De duur dat een speler bij de club op loonlijst staat, is niet van tel. Mulders geeft ons een inkijk op wat we mogen verwachten van het talent. Wat zijn de sterke punten en waarin moet het talent nog groeien.

Eerder werden Julian Duranville (Anderlecht) en Lynnt Audoor (Club Brugge) en Arthur Vermeeren (Antwerp), Jay-Dee Geusens (KRC Genk) uitgelicht, nu is het de beurt aan Lucas Noubi Ngnokam.

Spelersprofiel
Naam: Lucas Dominique Noubi Ngnokam
Nationaliteit: Belg – Kameroener
Geboortedatum: 15/01/2005
Positie: Centrale verdediger
Voorkeursvoet: Rechts
Vorige club(s): Moeskroen jgd, Standard jgd

Stijl van spelen
Rechtsvoetige (vrij complete) centrale verdediger. Krachtig, strijdlustig en een zeer groot defensief bewustzijn. Leest het spel zeer goed en wil altijd uitvoetvallen. Fysiek en technisch zeer goed. Daarnaast is hij een speler die een (relatief) grote zone kan coveren door zijn startsnelheid, versnelling en snelheid.

Je kan hem beetje vergelijken met de speelstijl van Carles Puyol.

Speler in balbezit
Lucas heeft een zeer goede en gerichte inspeelpassing. Wanneer hij in balbezit is, denkt hij altijd vooruit en durft hij een linie over te slaan. Leidersfiguur, altijd aanspeelbaar, durft initiatief te nemen en heeft een winnaarsmentaliteit. Wanneer hij aan de bal is en hij heeft de ruimte voor zich, dan schuift hij moeiteloos in. Een betrouwbare centrale verdediger die een ploeg kan leiden.

Speler in balverlies
Hij drukt 9/10 door op de tegenstander (voor de tegenstander proberen te komen, tegenstander onder directe druk zetten). Hoe dichter bij het eigen doel, hoe strikter de dekking is op de tegenstander zonder bal. Leest ook goed het spel van de tegenstander en kan hierop anticiperen.

Werkpunten
- Tactisch moet hij sterker worden. Vb. hij moet zijn momenten kiezen om in te schuiven, keuzes van passing (lang vs kort).
- Soms neemt hij te veel hooi op zijn vork waardoor hij een fout moet maken.
- Coveren van de zone in zijn rug. Doordat hij vaak doordrukt, creëert hij veel ruimte in zijn rug. Tegenstanders kunnen hierop anticiperen en gebruik maken van deze ruimtes.


Hier zie je Lukas Noubi, die (als CV!) wegdraait van zijn rechtstreekse tegenstander. De tegenstander probeert de bal ter heroveren, maar Lucas heeft een krachtig lichaam en gooit dit ook in de strijd. Hij kan balbezit behouden en verder uitvoetballen.


Weer hetzelfde maar dan door de lucht. Hoge bal die valt rond de eigen backlijn. Lucas gaat het duel aan en wint dit duel omwille van zijn timing en zijn krachtig lichaam.


Lucas Noubi leest deze fase zeer goed en probeert (zo goed als altijd) te anticiperen op de voorwaartse actie van de tegenstander. Hier probeert hij voor de tegenstander te komen. Dit lukt hem en zijn team heeft terug balbezit.


Deze centrale verdediger kan een (relatief) grote ruimte coveren. Dit omdat hij een goed inzicht heeft gekoppeld aan een goede acceleratie en snelheid. Hier is hij eerst bij de bal, gevolgd door een zeer goede tackle.


Nog een voorbeeld van een grote ruimte te coveren. Hier zie je de afstand tussen Noubi & bal > afstand tegenstander & bal. Lucas Noubi is eerder op de bal vanwege zijn acceleratie en snelheid.


Hij gaat ook mee bij stilstaande fases. Hier zie je een 3 vs 1 situatie (Noubi vs 3 tegenstanders)


Lucas Noubi kan zich uiteindelijk wel vrij maken en kan doelgericht naar doel koppen. Hier valt zijn timing en zijn springkracht op. Hij klimt veel hogen dan zijn tegenstanders.


Kan gericht naar beneden koppen om een gevaarlijke doelkans te creëren. Zijn 3 naaste tegenstanders zijn nergens te bespeuren en kunnen de bal niet wegwerken of het  Lucas Noubi moeilijk maken.

Conclusie
Standard Luik kan na een moeilijk seizoen wel meerdere lichtpuntjes gebruiken. Lucas Noubi kan met zijn winnaarsmentaliteit weer vuur bij de Rouches brengen. Zijn teller staat momenteel op twee wedstrijden voor de A-kern. Met nieuwbakken coach Ronny Deila kan de verdediger zich alvast in de kijker spelen tijdens de voorbereiding.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie