Fijn voor de fans: JPL steeds aanvallender, enkel in Bundesliga vielen meer goals

Fijn voor de fans: JPL steeds aanvallender, enkel in Bundesliga vielen meer goals

01-07-2022 09:19
3

Terwijl de nieuwe competitie voor de deur staat, blikt de Pro League nog eens terug op de editie van afgelopen seizoen. Daarin heeft de neutrale fan waar voor haar geld gekregen, zo moet blijken uit de data. Nooit eerder speelden de ploegen uit de Jupiler Pro League immers zo aanvallend. 

Op haar website komt de Pro League met enkele interessante en deugddoende statistieken naar buiten. Eerst en vooral zit het aantal gemaakte doelpunten in de lift. Over het hele seizoen heen verdween in onze vaderlandse competitie tot 949 keer toe een bal tegen de touwen. Dat komt neer op 2,98 doelpunten per wedstrijd, een cijfer dat de voorbije jaren nooit zo hoog lag.

Bovendien blijkt dat aantal ook in vergelijking met onze omringende (top)competities bijzonder rooskleurig. Of het nu om de Eredivisie (2,88), de Serie A (2,87), de Premier League (2,82), de Ligue 1 (2,81) of La Liga (2,50) ging, stuk voor stuk lag het gemiddelde doelpuntentotaal per match er lager dan bij ons. Enkel onze oosterburen hoeven de Jupiler Pro League niet te benijden. De Bundesliga blijkt namelijk het spektakelkampioenschap bij uitstek, met liefst 3,12 rozen in elk duel.

Kansrijker
Voetbal staat of valt evenwel niet louter met doelpunten, ook voor een elftal dat voldoende kansen creërt, komt de supporter graag naar het stadion. Wat blijkt? Op dat vlak zet de Jupiler Pro League pas écht grote passen voorwaarts. De tendens van het aantal 'expected goals' (doelpunten die je mag verwachten op basis van de kansen) is de voorbije seizoenen immers met rasse schreden gestegen. Van 20,03 over 22,47 en 22,94 tot liefst 26,33 kansen per speeldag in de campagne 2021-2022.

Die felle opmars geeft de achttien clubs uit onze hoogste klasse meteen ook een werkpunt mee. De indicator 'expected goals' neemt namelijk beduidend sneller toe dan het aantal gemaakte doelpunten. Met andere woorden: er vallen wel meer grote mogelijkheden uit de lucht, maar daar wordt niet altijd even vakkundig mee omgesprongen. Aan de efficiëntie moet dus nog geschaafd worden. Vanaf eind juli mogen de JPL-ploegen daarmee aan de slag!