JPL-clubs vinden nieuw scoutparadijs: Markt in Ecuador is nog niet verzadigd

JPL-clubs vinden nieuw scoutparadijs: "Markt in Ecuador is nog niet verzadigd"

29-06-2022 16:01
1

Het is je misschien nog niet opgevallen, maar de laatste tijd strijkt er heel wat talent uit Ecuador in onze Jupiler Pro League neer. Onder meer RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk wierpen hun dobber al uit in het Zuid-Amerikaanse land. Waarom net daar? Joachim Vercaigne, hoofdscout bij Antwerp, legt het graag uit.

In navolging van Angelo Preciado (Genk) en William Pacho (Antwerp), die eerder al onze terreinen kwam verkennen, zijn de laatste dagen ook Anthony Valencia (opnieuw Antwerp) en Nilson Angulo (Anderlecht) geland op Belgische bodem. Stuk voor stuk jonge veulens die zich in Ecuador in de kijker speelden. Geen toeval, verklaart Vercaigne. "De markt in Ecuador is nog niet verzadigd", wijst hij bij De Morgen eerst op de financiële kant van het verhaal. "En vooral: de transferprijzen vallen mee. Argentijnse of Braziliaanse toptalenten zijn amper te betalen voor Belgische ploegen."

Uiteraard voldoet ook de kwaliteit van de Ecuadoraanse spelers. "Ik zag ginder Valencia spelen en besefte meteen dat hij iets speciaals had. Waarom die jongens voor België kiezen? Er wordt niet langer neergekeken op de Jupiler Pro League. Spelers weten dat hier presteren een ideale springplank kan zijn", klinkt het. Bovendien beschikken de meeste jonge voetballers daar al over een stevige atletische basis.

Als schoolvoorbeeld van de uitstekende opleiding in Ecuador geldt Independiente del Valle. Vercaigne steekt de loftrompet over die club. "Independiente werkt naar Europees model. Daardoor passen de spelers zich snel aan onze manier van werken aan. Independiente wordt gezien als het Ajax van Zuid-Amerika. Hun academie heeft een bijzonder sterke reputatie", zo luidt het besluit.