Trainers slaken noodkreet: Wij Belgen zijn slechte ambassadeurs, te bescheiden

Trainers slaken noodkreet: "Wij Belgen zijn slechte ambassadeurs, te bescheiden"

25-06-2022 10:44
6

Als alles blijft zoals het er nu voor staat, start de Jupiler Pro League binnen een maand met tien Belgische hoofdtrainers op een totaal van achttien. Geen dramatisch gemiddelde, maar nu ook weer niet om over naar huis te schrijven, te meer omdat enkele gereputeerde namen momenteel zonder job zitten. Zij laten van zich horen.

Het Laatste Nieuws stelde een lijstje samen van landgenoten die al een en ander bewezen hebben in het Belgische voetbal, maar anno 2022 clubloos zijn. Onder meer Glen De Boeck, Yannick Ferrera, Peter Maes, Frank Vercauteren en Stijn Vreven zitten in dat schuitje. Terwijl bijvoorbeeld Nederlandse coaches altijd en overal gegeerd zijn, geldt dat voor hun Belgische collega's veel minder. Vreven weet ook hoe dat komt. "Wij Belgen zijn slechtere ambassadeurs."

De oud-trainer van onder meer K. Beerschot V.A. en Waasland-Beveren legt ook uit wat hij daarmee bedoelt. "We zijn te bescheiden, te laks, te lief of laten over ons heen lopen. Terwijl we wel héél goeie trainers hebben. Het is zonde dat we ons niet beter kunnen promoten", klinkt het streng. Dat er met Philippe Clement slechts één Belgische trainer aan de bak is bij een buitenlandse club met enige naam en faam, onderstreept die aanname.

Jan Van Winckel, momenteel aan de slag in de Verenigde Arabische Emiraten maar gepokt en gemazeld in het Belgische voetbal, sluit zich daarbij aan. ''Ik zie wel veel Belgen als video-analist, performance coach of assistent in het buitenland. Maar we kunnen onze Belgische trainers zeker nog beter vermarkten", luidt ook zijn oordeel. Toch zijn er ook positieve tekenen aan de wand. Zo kozen zowel Club Brugge als Union Saint-Gilloise ervoor om een jonge, onervaren Belg door te schuiven als hoofdcoach, met respectievelijk Carl Hoefkens en Karel Geraerts.