Kalendermaker probeerde Europa voorrang te geven: We staan voor cruciaal jaar

Kalendermaker probeerde Europa voorrang te geven: "We staan voor cruciaal jaar"

22-06-2022 10:31
10

Deze woensdag om 11u maakt de Pro League haar kalender bekend voor het komende seizoen, hoewel een deel daarvan dinsdag al uitlekte. Voor kalendermaker Nils Van Brantegem is het elk jaar opnieuw een lastige puzzel om te leggen, maar ditmaal was het helemaal een gesleutel van jewelste. Hij neemt ons mee in zijn belangrijkste overwegingen.

Jaar na jaar wordt de opgave om de kalender van de Jupiler Pro League samen te stellen complexer. Enkele factoren die steevast meespelen, zijn de beschikbaarheid van de politiediensten, het feit dat clubs uit dezelfde stad niet op hetzelfde moment thuis kunnen spelen (denk aan Cercle en Club Brugge of RSC Anderlecht en Union Saint-Gilloise), andere grote evenemnenten die plaatsvinden en uiteraard de wensen (en grillen?) van rechtenhouder Eleven Sports.

Daar komt dit seizoen echter nog een gigantisch bezwarend aspect bovenop: het wereldkampioenschap in Qatar. Aangezien dat voor het eerst in de geschiedenis doorgaat tijdens de wintermaanden, krijgen we een bijzonder ongebruikelijke kalender. "Heel bizar om rekening mee te houden", zucht Van Brantegem bij Sporza "Een effect dat allerminst te onderschatten valt." Eén van de gevolgen van de timing van het WK is bijvoorbeeld dat de JPL vroeger dan gebruikelijk van start gaat. Op vrijdag 23 juli opent speeldag één haar deuren al.

Mikken op Europese glansprestaties
Alsof die moeilijkheden nog niet volstonden, heeft Van Brantegem nog een persoonlijke missie aan de kalendersamenstelling toegevoegd. Hij hoopt namelijk dat de Belgische ploegen kunnen schitteren in Europa, nadat de voorbije seizoenen grotendeels in het water vielen. "We staan voor een cruciaal jaar", beseft Van Brantegem.

De kalendermaker legt ook even uit waarom. "Dit jaar worden de tickets voor het seizoen 2024/2025 verdeeld - het eerste jaar van de hervormde Champions League. Het wordt levensbelangrijk om weer bij de eerste tien van de UEFA-ranking te staan." Om die ambitie te bewerkstelligen, heeft Van Brantegem ervoor gezorgd dat topmatchen uit de JPL zoveel mogelijk in het weekend vóór Europese ontmoetingen plaatsvinden, en zeker niet in de dagen erna. Om 11u kunnen we het resultaat van die uren noeste arbeid met eigen ogen aanschouwen.