JPL's fijnste exportproducten, #1: monster(deal) Kossounou stelt Bayer gerust

JPL's fijnste exportproducten, #1: monster(deal) Kossounou stelt Bayer gerust

22 June - 10:00 Laatste update: 20:45
17

Het moordende 2021-2022 zit er nog maar net op of daar staat de nieuwe competitie al voor de deur. Traditioneel staat de tussenperiode in het teken van vakantie nemen en tot rust komen, maar ook van retrospectie. Dat geldt niet in het minst voor de tien duurste transfers die de Jupiler Pro League vorige zomer verlaten hebben. Hoe is hun eerste jaargang bij hun nieuwe club verlopen? VoetbalPrimeur.be vist het uit. In deze laatste aflevering, de allerduurste: Odilon Kossounou.

Gegevens
Naam: Odilon Kossounou
Nationaliteit: Ivoriaan
Positie: centrale verdediger 
Vorige club: Club Brugge
Huidige club: Bayer Leverkusen (Bundesliga)
Prijskaartje: 23 miljoen euro
Aantal speelminuten: 1790
Aantal optredens in de nationale competitie (waarvan basis): 27 (20)
Persoonlijke statistieken: 8 keer de nul gehouden

Zijn seizoen vanuit vogelperspectief
De Bayerse supporters moeten toch even geslikt hebben, toen ze hoorden dat hun favoriete club liefst 23 miljoen euro neergeteld had voor een verdediger uit de Belgische competitie. Kenners wisten wel beter. Vooral in de Champions League had Kossounou bij Club Brugge bewezen dat hij uit het goede hout gesneden is. Het nam niet weg dat de verwachtingen hoog gespannen waren, niet in het minst omdat de Ivoriaan tot de op drie na duurste vogel uit de geschiedenis van Leverkusen gebombardeerd werd.

Voor loepzuivere kwaliteit betaal je echter geld. Zo'n twaalf maanden later zal Leverkusen zich haar financiële inspanning nog niet beklaagd hebben. Vanaf het startschot van de Bundesliga vervulde Kossounou immers een waardevolle rol binnen het elftal van Gerardo Seoane. In totaal verschenen er 27 competitiewedstrijden op zijn teller, plus een handvol optredens in de Europa League. Tussendoor waakte Seoane er als een goede huisvader voor dat zijn goudhaantje zich niet te snel zou opbranden. Per slot van rekening moest Kossounou nog twintig jaar worden toen hij de overstap naar de Bayer-stad zette.

Niet enkel zijn oersterke lijf en aanvallend georiënteerde inspeelpass brachten de Leverkusen in vervoering, ook zijn polyvalentie werd gesmaakt. Die had Philippe Clement in Brugge overigens ook al ontdekt. Kossounou verdeelde zijn speelminuten bij Die Werkself immers behoorlijk evenredig over de posities van centrumverdediger en rechtsachter. Zijn bijdrages wierpen ook hun vruchten af: aan het einde van de rit plaatste zijn club zich na het ongenaakbare Bayern München en Borussia Dortmund als derde Duitse vertegenwoordiger rechtstreeks voor de Champions League '21-'22.

Hoe kijkt de lokale pers naar hem?
De Duitsers kennen hun pappenheimers, ook buiten de eigen landsgrenzen. Toen de transfer van Kossounou min of meer afgerond geraakte, strooiden de media Leverkusen uitvoerige complimentjes toe. De club was er namelijk net in geslaagd om een 'Abwehr-Juwel' aan te trekken, dixit Bild. Al snel werden die woorden ook werkelijkheid, in die mate zelfs dat legende en huidig sportdirecteur Rudi Völler openlijk vuur spuwde toen Kossounou richting Afrika Cup moest vertrekken. "Dat is ergerlijk, maar we zijn verplicht om hem af te staan", liet hij optekenen.

Ook bij Kicker, dat andere befaamde magazine bij onze oosterburen, kreeg men vlug een boontje voor de Ivoriaanse nieuwkomer. Naast zijn fysieke en technische capaciteiten viel evenzeer zijn mentale sterkte op. Bij Leverkusen waren de plaatsjes centraal achterin immers bijzonder duur. Met die wetenschap in het achterhoofd maalde Kossounou er niet om om zich af en toe te focussen op het stekje als rechtsachter. Dat deed hij zelfs zo keurig dat Leverkusen er nu over twijfelt of het in deze zomermercato wel een nieuwe rechtsback hoeft te halen!

Onze rapportscore: 8/10
Kossounou heeft de stap van Club Brugge naar de Duitse top moeiteloos verteerd, wat niet elke sterkhouder uit de Jupiler Pro League zomaar gegeven is. En dat voor een 21-jarige! Het lijkt zo klaar als een klontje dat de Afrikaanse krachtpatser op termijn nog een trapje hoger mag ambiëren. In de Bundesliga luidt het devies gelukkig bijzonder helder: blink uit bij een club à la Leverkusen en vroeg of laat staat Rekordmeister Bayern München op de drempel. Dromen mag!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie