JPL's fijnste exportproducten #3: ups-and-downs voor Yaremchuk in Lissabon

JPL's fijnste exportproducten #3: ups-and-downs voor Yaremchuk in Lissabon

16-06-2022 16:00 Laatste update: 17-06-2022 08:38

Op de door sommigen vervloekte Nations League na zit het seizoen er voor de meeste voetballers op. Traditioneel staat de tussenperiode in het teken van vakantie nemen en tot rust komen, maar ook van retrospectie. Dat geldt niet in het minst voor de tien duurste transfers die de Jupiler Pro League vorige zomer verlaten hebben. Hoe is hun eerste jaargang bij hun nieuwe club verlopen? VoetbalPrimeur.be vist het uit. In deze zevende aflevering, de vierde duurste: Zinho Vanheusden.

Gegevens
Naam: Roman Yaremchuk
Nationaliteit: Oekraïner
Positie: spits
Vorige club: KAA Gent
Huidige club: SL Benfica (Primeira Liga)
Prijskaartje: 17 miljoen euro
Aantal speelminuten: 1071
Aantal optredens in de nationale competitie (waarvan basis): 23 (13)
Persoonlijke statistieken: 6 goals, 3 assists

Zijn seizoen vanuit vogelperspectief
Na vier jaar in stijgende lijn trok Yaremchuk de poorten van de Ghelamco Arena achter zich dicht met een knaller. Niet alleen draaide de aanvaller in 2020-2021 met 22 treffers zijn meest productieve campagne tot nu toe, daarbovenop spekte hij de Gentse kassa ook nog eens vetjes. Liefst zeventien miljoen eurotekens verschenen in de ogen van Ivan De Witte en Michel Louwagie. De wilde weldoener: Benfica, 37-voudig kampioen uit Portugal. Op dat aantal zijn de hoofdstedelingen overigens blijven steken, want in het net afgelopen seizoen staken zowel FC Porto als Sporting Lissabon boven hen uit.

Wisselvalligheid bleek troef bij de resultaten van Benfica en diezelfde vlieger gaat eigenlijk op voor de prestaties van Yaremchuk. Hoewel As Aguias ('De Adelaars') over een merkelijk diepere geldbuidel beschikken dan de Belgische top, is ook voor hen zeventien miljoen geen peulschil. Er werd dus zeker het een en ander verwacht van hun zomeraanwinst. Op doelpuntenvlak kon Yaremchuk dat plaatje niet helemaal inlossen, want tegenover zijn laatste Gentse jaar werd zijn productie ruimschoots gehalveerd.

Vooral in de nationale competitie mag Yaremchuk niet helemaal tevreden zijn. Nochtans presteerden zijn concullega's nu ook niet bepaald om over naar huis te schrijven: Gonçalo Ramos deed nog het hardst zijn best met zeven competitiegoals, maar Everton en Haris Seferovic (elk drie stuks) viel ook wat te verwijten. Ziedaar meteen de achilleshiel van Benfica. Enkel in de Champions League wist de trotse grootmacht uit Lissabon een mooi parcours te schaatsen tot in de kwartfinale, al was dat eerder te danken aan kunst- en vliegwerk dan aan pure klasse.

Overigens oogde Yaremchuks campagne op het kampioenenbal wél keurig. In het merendeel van de wedstrijden verscheen hij er aan de aftrap en met drie rozen bedankte hij ook geregeld voor dat vertrouwen. Bovendien waren die treffers telkens van doorslaggevend belang voor een mooi resultaat, onder meer tegen Ajax (achtste finales, 2-2) en Liverpool FC (kwartfinale, 3-3). Ups-and-downs, zo valt zijn seizoen nog het best te omschrijven. Uiteraard verdwijnt elk gevoel van teleurstelling echter in het niets bij de ergste ervaring van Yaremchuk: de invasie van zijn thuisland ... Ongetwijfeld heeft die op een manier invloed gehad op zijn spel.

Hoe kijkt de lokale pers naar hem?
Broeierig warm is Portugal nog niet gelopen van Yaremchuk. A Bola maakte aan het slot van de Primeira Liga de balans op en oordeelde dat hij 'nog wat te kort schoot'. Toch is een vertrek niet aan de orde: de gewezen Buffalo is vastbesloten om te slagen bij Benfica, zeker nu er met Roger Schmidt een nieuwe trainer komt. Op de redactie van de krant werd Yaremchuk zelfs naar voren geschoven als kanshebber op de twijfelachtige eretitel van 'Flop van het Jaar', al is hij lang niet de enige Adelaar. Tussendoor zag men dan weer wel dat Yaremchuk regelmatig belangrijk was voor zijn thuisland.

Eind mei kwam Yaremchuk even in het oog van de storm terecht, toen een vakantiefoto van hem opdook uit 2021. Daarop poseert de Oekraïner, net als zijn landgenoot Vitaliy Mykolenko trouwens, met Vasiliy Mikhaylovich Vakulenko, beter bekend als de rapper 'Basta'. Die heeft niet alleen de Russische nationaliteit, maar zou ook nog eens nauwe banden hebben met Vladimir Poetin. In een recent interview gaf Yaremchuk aan spijt te hebben van die foto. "Ik heb er veel kritiek op gekregen, ja. Ik vind het nu ook een grote fout. Tegenwoordig heb ik geen enkele Russische artiest meer in mijn afspeellijsten staan", verzekerde hij nog.

Onze rapportscore: 5/10
Yaremchuk kende zeker enkele opflakkeringen, vooral op het Europese toneel, maar over het algemeen had het toch wat meer mogen zijn in Benfica. Vooral de wetenschap dat hij niet naar het achterplan verdrongen werd door een sterkere concurrent, doet vermoeden dat hij zelf ook niet zijn allerhoogste niveau benaderde. In zijn tweede seizoen zal Yaremchuk de twijfelaars moeten overtuigen. Laat ons hopen dat een stabiele situatie in zijn thuisland zijn brandstof kan worden!