Vijf conclusies: Geen experimenten Martinez, geen vervangers voor gouden trio

Vijf conclusies: Geen experimenten Martinez, geen vervangers voor gouden trio

15-06-2022 08:45 Laatste update: 23:30
23

Een 0-1 overwinning voor de Rode Duivels tegen Polen en het einde van deze interlandperiode. Twee overwinningen, één gelijkspel en één pijnlijke nederlaag tegen Oranje. Maar welke conclusies kunnen we hieruit trekken. VoetbalPrimeur.be zet ze op een rijtje.

Niemand hier zin in
Nog voor het vierluik Nederland, Polen (2x) en Wales begon, was het al duidelijk. Niemand had zin in de Nations League. Kevin De Bruyne durfde het voor de interlands te zeggen. En tijdens de afgelopen dagen werd duidelijk dat ook andere spelers liever al op vakantie waren vertrokken. Dat was trouwens niet alleen in België, maar ook in de rest van de Europa. Het seizoen zit overvol, zeker nu het WK in de winter wordt gespeeld. UEFA schaf deze onzin af.

Waar waren de experimenten?
Alexis Saelemaekers speelt al bij AC Milan en Charles De Ketelaere is op weg naar de Italiaanse landskampioen. Toch gebruikte Martinez de twee spelers amper of niet tijdens de voorbije vier interlands. Bijzonder, want net deze twee jongens moeten kansen krijgen met het oog op de toekomst van het Belgische voetbal. Dat Batshuayi op zijn manier Lukaku vervangt, wisten we al. Het is een gemiste kans om CDK niet meer te laten proeven van interlandvoetbal.

Verdedigen begint bij de voorlinie
Tegen Polen kon België eindelijk nog eens de nul houden. Toch is er geen tijd voor hosanna. De Belgische achterhoede blijft het zorgenkindje en dat is niet alleen de schuld van de verdedigers. Na Polen gaf Toby Alderweireld terecht aan dat de andere spelers ook hun duit in het zakje moeten doen. De voorbije wedstrijden was dat zeker niet altijd het geval. Martinez heeft nog puzzelwerk.


Vervangers zijn slechts vervangers
Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne en Romelu Lukaku zijn spelers van wereldklasse. Hun vervangers deden het de afgelopen dagen aardig tot goed, maar het niveau van de drie halen ze niet. Dat is ook geen schande. Willen we in Qatar toch nog een gooi doen naar de wereldtitel dan moeten we hopen dat ze alle drie volledig fit zijn en in het geval van Lukaku ook terug de goede vorm te pakken hebben.

Mathematisch kan het nog
Nederland ontsnapte tegen Wales twee keer op rij. Na vier matchen telt Oranje tien op twaalf. De Belgen haalden slechts zeven op twaalf. Oranje ruikt de volgende ronde, maar België zou België niet zijn als we niet konden schrijven 'mathematisch kan het nog.' De Belgen moeten op de volgende speeldag sowieso winnen van Wales, terwijl Nederland een steek moet laten vallen bij Polen. In dat scenario kan België op de slotdag in Nederland nog over Oranje springen. Eenvoudig wordt het niet.