Nederland met scorende Lang wint in extremis van Wales

14-06-2022 22:53
3

Wéér was Wales dichtbij een resultaat tegen het Nederlands elftal, maar wéér ging het in blessuretijd mis. Een goal van Gareth Bale leek Wales een knap punt te bezorgen in De Kuip, tot Memphis Depay scoorde. 3-2 voor Oranje.

Bondscoach Louis van Gaal koos ten opzichte van het duel met Polen van afgelopen zaterdag weer voor een aantal nieuwe namen. Eén daarvan was Vincent Janssen, die na vijf jaar zijn rentree in het Nederlands elftal maakte. Ook Cody Gakpo en Noa Lang speelden, net als Teun Koopmeiners, Hans Hateboer en Tyrell Malacia.

De eerste de beste kans van het Nederlands elftal was meteen raak en Janssen was erbij betrokken. Na knap werk van Jordan Teze gaf Janssen de assist op Lang, die van buiten het strafschopgebied de 1-0 achter doelman Wayne Hennesey schoot. Voor de speler van Club Brugge was het zijn eerste doelpunt in Oranje. De 2-0 van Cody Gakpo viel niet lang daarna.

Nederland speelde met veel nieuwe namen, maar zo roestig als in Wales was het niet. Het liep een stuk soepeler en ook was er meer gevaar, meer dan in de heenwedstrijd. De 2-1 van Wales kwam dan ook redelijk uit de lucht vallen. Matthijs de Ligt speelde Teze op het middenveld in, maar de PSV'er verloor de bal. Doelman Jasper Cillessen had vervolgens geen antwoord op de inbreng van Brennan Johnson. Voor de rust volgde een fase waarin Wales wellicht de gelijkmaker had kunnen krijgen.

Na rust kwam Stefan de Vrij voor Teze en Denzel Dumfries voor Hateboer. Nederland kreeg in de tweede helft kans op kans om de wedstrijd in het slot te gooien. Janssen zag zijn schot gekeerd worden door Hennesey, Steven Bergwijn schoot in kansrijke positie naast en Gakpo stuitte op een verdediger van Wales.

Déjà vu
In de slotfase liet Nederland zich steeds meer terugdringen door Wales, waar Gareth Bale inmiddels ingevallen was. Vlak voor tijd wees de scheidsrechter ineens naar de stip nadat Malacia een duel normaal aan leek te gaan, de arbitrage dacht er echter anders over. Vanaf de stip maakte Bale de 2-2.

Nederland scoorde vrijwel direct na de gelijkmaker van Wales, precies zoals zes dagen geleden in Wales. Ditmaal was Memphis de gelukkige. Door de zege op Wales is Nederland bijna zeker van de volgende ronde van de Nations League. Maar mathematisch kan het nog voor de Rode Duivels