Als Kompany met Burnley promoveert, heeft hij in één klap naam als coach gemaakt

"Als Kompany met Burnley promoveert, heeft hij in één klap naam als coach gemaakt"

14-06-2022 18:59
8

Vincent Kompany vervolgt zijn trainersloopbaan bij Burnley FC. Beide partijen hebben een overeenkomst bereikt voor de komende drie seizoenen. In die tijdspanne moet het Anderlecht-icoon zijn kersverse werkgever weer naar de Premier League loodsen. Dat wordt geen sinecure, waarschuwt Aster Nzeyimana. Hij schrijft Kompany een gezonde dosis lef toe.

Burnley was de voorbije jaren een vaste waarde op het hoogste Engelse niveau, maar de clubcultuur is toch behoorlijk verschillend aan die van Anderlecht. "Sinds kort is Burnley wel niet langer die charmante club waar de voetbalcultuur boven het geldgewin staat. Ze is in handen gevallen van Amerikanen die andere ambities met de club hebben", weet Nzeyimana bij Sporza. Terwijl Burnley haar successen de voorbije jaren nog steeds bouwde op ouderwets kick-and-rush-voetbal, moet dat onder Kompany veranderen.

De realiteit is echter bikkelhard: een maand geleden zakten The Clarets naar de Championship. Van Anderlecht naar het vagevuur in Engeland, het is best een moedige sprong. "Nu Burnley gezakt is, dreigt de club in financieel zwaar weer te belanden, zeker als ze niet meteen kunnen promoveren", legt Nzeyimana uit. Zakkers uit de Premier League krijgen in hun eerste jaar wel nog een financieel erg aantrekkelijke parachute mee. "Er zit dus druk op de ketel voor Vincent Kompany. Ik bewonder zijn durf, want hij heeft niet voor de makkelijkste weg gekozen."

Paleisrevolutie
Bij Burnley moet Kompany voor een ware metamorfose gaan zorgen. Dat houdt risico's in, maar is evenzeer een aantrekkelijk uitgangspunt. "Kompany krijgt wel de sleutels van de club in handen. Burnley heeft een oude kern, met heel veel Britse spelers die de club geweldig gediend hebben. Maar deze bladzijde zal omgedraaid worden", doelt Nzeyimana op een nieuwe voetbalstijl.

"Kompany moet de club echt heropbouwen. Op die manier lijkt het wat op de uitdagingen bij Anderlecht", trekt de journalist de parallel. Kortom: in een gespreid bedje komt Kompany niet terecht. "Maar, als het allemaal wél goed uitdraait en hij kan promoveren naar de Premier League, dan heeft Kompany zijn naam als coach in Engeland in één klap gemaakt", denkt Nzeyimana.