JPL's fijnste exportproducten, #4: Pech blijft Vanheusden hardnekkig achtervolgen

JPL's fijnste exportproducten, #4: Pech blijft Vanheusden hardnekkig achtervolgen

14-06-2022 18:00 Laatste update: 23:15
4

Op de door sommigen vervloekte Nations League na zit het seizoen er voor de meeste voetballers op. Traditioneel staat de tussenperiode in het teken van vakantie nemen en tot rust komen, maar ook van retrospectie. Dat geldt niet in het minst voor de tien duurste transfers die de Jupiler Pro League vorige zomer verlaten hebben. Hoe is hun eerste jaargang bij hun nieuwe club verlopen? VoetbalPrimeur.be vist het uit. In deze zevende aflevering, de vierde duurste: Zinho Vanheusden.

Gegevens
Naam: Zinho Vanheusden
Nationaliteit: Belg
Positie: centrale verdediger
Vorige club: Standard Luik
Huidige club: Internazionale (Serie A)
Prijskaartje: 16 miljoen euro
Aantal speelminuten: 989
Aantal optredens in de nationale competitie (waarvan basis): 14 (11)
Persoonlijke statistieken: 2 keer de nul gehouden

Zijn seizoen vanuit vogelperspectief
Laat ons beginnen met het goede nieuws: een mens verschiet ervan hoe jong Vanheusden eigenlijk nog is. De Hasselaar draait ogenschijnlijk al jaren mee op het hoogste niveau, maar moet volgende maand nog 23 worden. Het leeuwendeel van zijn loopbaan ligt met andere woorden nog voor zich. Niettemin sleurt Vanheusden al een behoorlijk zware rugzak met zich mee, helaas voornamelijk gevuld met tegenslagen ...

Ook na zijn verhuis richting de laars bleek de pechduivel hem achtervolgd te hebben. Het masterplan van Vanheusden zag er nochtans zo geweldig uitgekiend uit: eerst een jaartje rijpen bij Genoa, waar hij zonder al te veel druk kon wennen aan het Italiaanse calcio, om vervolgens zijn kans te wagen bij moederclub Internazionale. Vanwege meerdere scenario's draaide dat scenario in de soep. Ten eerste vielen de sportieve prestaties van Genoa zwaar tegen. De club uit de havenstad bengelde een heel seizoen lang onderaan en zou uiteindelijk ook de prijs betalen met een degradatie naar de Serie B.

Daar kon zelfs de aanstelling van Alexander Blessin na januari weinig aan verhelpen. Onder de gewezen trainer van KV Oostende toonde Genoa zich weliswaar weerbaarder, maar dat gold jammer genoeg niet voor Vanheusden. Eerst een spierletsel, vervolgens last van de lies en als klap op de vuurpijl ook nog eens hamstringproblemen, waardoor hij sinds maart niet meer in actie kon komen. Die euvels komen evenwel niet uit de lucht gevallen. Bij Standard liep Vanheusden bijvoorbeeld tot twee keer toe een loodzware knieblessure op. Stilaan dringt de harde vraag zich op of zijn lichaam wel gemaakt is voor topvoetbal ... Doodzonde als het antwoord 'nee' zou zijn, want zijn potentieel oogt enorm.

Hoe kijkt de lokale pers naar hem?
Ondanks de vele pech beseffen ook de Italiaanse analisten dat er onder dat broze lijf een ruwe diamant schuilt. Enkele feiten onderbouwen die aanname ook, onder meer het hoge transferbedrag dat Inter voor hem op tafel legde in Luik (zestien miljoen euro maar liefst) en zijn vele selecties bij de nationale jeugdreeksen. 'Een uitstekende rechtervoet en sterk in de lucht', zo omschrijft La Gazzetta dello Sport Vanheusden. Die kwaliteiten kon hij de voorbije tien maanden echter zelden tot nooit demonstreren.

De doelstelling voor het komende seizoen is zo klaar als een klontje: eindelijk weer topfit geraken en definitief komaf maken van al die kommer en kwel. Momenteel werkt Vanheusden hard aan zijn herstel in Antwerpen, klinkt het in de laars. Hoogstwaarschijnlijk gebeurt dat in de deskundige handen van Lieven Maesschalck. Hij zou al terug aan het lopen zijn. Verder weet Tuttosport dat de eenmalige Rode Duivel zich aan een nieuwe uitleenbeurt mag verwachten, eens hij speelklaar is uiteraard.  

Onze rapportscore: 2/10
Opnieuw een verloren jaar, zo luidt de pijnlijke conclusie na zijn Genovese periode. Dame Fortuna zorgde er niet alleen voor dat Vanheusden aan een beperkte hoeveelheid speelminuten geraakte, bovendien slaagde hij er door de vele onderbrekingen nooit in om zijn vertrouwde niveau te halen wanneer hij dan toch eens tussen de lijnen verscheen. Ooit leek de Limburger voorbestemd voor een Europese topclub en een sleutelrol bij de Rode Duivels. De klok tikt echter ongenadig.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie