Deila moet Standard reanimeren: 'Noorse Klopp' en meester van de half space

Deila moet Standard reanimeren: 'Noorse Klopp' en meester van de half space

12 juni - 23:50 Laatste update: 12 juni - 23:50
10

De handtekeningen moeten nog gezet worden, maar dat is de enige formaliteit die Standard Luik nog scheidt van een nieuwe hoofdcoach. Dankzij het uitgebreide adressenboekje van overnemer 777 Partners krijgt Ronny Deila straks de sportieve touwtjes in handen op Sclessin. Als ex-manager van onder meer Celtic FC heeft die naam enige weerklank in het internationale voetbal. VoetbalPrimeur.be laat je kennis maken met de 'Noorse Jürgen Klopp'.

Je hoeft slechts een vluchtige blik te werpen op zijn Wikipedia-pagina om tot een eerste vaststelling te komen: de trainersloopbaan van Deila is een pak succesvoller dan die als speler. Tussen 1992 en 2010 deed hij zijn uiterste best als verdediger, maar verder dan wat Noorse laagvliegers leidde zijn pad hem niet. Zo kwam Deila bijvoorbeeld nooit uit voor de nationale ploeg, behalve in de jeugdreeksen dan.

Die ietwat fletse carrière staat in schril contrast met zijn verdiensten als hoofdcoach. Zo'n veertien jaar zit Deila inmiddels in het vak en in die periode heeft hij niet slecht geboerd. Integendeel, qua palmares komt geen enkele van de huidige trainers in de Jupiler Pro League ook maar aan zijn enkels. Drie landstitels en drie bekers veroverde de Noor op het hoogste niveau, goed voor een gemiddelde van zowat één prijs om de twee jaar. Voor dat cijfer zou Standard Luik een moord voor begaan ... Zelfs Belgische grootheden als Philippe Clement, Michel Preud'homme of Frank Vercauteren zullen die verwezenlijkingen kunnen waarderen.

Zijn eerste pasjes zette Deila bij het bescheiden Stromsgodset IF, niet toevallig uit zijn thuisland. Zes jaar lang zou hij er aan het roer staan, een tijdspanne waarin de club een ware gedaanteverwisseling onderging. Toen Deila er aan de slag ging, streed Stromsgodset immers steevast tegen de degradatie. Stapje per stapje bestormde de ploeg onder zijn deskundige leiding echter de Noorse voetbalhemel. In 2010 leverde dat al een eerste tussenclimax op met bekerwinst. Drie jaar later volgde de ultieme kroon op het werk: voor het eerst in 43 jaar tijd mocht de club uit Drammen, een voorstad van Oslo, zich champion noemen, zoals dat in het Noors heet.

Meester van de half space
Zeker even lovenswaardig als dat prijzenpakken is dat Deila zijn filosofie nooit verloochend heeft. En die filosofie is zo klaar als een klontje: aanvallen. In zijn wittebroodsmaanden bij Stromsgodset durfde dat al eens te botsen met de penibele realiteit van het degradatievoetbal waarin de club toen verkeerde, maar geleidelijk aan bleek het wel de ideale leidraad richting successen. Als de coach ten onder gaat, dan zal het tenminste op zijn manier gebeurd zijn!

Hoe ziet zijn aanpak er dan uit? Daar heeft Total Football Analysis zich een tweetal jaar geleden al eens over gebogen. De gespecialiseerde website kwam daarin tot een opmerkelijke conclusie: naar haar vakkundige mening heeft Deila een 'unieke' tactische aanpak. Revolutionair bovendien, zo blijkt, want in de schetsen van de Noor staan de zogenaamde 'half spaces' telkens centraal. Terwijl dat een modeterm van de afgelopen jaren lijkt, heeft hij er al ruim tien jaar de mond van vol.

Als Deila zijn beproefde recept ook aan de boorden van de Maas uitrolt, mogen de Standard-fans zich verwachten aan een 4-4-2-opstelling met snelle flankwissels. De buitenste middenvelders in een één-tegen-één-situatie krijgen, om vervolgens diepgang te creëren in die befaamde (daar heb je hem) 'half space'. Van daaruit moeten vervolgens voorzetten naar de mensen voor doel komen, liefst laag over de grond. Een extra steunmiddel om die tactiek tot uitvoering te brengen, is het idee van inverted wingbacks, nog zo'n gril van deze tijd. Wat wel ironisch is, merkt Total Football Analysis fijntjes op, is dat Deila in verdedigend opzicht vaak grote moeilijkheden heeft om de half spaces voor zijn eigen defensie af te schermen ... 

Oogsten in Glasgow, maar geen springplank
Na de titel met Stromsgodset in 2013 was het werk van Deila af. Zijn status van nieuwe wonderboy onder het Noorse trainersgilde leverde de nu 46-jarige een veelzeggende bijnaam op: 'de Noorse Jürgen Klopp'. Die vergelijking slaat voornamelijk op zijn karakter. Net als zijn Liverpool-collega spat de energie ervan af bij Deila, die graag in interactie gaat met de thuisaanhang om zijn troepen tussen de krijtlijnen naar grotere hoogtes te stuwen. Het zal De Rouches als muziek in de oren klinken. Die wisselwerking met de supporters kan soms zelfs in zijn blootje, zo viel te merken in New York (later meer daarover).

Die kwaliteiten vielen in 2014 ook Celtic FC op. Toen de post van hoofdcoach daar vacant verklaard werd, dook Deila al snel op als ideale inspringer. Een overeenkomst liet niet lang op zich wachten. Zijn ambtstermijn in Glasgow ging van start met hoge verwachtingen, maar die helemaal inlossen lukte hem niet. Uiteraard voegde Deila twee Schotse Premierships aan zijn prijzenkast toe, aangezien eeuwige rivaal Rangers destijds nog hevig timmerde aan de weg terug. Na een vroege uitschakeling in de Europa League doken echter meer en meer kritische stemmen op. Uiteindelijk koos Deila voor de vlucht vooruit door zelf aan te kondigen dat hij er aan het einde van het seizoen 2015-2016 de brui aan zou geven. Met een titelfeest in mei, weliswaar.

Over de plas
Je kan er vergif op innemen dat een trainer die het uitstekend doet bij Celtic, aanbiedingen zal krijgen vanuit Engeland. Blijkbaar was dat Deila niet gegund. In de plaats van de overgemediatiseerde Premier League volgde een terugkeer met stille trom naar zijn thuisland. Met Valerenga IF kwam hij er wel bij een roemruchtere club terecht, al stroomde daar geen zilverwerk uit voort. Drie jaar bleef Deila er aan boord, met wisselende prestaties. Zo dreigde zijn trainerscarrière even in het slop geraakt te zijn.

Wie vastzit, kan maar beter zijn horizonten eens verleggen. Richting de Verenigde Staten, bijvoorbeeld! 2020 beloofde een spannend jaar te worden, aangezien Deila in januari werd voorgesteld als nieuwe hoofdcoach van New York City FC. Geen betere plek om je loopbaan nieuw leven in te blazen dan in één van de machtigste metropolen op onze aardbol, toch? In de open MLS pasten zijn aanvallende spelideeën bovendien als gegoten. 

In dienst van New York City voegde Deila zelfs nog anderhalve trofee toe aan zijn palmares. Afgelopen jaar veroverde hij er de beker én de officieuze titel van 'kampioen van de Eastern Conference'. In de Amerikaanse play-offs, waar de titelstrijd pas écht losbarst, ging NYC er evenwel meteen uit, na strafschoppen tegen Orlando City. Naar alle waarschijnlijkheid is dat er zijn laatste grote wapenfeit geweest. Met hem aan de tekentafel hoopt 777 Partners opnieuw mooie verhalen te schrijven in Luik. 

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie