Goed nieuws uit Nederland, ook Oranje morst met de punten

Goed nieuws uit Nederland, ook Oranje morst met de punten

11-06-2022 22:50 Laatste update: 23:00
13

Nederland heeft na overwinningen op ons land en Wales voor het eerst punten laten liggen in deze Nations League-campagne. In een hectisch potje tegen Polen werd een 0-2 achterstand goedgemaakt, maar Memphis Depay miste vlak voor tijd een paar grote kansen op de winnende treffer.

Bondscoach Louis van Gaal gooide zijn opstelling opnieuw om en gaf weer het vertrouwen aan de basiself van de wedstrijd tegen België, met twee wijzigingen: de licht geblesseerde Jasper Cillessen en de vakantie vierende Virgil van Dijk werden vervangen door Mark Flekken en Stefan de Vrij. Noa Lang van Club Brugge zat niet in de selectie. De Polen trokken zich terug en ontsnapten aan een rode kaart, na een harde tackle van Grzegorz Krychowiak op Frenkie de Jong. Oranje zorgde via Steven Berghuis voor dreiging en de openingstreffer leek een kwestie van tijd.

Die viel echter aan de andere kant, bij de eerste halve kans voor Polen: de genaturaliseerde Engelsman Matty Cash stoomde op over rechts, kreeg te veel ruimte van Daley Blind en schoof de 0-1 in de verre hoek. Berghuis en Blind kregen nog kansen op de gelijkmaker, maar Oranje kon in het restant van de eerste helft geen vuist meer maken.

Vroeg in de tweede helft liep Polen zelfs uit naar 0-2: Przemyslaw Frankowski en Piotr Zielinski konden samen op Flekken af, laatstgenoemde rondde af en het vlagsignaal van de Turkse assistent-scheidsrechter werd overruled door de VAR. Nederland toonde echter karakter en trok de stand in een mum van tijd gelijk. Davy Klaassen tekende na een doorgeschoten voorzet van Blind voor de 1-2, Denzel Dumfries maakte met een getoucheerd schot meteen de gelijkmaker. Ook die treffer werd in eerste instantie afgekeurd en in tweede instantie goedgekeurd: 2-2.

In het laatste half uur werd de wedstrijd grimmig en rommelig. De Polen rekten opzichtig tijd, er ontstonden de nodige opstootjes en Van Gaal kreeg het een aantal keer aan de stok met de vierde official. Vlak voor tijd leidde het PSV-duo Jordan Teze-Cody Gakpo een uitgelezen kans voor Memphis in: hij stuitte op keeper Lukasz Skorupski, maar de VAR zag hoe Cash in de nastoot hands maakte. De bal ging op de stip en Memphis kreeg alsnog een opgelegde kans, maar zijn harde inzet ging via de paal naast. Direct daarna leek hij zich te revancheren met een kopstoot, maar Skorupski tikte de bal op onnavolgbare wijze onder de lat vandaan. Nederland blijft met zeven punten koploper.