Noorse voorgangers van Deila: Kampioen, degradant en afscheid tijdens de rust

Noorse voorgangers van Deila: Kampioen, degradant en afscheid tijdens de rust

11 juni - 17:05 Laatste update: 11 juni - 17:05
0

Standard staat op het punt de Noor Ronny Deila aan te trekken als nieuwe trainer. In de voorbije 25 jaar waren drie andere Noorse trainers in de Belgische Eerste Klasse actief. De voorgangers van Deila waren zeker niet de minste en hadden elk een uniek verhaal. 

Trond Sollied
Clubs: KAA Gent (x3) – Club Brugge – Lierse – Lokeren

"If you pay peanuts, you get monkeys" en "Looptrainingen in het bos? Ik heb nog nooit bomen gezien op een voetbalveld", zijn slechts twee van de geweldige opmerkingen die Sollied ooit gebruikte. Nadat hij Rosenborg in eigen land had kampioen gemaakt, haalde KAA Gent de Noor naar ons land. Bij de Buffalo's maakte hij ook indruk en dat leverde hem een gevoelige overstap naar Club Brugge op. Door een opmerkelijke videoboodschap opgenomen tijdens zijn vakantie over een vertrek – waar en toen nog geen sprake van was – raakte hij in onmin met het Brugse bestuur. Met twee Belgische titels en twee Belgische bekers verliet Sollied uiteindelijk het Jan Breydelstadion voor Olympiakos Piraeus. Sollied zou later nog twee keer passeren bij KAA Gent. In 2011 hielp Sollied Lierse nipt in Eerste Klasse. Bij Lokeren kreeg hij in 2019 zijn ontslag om hij het tij in de degradatiestrijd op Daknam niet kon keren.

Kjetil Rekdal
Club: Lierse

In het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw was Rekdal actief als speler voor Lierse. In november van 2016 haalden de Pallieters hem terug, maar dan als trainer. Nadat hij al met Vålerenga kampioen was geworden in Noorwegen, moest hij Lierse op het hoogste niveau houden. Het was een onmogelijke opdracht ondanks het feit dat Waasland-Beveren dat jaar nog een pak slechter presteerde. Rekdal dreef zijn troepen tot het fysieke uiterste, maar het was onvoldoende. Lierse eindigde op de vijftiende plaats en moest een eindronde spelen tegen Antwerpn Kortrijk en Mechelen. Deze kende een slechte afloop en na drie seizoenen zakte Lierse uit de Jupiler Pro League. Rekdal verliet nadien Lierse voor het Duitse Kaiserslautern.

Kare Ingebrigtsen
Club: KV Oostende

In mei van 2019 raakte bekend dat KV Oostende haar lot zou leggen in de handen van Ingebrigtsen. Net zoals de twee andere Noren had hij in eigen land al een palmares verzameld. Met Rosenborg won hij drie Noorse titels, twee bekers en twee Supercups. De verwachtingen in Oostende waren dan ook hoog. Uiteindelijk zou Ingebrigtsen slechts 21 matchen voor de groep van Oostende staan, want na 20,5 matchen kondigde men aan de kust aan dat Ingebrigtsen de club alweer zou verlaten. Tijdens de rust van de match tegen Charleroi liet KVO weten dat Ingebrigtsen op eigen verzoek zou vertrekken naar APOEL Nicosia. Het avontuur in Cyprus duurde uiteindelijk … tien matchen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie