JPL's fijnste exportproducten, #6: Serie A lanceert Theate als komeet naar de top

JPL's fijnste exportproducten, #6: Serie A lanceert Theate als komeet naar de top

11-06-2022 11:00 Laatste update: 17:28

Op de door sommigen vervloekte Nations League na zit het seizoen er voor de meeste voetballers op. Traditioneel staat de tussenperiode in het teken van vakantie nemen en tot rust komen, maar ook van retrospectie. Dat geldt niet in het minst voor de tien duurste transfers die de Jupiler Pro League vorige zomer verlaten hebben. Hoe is hun eerste jaargang bij hun nieuwe club verlopen?  VoetbalPrimeur.be vist het uit. In deze vijfde aflevering, de zesde duurste: Arthur Theate.

Gegevens
Naam: Arthur Theate
Nationaliteit: Belg
Positie: centrale verdediger
Vorige club: KV Oostende
Huidige club: Bologna FC (Serie A)
Prijskaartje: 5 miljoen euro verplichte aankoopoptie (+1 miljoen euro voor de huur)
Aantal speelminuten: 2427
Aantal optredens in de nationale competitie (waarvan basis): 33 (23)
Persoonlijke statistieken: 2 doelpunten, 9 keer de nul gehouden

Zijn seizoen vanuit vogelperspectief
Een transfer vanuit de top van de Jupiler Pro League naar de Serie A, dat gebeurt wel vaker. Maar zelden komt een Italiaanse topklasser een product wegplukken bij een 'kleinere club', met alle respect, als KV Oostende. Toch zag Bologna afgelopen zomer heil in een overstap van Arthur Theate. Begrijpelijk, aangezien onze landgenoot zich in een jaar tijd vanuit de anonimiteit tot een opmerkelijke JPL-revelatie had opgewerkt. Het feit dat Standard Luik hem zonder boe of ba liet verkassen richting de kust, zorgt nog altijd voor donderwolken bij Sclessin.

Toch trokken criticasters hier en daar de wenkbrauwen op: kwam de overstap van Theate er niet te snel, na amper één seizoentje op het hoogste niveau? De mondige krullenbol antwoordde met de voeten: zeker niet! Meteen van bij zijn aankomst in Bologna eiste de verdediger een prominente rol op in het elftal van Sinisa Mihajlovic. Slechts zes van zijn medemaats kwamen vaker in actie in de Serie A. Zijn knappe prestaties resulteerden zelfs in een debuut bij de Rode Duivels.

Theate maakte dan ook grote sier, met kwaliteiten die we eerder al bij Oostende aan de oppervlakte zagen verschijnen. De 22-jarige Luikenaar beschikt over een uitstekende inspeelpass met zijn linkervoet, is sterk in de lucht, laat voortdurend van zich horen, beschikt over een flinke dosis charisma en dekt graag agressief door. In dat laatste aspect durfde Theate al eens overdrijven in Oostende, maar in de Serie A (nog steeds de universiteit voor jonge verdedigers) werd dat scherpe kantje vakkundig bijgevijld.

Hoe kijkt de lokale pers naar hem?
Uiteraard viel het oog van de Italiaanse media al snel op de opmars van Theate, op zich al een opvallend figuur wanneer hij op een voetbalveld verschijnt. Als nobody arriveerde hij in Bologna, maar al snel sprongen zijn kwaliteiten in het oog. Vooral gezien zijn jonge leeftijd (22) in het vrij oude Italiaanse calcio zongen de lokale kranten geregeld zijn lof. Af en toe liet Theate zich wel nog eens vangen aan zijn onbezonnenheid, merkte La Gazzetta dit voorjaar op, onder meer bij een strafschopovertreding op Olivier Giroud tegen kersvers Scudetto-laureaat AC Milan.

De prosecco smaakte dus bijzonder goed, ware het niet dat er een bitter nasmaakje aan werd toegevoegd, uitgerekend door ... zijn eigen trainer. In de laatste twee competitieduels van Bologna haalde Mihajlovic Theate tot twee keer toe vroegtijdig naar de kant. Na afloop van de pot met Sassuolo deelde de Serviër zelfs een ongezien openlijke sneer uit aan zijn verdediger, die volgens hem "respectloos" aan de partij was begonnen. "Hij was de slechtste man op het veld", stelde hij onomwonden. Was het succes Theate even naar het bolletje gestegen?  

Over het algemeen zijn de reacties op en analyses over zijn debuutjaar bij Bologna echter overwegend positief. Die waardering valt nog het best af te leiden uit ... het onnoemelijke aantal transferberichten rond zijn persoon. Al bij de winterstop werd Theate gelinkt aan een overstap naar Milan. Tot de Italianen uitvisten dat dat gewoonweg onmogelijk was, aangezien onze Rode Duivel eerder op dat seizoen ook al voor Oostende tussen de lijnen was gekomen. De laatste weken is de transfermolen weer aangezwengeld. Milan, Juventus, Tottenham Hotspur, de Bundesliga ... Het lijkt wel of de halve voetbalwereld ligt aan zijn voeten. Bologna is alvast van plan om stevig te cashen: het heeft een vraagprijs van liefst 25 miljoen euro op het hoofd van Theate geplakt. Geen slechte winstmarge!

Onze rapportscore: 9/10
Als 22-jarige verdediger van Oostende naar de Serie A verkassen én je daar haast meteen in de kijker spelen: il faut le faire. Hoewel Bologna slechts als dertiende eindigde en dus bezwaarlijk bij de betere teams gerekend kan worden, is dat een prestatie om trots op te zijn. Met het WK in zicht lijkt Theate ook steeds meer kansen te krijgen bij de Rode Duivels, waar vers bloed in de achterhoede uitermate welkom is. Het valt te hopen dat de Luikenaar deze zomer de juiste transferkeuze maakt!