VP's 11 v/h seizoen: Club Brugge hofleverancier met vijf spelers, drie Unionisten

VP's 11 v/h seizoen: Club Brugge hofleverancier met vijf spelers, drie Unionisten

03-06-2022 12:30 Laatste update: 03-06-2022 12:30
20

Het zit erop! Dat kan al even gezegd worden van de Jupiler Pro League 2021-2022, maar nu is ook VP's 11 van het seizoen bekend. Kersvers landskampioen Club Brugge mag zich hofleverancier noemen met liefst vijf vertegenwoordigers, terwijl Union Saint-Gilloise strandt op drie vertegenwoordigers.

De voorbije dagen gingen jullie, de lezers van VoetbalPrimeur.be, in samenwerking met onze redactie op zoek naar het kruin van de JPL per positie. Dat aartsmoeilijke karwei is inmiddels afgerond. De puntentelling gebeurde op basis van twee peilers: vijftig procent van de stemmen kwam van jullie, via de polls, de andere helft werd ingevuld door onze redactieleden. Het heeft het volgende elftal opgeleverd, dat zoals bekend aantreedt in een 3-5-2.

Verdediging
Een kampioenenploeg staat of valt met een betrouwbare doelman, dat hebben de Play-Offs nogmaals bewezen. Toch moet held-van-het-moment Simon Mignolet (Club Brugge) zijn plaatsje onder de dwarsligger afstaan aan een collega. Jean Butez heeft hem daar immers verdreven. In de reguliere competitie presteerde de Fransman constanter dan de Rode Duivel, die zich hier en daar liet betrappen op een (opzichtig) foutje. Butez is overigens meteen ook het enige Antwerp-lid dat een plek krijgt.

Voor zijn neus moet een ijzersterke driemansdefensie het fort verdedigen. Black power, daar zijn jullie (en wij) duidelijk voor gegaan! Clinton Mata mag zich intussen een vaste waarde noemen in deze verkiezing. Ook dit seizoen was de krachtpatser weer onverzettelijk én levensgevaarlijk met zijn rushes. Aan zijn zijde moet Michael Ngadeu alles in goede banen leiden. Op 31-jarige leeftijd is de snelheid wat afgebot, maar met zijn duelkracht, kopbalsterkte, positiespel en coaching is de Kameroener van goudwaarde.

Als derde pion krijgen zij gezelschap van Stanley Nsoki. De zomeraanwinst van Club blijft weliswaar kampen met zijn aangeboren nonchalance, wat elke wedstrijd wel tot een of ander bizar moment leidt. In zijn betere periodes valt er aan het jeugdproduct van Paris Saint-Germain echter bijzonder weinig te doen. Nsoki beschikt eigenlijk over alle troeven om het te maken in een buitenlandse topcompetitie. En hij is er pas 23!  

Middenveld
Een complete driehoek op de middenstrook, elke coach weet hoe cruciaal dat kan zijn. In onze VP 11 is daar absoluut sprake van. Straffer nog: deze drietand vinkt zowat alle kwaliteiten af waarover een middenveld hoort te beschikken. Ontdekking Casper Nielsen (Union) moet voor de nodige diepgang, verbetenheid én hoge pressing zorgen. Een box-to-box-speler zoals er eigenlijk minder en minder van rondlopen. 

Twee Bruggelingen steunen hem in zijn opdracht. Met Mats Rits krijgt Nielsen een gelijkaardig type aan zijn zijde, al rekent die eerder op zijn spelintelligentie dan op zijn fysieke gestel. Toch beheerst ook Rits de gave om vanuit het middenveld in en rond de vijandelijke zestien meter op te duiken. Wie daar altijd te vinden valt, is Hans Vanaken. Een grand cru was zijn seizoen misschien niet, maar het feit dat hij met de vingers in de neus ons elftal haalt, onderstreept enkel zijn ontegensprekelijke klasse.

In een 3-5-2-formatie zijn de flankspelers uiteraard van doorslaggevend belang. Op hun cv zijn volgende kwaliteiten onontbeerlijk: inhoud, snelheid, technisch vermogen en een gevaarlijke voorzet. Zowel Junya Ito (KRC Genk) als Sergio Gomez (RSC Anderlecht) zijn op dat vlak droomkandidaten. Terwijl de Japanner ook met zijn dribbelvermogen het slot van de deur kan halen, kan de haarfijne linker van zijn Spaanse overbuur dodelijke schade toebrengen aan de tegenstander.

Aanvallers
Blijft nog over: ons spitsenduo! Ook in die zone van de waarheid blijkt een mix van verschillende profielen een absoluut pluspunt. Met Deniz Undav (Union) en Charles De Ketelaere (Club Brugge) lenen de twee bepalende ploegen van de afgelopen jaargang even hun aanvallende smaakmaker uit. De bonkige Undav moet het aanspeelpunt vormen vanuit de opbouw: onverzettelijk met de rug naar doel, onvermijdelijk met het gezicht naar doel.

Rond die rots dartelt met De Ketelaere een wel erg sierlijke hinde. Het talent spat al van de Bruggeling af sinds zijn debuut bij het eerste elftal, maar het voorbije jaar heeft hij daar ook nog eens dosissen ervaring, efficiëntie én kracht aan toegevoegd. Dankzij die opmars is CDK misschien wel uitgegroeid tot hét meest sexy product uit de JPL anno 2022. Kortom: een uiterst evenwichtig elftal om van te smullen!

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

De trainer
Zelfs de allerindrukwekkendste oorlogsvloot heeft nood aan een gedegen kapitein. Wie kunnen we het roer beter toevertrouwen dan Felice Mazzu? Ei zo na bewerkstelligde de wonderdokter één van de strafste stunts uit de geschiedenis van het Belgische voetbal. Daarvoor haalde de Italobelg zijn gekende ingrediënten boven: overdonderende grinta, tactische discipline, onvermoeibare longen en snedige verticaliteit.

Met die gezonde cocktail wist Mazzu niet enkel Les Unionistes, maar ook de neutrale voetballiefhebber te begeesteren. Geregeld vanuit de omschakeling, dat zeker, maar evenzeer met goed opgebouwd spel vanuit balbezit. Nu de kapitein zijn schip in veilige haven heeft afgeleverd, hoopt hij bij een andere, paars-witte rederij aan de slag te gaan. Die gevoelige overstap staat zijn trainersrol bij onze VP 11 helemaal niet in de weg.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie