Geen promotie voor Matthys en ADO na regelrecht spektakelstuk tegen Excelsior

29-05-2022 21:32
2

Voor Hervé Matthys en ADO Den Haag dan toch geen promotie naar de Eredivisie. Onze landgenoot ging met zijn ploeg na een ronduit krankzinnige ontknoping tegen Excelsior onderuit. ADO koesterde tien minuten voor tijd een 3-0 (!) voorsprong, maar Excelsior sleepte alsnog een verlenging uit het vuur: daarin werd het 4-3 én 4-4, waarna Jamal Amofa de schlemiel werd in de penaltyserie.

ADO sleepte dinsdag een 1-1 gelijkspel uit de brand en was daarmee de ploeg in the winning mood. De club van Matthys (die een hele wedstrijd speelde) opende ook het meest enthousiast, maar na een half uur spelen kreeg Excelsior plots een grote kans om tot scoren te komen. De VAR wees arbiter Danny Makkelie op een handsbal van Amofa en Keuken Kampioen Divisie-topscorer Thijs Dallinga kon aanleggen vanaf elf meter. Doelman Hugo Wentges stopte de toegekende strafschop echter.

Enkele fans van ADO lieten zich vervolgens gaan en bekogelden de arbitrage met projectielen, waarna de wedstrijd tijdelijk gestaakt werd. Het gretige ADO pakte de draad weer op en liep nog voor rust uit naar een 2-0 voorsprong, via Thomas Verheydt en Felipe Pires. Toen Sem Steijn vlak na rust, na een intelligent passje van Ricardo Kishna, ook nog 3-0 maakte, leek de race wel gelopen.

Twintig minuten voor tijd kwam de wedstrijd echter volledig op zijn kop te staan. ADO-back Tyrese Asante kreeg in een tijdsbestek van vijf minuten twee gele kaarten en zijn tien ploeggenoten moesten steeds verder achteruit. Verheydt miste een gouden kans op 4-0 en Excelsior bracht de thuisploeg serieus aan het wankelen: Marouan Azarkan schoot de 3-1 binnen, de 3-2 van Reuven Niemeijer werd afgekeurd wegens hands, maar meteen daarna verscheen diezelfde Niemeijer, via een Haags been, alsnog op het scorebord.

ADO kon zich opmaken voor een stormloop van Excelsior, dat echter ook met zijn tienen kwam te staan: de VAR zag een overtreding van Michael Chacón en Makkelie trok opnieuw rood. Terwijl de eerste Haagse fans zich al bij de zijlijn meldden, werd het alsnog 3-3: Dallinga dwong met een rake kopbal een verlenging af. Of de dertig extra minuten überhaupt nog konden beginnen, was nog even onzeker: Makkelie nam zijn tijd om te wachten tot alle fans weer op hun stoeltje zaten.

Er werd echter alsnog afgetrapt en ADO toonde in de verlenging alsnog veerkracht, dankzij twee invallers. Amar Catic stuurde Sacha Komljenovic op doelman Stijn van Gassel af en de vervanger van Verheydt schoof de 4-3 binnen. De thuisploeg moest echter achteruit en Excelsior wist er in de tweede verlenging zelfs 4-4 van te maken, via een kopbal van Redouan El Yaakoubi.

Het spektakelstuk moest beslist worden met een penaltyserie. Raphaël Eyongo en Dhoraso Moreo Klas misten in de reguliere serie, waarna het tijd was voor een sudden death. Bij een stand van 7-8 tekende Amofa voor de fatale misser, waarna de wedstrijd ontsierd werd door een veldbestorming door de Haagse aanhang. Excelsior keert na drie jaar terug op het hoogste niveau, ADO mag volgend jaar een nieuwe gooi naar promotie doen.