VP's rapport Anderlecht: Seizoen met goede muziek, maar te veel valse noten

VP's rapport Anderlecht: Seizoen met goede muziek, maar te veel valse noten

27-05-2022 18:00 Laatste update: 28-05-2022 17:15
27

Veertig speeldagen lang hebben de Belgische clubs het beste van zichzelf proberen te geven. Bij de ene lukte dat al beter dan bij de andere. Inmiddels heeft de Jupiler Pro League haar poorten onherroepelijk gesloten, althans tot eind juli. Tijd om de verschillende topclubs uit ons land op rapport te laten komen bij VoetbalPrimeur.be. De afspraak van vandaag: RSC Anderlecht.

Het seizoen van Anderlecht in cijfers
Eindstand: 3e met 64 punten (18 W – 10 G – 6 V) – In de Champions Play-Offs: 3e met 40 punten
Doelpuntensaldo: 80 voor – 43 tegen
Topschutter: Joshua Zirkzee (16)
Assistenkoning: Sergio Gomez (12)
Speler met de meeste minuten: Josh Cullen (3578)

Analyse van de resultaten
Augustus was nog niet afgelopen of Anderlecht lag al uit Europa. In de voorrondes van de Conference League liet paars-wit zich verrassen door het Nederlandse Vitesse. Het seizoen begon zo met een enorme valse noot.

In de Beker van België kon Anderlecht eindelijk nog eens de finale halen. Onderweg versloeg het (soms met de nodige moeite): La Louvière, Seraing, KAS Eupen en KV Kortrijk. In de finale ging het mis na strafschoppen tegen KAA Gent. Uitgerekend ex-doelman Davy Roef zorgde ervoor dat Anderlecht ook in de Croky Cup geen einde kon maken aan vijf seizoenen zonder prijzen. Opnieuw een valste noot.

De reguliere competitie begon ook al met een valse noot. Op speeldag 1 kwam Union over de vloer. Aangenomen werd dat Anderlecht het Brusselse varkentje zou wassen, maar niets was minder waard. De promovendus haalde het met 1-3 in het Lotto Park en kroonde zich tot ploeg van het stad. Een eretitel die Union een heel seizoen zou houden. Het kleine broertje won maar liefst vier keer dit seizoen van Anderlecht en veroordeelde paars-wit tot slechts de derde plaats in de stand.

Opvallend vaak miste Anderlecht de grote afspraken dit seizoen. Zowel in Europa als in de Beker van België en ook in de competitie. Vaak kwam paars-wit in de competitie tegen de 'grote' clubs niet verder dan een gelijkspel. Zo speelde het de afgelopen maanden liefst vier keer gelijk tegen landskampioen Club Brugge. Tegen KAA Gent haalde het amper één op zes. Tegen KRC Genk drie op zes.

De vreemdste band van dit seizoen had Anderlecht met Royal Antwerp FC. In de reguliere competitie ging het na een verschrikkelijk slechte partij met 2-0 onderuit op de Bosuil, maar op het einde van de reguliere competitie won het thuis wel met 2-1 van The Great Old en deed zo een gooi naar de Champions Play-Offs. In de eindronde won Anderlecht eindelijk een echte afspraak. Op de Bosuil won paars-wit met 0-4 dankzij drie goals van Francis Amuzu. Het was een cruciale zege om derde te worden en een ticket voor de Conference League te bemachtigen.

Waar Anderlecht het in het recente verleden vaak lastig had tegen de kleintjes was dat het afgelopen seizoen eigenlijk niet zo. Al waren draws tegen onder meer KV Oostende, STVV en Oud-Heverlee Leuven niet ideaal voor de eindafrekening.

Mooiste zege: 0-4 uit tegen Antwerp (08/05/’22)
Pijnlijkste resultaat: De bekerfinale verliezen na strafschoppen tegen Gent (18/04/'22)

De uitblinkers
Met een verleden bij Barcelona en Dortmund kwam Sergio Gomez aan bij Anderlecht. De Spanjaard maakte in ons land naam op de linkerflank. Zijn techniek, vista, looplijnen en goede voorzetten waren wapens waar heel wat tegenstanders spontaan begonnen van te zweten. Kende na nieuwjaar wel een dipje. Het is evenwel te hopen voor de fans van Anderlecht dat Gomez nog een jaartje langer blijft. Dat wordt geen eenvoudige opdracht, want ook bij de Jonkies van Spanje blonk Gomez uit.

Joshua Zirkzee kwam dan weer op huurbasis over van Bayern München. De Nederlander beschikt over een fluwelen balbehandeling. Met zijn sterke lijf hield hij dan weer menig verdedigers aan de praat. Van alle aanvallers van Anderlecht stak Zirkzee er met kop en schouders bovenuit. Van de Nederlander wordt wel eens beweerd dat hij te weinig werkt, maar dat lijkt ons vaak een vooroordeel te zijn. Wie echt op Zirkzee lette, moet gezien hebben hoe hard hij zijn best deed voor Anderlecht. Tenminste tot minuut zestig. Dan haalde Vincent Kompany de aanvallers steevast naar de kant.

De tegenvallers
In het seizoen 2020 – 2021 knokte Anouar Ait El Hadj zich in de ploeg, maar in het seizoen 2021 – 2022 leek de liefde tussen Kompany en de middenvelder een pak minder groot. In de reguliere competitie verscheen El Hadj amper zes keer in de basis. In de Champions Play-Offs mocht hij al blij zijn als zijn een handvol speelminuten kreeg. Nu Kompany weg is, krijgt El Hadj een nieuwe kans om zich te bewijzen. Een tweede seizoen zoals de afgelopen jaargang zou niet goed voor zijn loopbaan.

Bij Anderlecht was het afgelopen seizoen Michael Murillo de Jeckyll & Hyde van dienst. Als de Panamees zijn dag heeft, behoort hij tot de beste backs van de Jupiler Pro League. Maar zo vaak had hij het afgelopen seizoen niet zijn dag. Tegen Oud-Heverlee Leuven en Union ging ook telkens volledig uit en verzamelde hij in totaal zes schorsingsdagen. Tegen KAA Gent miste Murillo ook nog eens de beslissende strafschop, iets wat je hem absoluut niet gunt.

Blik op de toekomst
Dit schreven we vorig jaar en het jaar voordien en het jaar voordien, Anderlecht gaat weer een drukke en lastige zomer tegemoet. Het moet op de transfermarkt op zoek naar vervangers voor Christian Kouamé en Zirkzee. De succesvolle huurlingen keren terug naar Fiorentina en Bayern. Niet alleen moet Anderlecht voor spitsen de markt op, maar ook voor flanken. Het lijkt reëel dat er straks een ploeg aanklopt voor Gomez, terwijl met Murillo de afspraak gemaakt is dat hij deze zomer het Lotto Park mag verlaten. Oh en als dat nog niet genoeg is, moet Anderlecht ook op zoek naar een nieuwe trainer. De kans is groot dat Felice Mazzu Vincent Kompany gaat vervangen in Brussel.

Mazzu of een andere naam krijgt een verschrikkelijke zware opdracht in Brussel. Het bestuur wil immers weer voor de prijzen spelen, maar Kompany haalde nagenoeg al alles uit zijn ploeg en zonder Zirkzee en Gomez doet Anderlecht nog een jasje uit. Nu trainer worden van Anderlecht mag als een 'uitdaging' gezien worden. Een eufemisme was zelden beter op zijn plaats. Een clubicoon vervangen wordt niet eenvoudig. De supporters willen immers aanvallend voetbal zien, het bestuur prijzen en de jeugd moet ook nog eens ingepast worden. Of Anderlecht nu wel het geld heeft om uit te halen op de transfermarkt is ook maar de vraag. Het wordt sowieso een loodzware zomer voor het bestuur. De Anderlecht-fans houden hun hart vast. Een proces hoeven ze evenwel niet meer te geloven.