Duiventil in de JPL: trainers langer dan 1 jaar in dienst op 1 hand te tellen

Duiventil in de JPL: trainers langer dan 1 jaar in dienst op 1 hand te tellen

26 May - 20:00 Laatste update: 26 May - 20:00
4

In België zijn we al een tijdje niet meer verbaasd wanneer een ploeg wisselt van trainer. Maar dit seizoen is het echt een komen en gaan van trainers in de Jupiler Pro League geweest. Op één jaar tijd zit het er goed in dat veertien van de achttien clubs van trainer zullen hebben gewisseld.

10 maanden en 25 dagen geleden begon het afgelopen seizoen en zaten er achttien trainers 'stevig' in het zadel. Binnen een paar weken begint de voorbereiding op het het seizoen 2022 – 2023 en zullen er bijna overal nieuwe gezichten voor de groepen staan.

Wissels traag op gang
Opvallend genoeg kwam de trainerscarrousel in het seizoen 2021 – 2022 traag op gang. Pas na zeven speeldagen konden we het eerste trainersontslag noteren. Peter Maes moest met amper één punt op zak Beerschot verlaten. Op het Kiel werd Javier Torrente zijn vervanger. De Argentijn werd geen schot in de roos en ligt ondertussen ook op de Antwerpse kasseien. Greg Vanderidt mocht het seizoen afmaken, maar kon Beerschot niet in 1A houden. Het is nog niet duidelijk of Vanderidt volgend seizoen in 1B trainer is van Beerschot.

Beerschot was niet de enige ploeg die dit seizoen twee trainers versleet. Standard begon met Mbaye Leye en eindigde met Luka Elsner. Die laatste werd bij KV Kortrijk weggehaald. Karim Belhocine werd daarna de trainer van de Kerels. Elsner hoeft volgend seizoen in Luik niet meer terug te keren. Seraing begon dan weer met Jordi Condom. Daarna kwam Jean-Louis Garcia en volgend seizoen begint Seraing met José Jeunechamps in 1A. Een zelfde verhaal bij KRC Genk. John van den Brom moest gaan na mindere resultaten. Bernd Storck nam het roer over, maar de resultaten werden er niet veel beter op. Ook van de Duitser hebben de Limburgers ondertussen afscheid genomen.

Over Genk gesproken, de kans is groot dat Wouter Vrancken daar volgend seizoen voor de groep staat. Na bijna vier jaar dienstverband nam Vrancken al afscheid van het KV Mechelen-publiek. De voormalige speler van Genk moet in de Cegeka successen terugbrengen. Als Vrancken wisselt van team is hij zijn 'titel' van langstzittende coach bij één Jupiler Pro League-ploeg wel kwijt.

Bij een wissel van Vrancken wordt Felice Mazzu de nieuwe langstzittende trainer van een JPL-club. Voor de volledigheid Mazzu zat al bij Union toen de ploeg nog in 1B speelde. Of Mazzu nog de trainer van Union is volgend seizoen, is ondertussen twijfelachtig. Zijn toekomst ligt mogelijk iets verderop in Brussel. RSC Anderlecht denkt immers aan Mazzu om Vincent Kompany te vervangen. Paars-wit nam deze week afscheid van het clubicoon en zal dus volgend seizoen met een nieuwe trainer starten. Royal Antwerp nam op het einde van het seizoen ook afscheid van haar trainer. Mark van Bommel is op de Bosuil ondertussen al aangesteld als de vervanger van Brian Priske.

Bijzondere ontslagen
Tijdens het afgelopen seizoen vielen er ook een paar bijzonder ontslagen te noteren. Zo nam Cercle Brugge afscheid van Yves Vanderhaeghe na een zege. Zijn opvolger Dominik Thalhammer maakte daarna van Cercle Brugge wel een sensatie. Ook was er het ontslag van Francky Dury. Voor het seizoen had de ancien van de Belgische trainers al aangegeven dat hij aan zijn laatste seizoen begon, maar dat mocht hij ondanks zijn successen van het verleden niet afmaken. Timmy Simons en Davy De fauw kregen hun kans, maar Zulte Waregem maakte ondertussen bekend dat de tandem vervangen wordt door Mbaye Leye.

Minder verrassend was het ontslag van Stefan Krämer bij KAS Eupen. Na een reeks van 5 op 30 hadden ze bij de Panda's genoeg gezien. Michael Valkanis mocht het seizoen in de Oostkantons afmaken.

Trainers zeggen adieu
De voorbije maanden waren het niet alleen de clubs die vervroegd afscheid namen van hun trainers. Het gebeurde ook omgekeerd. KV Oostende moest toekijken hoe Alexander Blessin naar het Italiaanse Genoa vertrok en zelfs landskampioen Club Brugge maakte het mee. Niet één keer, maar twee keer. Tijdens het seizoen vertrok Philippe Clement naar het Franse AS Monaco. En na zijn titel met Club Brugge ligt de toekomst van Alfred Schreuder in Nederland bij Ajax. Carl Hoefkens kreeg ondertussen promotie en is volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van Club Brugge.

De overblijvers
De trainers die aan het afgelopen seizoen begonnen en normaal gezien ook aan het seizoen 2022 – 2023 beginnen zijn letterlijk op één hand te tellen. Marc Brys doet het bij Oud-Heverlee Leuven. Hein Vanhaezebrouck zweerde KAA Gent trouw en verlengde zijn contract bij de bekerwinnaar. Verder is er nog Bernd Hollerbach bij STVV en Edward Still bij RSC Charleroi. KVC Westerlo promoveerde aan de hand van Jonas De Roeck. Aangenomen mag worden dat De Roeck aan het begin van het volgend seizoen nog de T1 is in 't Kuipje.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie