Anderlecht-bestuur schopt tegen heilige huisjes: exits van Zetterberg tot Kompany

Anderlecht-bestuur schopt tegen heilige huisjes: exits van Zetterberg tot Kompany

26-05-2022 10:30 Laatste update: 27-05-2022 21:14
38

Drie jaar na zijn ophefmakende terugkeer naar RSC Anderlecht heeft Vincent Kompany de club van zijn hart (al) (moeten?) verlaten. Ondanks de ogenschijnlijke 'match made in heaven' zaten het clubicoon en het bestuur niet langer op dezelfde golflengte. Het is lang niet de eerste met paars-wit bloed in de aderen die tegen de schenen wordt geschopt door Wouter Vandenhaute en co, merkt VoetbalPrimeur.be op.

Sinds Vandenhaute zich in de bestuurskamer van Anderlecht genesteld heeft, passeerden al meerdere Brusselaars van rang en stand de revue. Opvallend vaak draaiden die hoopvolle verhalen uit op tragedies. Als eerste daad werd Michael Verschueren, zoon van de erg geliefde Mister Michel, naar de schaduwen verwezen. De actieve rol van sportief directeur (en later CFO) leek hem toch niet zo op het lijf geschreven. 

De meeste Anderlecht-fans zullen hun slaap daar niet voor gelaten hebben, want een echt icoon kan je Verschueren junior bezwaarlijk noemen. Pär Zetterberg daarentegen! Weinig oud-voetballers zijn geliefder in het Lotto Park, maar ook de minzame Zweed kreeg al snel een opdoffer te verwerken. In het voorjaar van 2020 vloog hij onherroepelijk buiten. 'Besparingen door de coronacrisis', luidde de officiële verklaring. In realiteit wist Anderlecht eigenlijk niet goed wat aanvangen met hem. Zetterberg vervulde verschillende, ietwat vage functies, tot hij verviel in de rol van simpele assistent. In die hoedanigheid had paars-wit hem blijkbaar niet meer nodig.

Van Vercauteren naar Kompany
In de zomer van datzelfde 2020 zou een tweede publiekslieveling geslachtofferd worden. Frank Vercauteren had in oktober van het jaar voordien gekozen voor een nieuw verhaal bij de club waar hij groot geworden was. Samen met Kompany moest de ervaren rot Anderlecht weer uit het slop trekken: hij als pragmaticus, Vince The Prince als leergierige opvolger-in-spe. De relatie tussen beide heren verzuurde evenwel. Door hun verschil in visie zag het bestuur zich genoodzaakt een lastige knoop door te hakken. Uiteindelijk betaalde Vercauteren in augustus het gelag. Dat afscheid doet hem nog steeds bijzonder veel pijn, liet hij nadien optekenen.

Alsof dat nog niet voldoende krassen op de paars-witte ziel waren, volgde in het najaar nog de affaire rond Luc Nilis. De oud-aanvaller hengelde al tijden naar een terugkeer naar het Astridpark, meer bepaald als spitsentrainer. Eindelijk leek het er ook van te komen. Tot Anderlecht in extremis de stekker uit de overeenkomst trok. Nilis zou naar verluidt 'te duur' geweest zijn, een argument dat de ontgoochelde Limburger zelf weglachte. Intussen is hij aan de slag als hoofdtrainer in de amateurreeksen.

Die vele episodes kenden nu een treurige finale, althans voor de (vele) nostalgici onder de Anderlecht-aanhang. Ook übericoon Kompany heeft, in onderling overleg weliswaar, zijn kastje leeggemaakt. Vanuit de schoot van het bestuur klinkt het dat de perceptie over het afgelopen seizoen niet langer strookte met die van de ex-trainer. Terwijl Kompany hamerde op de positieve zaken, vervloekte de leiding de gemiste kansen in de bekerfinale en de Champions Play-Off. Met de gekende afloop tot gevolg ... Zo nam Anderlecht in twee jaar tijd nu al voor de derde keer afscheid van een top-tien-figuur aller tijden uit de clubgeschiedenis.