VP’s rapport van Gent: boerenjaar met zilverwerk, ondanks vermaledijde minuut 81

VP’s rapport van Gent: boerenjaar met zilverwerk, ondanks vermaledijde minuut 81

25 May - 17:15 Laatste update: 25 May - 17:15
15

Veertig speeldagen lang hebben de Belgische clubs het beste van zichzelf proberen te geven. Bij de ene lukte dat al beter dan bij de andere. Inmiddels heeft de Jupiler Pro League haar poorten onherroepelijk gesloten, althans tot eind juli. Tijd om de verschillende topclubs uit ons land op rapport te laten komen bij VoetbalPrimeur.be. Derde afspraak: KAA Gent.

Het seizoen van Gent in cijfers
Eindstand: 5e met 62 punten (18 W – 8 G – 8 V) – In Europe Play-Off: 1e met 43 punten
Doelpuntensaldo: 65 voor – 35 tegen
Topschutter: Tarik Tissoudali (21)
Assistenkoning: Alessio Castro-Montes (7)
Speler met de meeste minuten: Andreas Hanche-Olsen (3143)

Analyse van de resultaten
Hoewel met deelname aan de Champions Play-Off een hoofddoel niét gerealiseerd werd, heerst er overwegend voldoening bij al wie KAA Gent een warm hart toedraagt. Die tevredenheid is gefundeerd op verschillende peilers. Eerst en vooral veroverden de troepen van Hein Vanhaezebrouck historisch zilverwerk door RSC Anderlecht te vloeren in de finale van de Beker van België. Het betekende pas de vijfde trofee uit de geschiedenis van de club, waar uiteraard met volle teugen van genoten werd.

Des te knap is het dat Gent in de ‘overbodige’ Europe Play-Off alsnog de focus wist te behouden. Ook daar leverde het de prestaties die het aan haar stand verplicht was. De Oost-Vlamingen zegevierden ook in de nacompetitie, wat vooral Royal Antwerp FC plezierde. De finalewedstrijd voor het laatste Europese ticket kwam zo immers te vervallen. Anderhalve onderscheiding dus, en dan hebben we nog niet vermeld dat Gent daarnaast de laatste Belgische vertegenwoordiger was in Europa. De uitschakeling tegen PAOK viel vooral te wijten aan pech en verkeerde timing.

Was het dan allemaal rozegeur en maneschijn? Dat nu ook weer niet. In de eerste maanden van de reguliere competitie slaagde Vanhaezebrouck er onvoldoende in om lijn in de prestaties te krijgen, ondanks een majestueuze 6-1-uithaal tegen aartsrivaal Club Brugge. Al te vaak gaven de spelers echter niet thuis. Net wanneer het kalf min of meer verzopen leek, zette Gent een fenomenale eindsprint neer, met 25 punten uit de laatste negen speeldagen. De voorspelling van orakel Hein kwam echter uit: enkel als zijn jongens geen enkele steek zouden laten vallen, kon er nog een Champions-Play-Off-startbewijs uit de kast vallen.

Dat ene steekje bleek dus wel fataal. Die vervloekte 81e minuut op het veld van Cercle Brugge, waar Gent een 1-2-voorsprong uit handen gaf, flitst nog af en toe door het hoofd van Ivan De Witte, gaf de voorzitter recent toe. Niettemin moet de trots overheersen. Gent werkte een weergaloos voorjaar af en zag bovendien enkele individuen excelleren, niet in het minst Tarik Tissoudali. Als kers op de taart werd die aan het eind bekroond met de Ebbenhouten Schoen.

Mooiste zege: 6-1 thuis tegen Club Brugge (29/8/’21)
Pijnlijkste resultaat: 2-2-gelijkspel bij Cercle Brugge (3/4/’21)

De uitblinkers
De naam is al gevallen: dribbelkont Tissoudali bracht de Gentse (en neutrale) fans met de regelmaat van de klok in vervoering. Zijn onnavolgbare slingerbewegingen koppelde hij aan een karrenvracht aan doelpunten, goed voor de beste campagne uit zijn carrière. Die zette de Marokkaan nog eens extra in de verf door ook op de Afrika Cup zijn visitekaartje af te geven. Wie daar evenzeer present tekende, was aanvoerder Michael Ngadeu. Geen enkele speler in Europa werkte het voorbije seizoen meer speelminuten af dan de defensieve leider van De Buffalo’s. Die statistiek spreekt boekdelen over zijn meerwaarde.

Ngadeu knapte het werk evenwel verre van alleen op. Broeders Andreas Hanche-Olsen en Joseph Okumu deden evenveel hun duit in het zakje. Die laatste valt zelfs een regelrechte revelatie te noemen. Datzelfde geldt voor Julien De Sart: van transfer in de marge naar superdeal. Jeugdproduct Matisse Samoise beleefde dan weer een stormachtige doorbraak, met dank aan zijn tomeloze energie. Tot slot verdient Davy Roef een speciale vermelding. Hoewel de (reserve)doelman pas vanaf januari onder de lat kwam te staan, had hij een niet te miskennen aandeel in de recente Gentse successen.

De tegenvallers
Je las het al, uitblinkers bij de vleet! Viel er dan niemand door de mand in de Ghelamco Arena? Dat nu ook weer niet, want enkelingen hadden ongetwijfeld meer verwacht van 2021-2022. Vadis Odjidja bijvoorbeeld, al kende de Gentse aanvoerder bijzonder veel pech door verschillende kwetsuren. Als de centrale middenvelder aan de aftrap verschijnt, is hij nog steeds een belangrijke schakel in het geheel. Jammer genoeg geraakt die eerste voorwaarde minder en minder ingevuld …

In zijn schaduw beleefde Elisha Owusu een ferme terugval. Vorig seizoen was de controleur nog een absolute sterkhouder op de Gentse middenstrook, maar van die heerschappij schoot de laatste maanden niets meer over. Ook Andrew Hjulsager kon zich niet echt doorzetten, hoewel voor hem eveneens blessureleed als geldig excuus telt. Als laatste krijgt Sinan Bolat, nochtans auteur van een uitstekende heenronde, de prijs voor ‘schlemiel’ uitgereikt. Tijdens de wintermercato dacht de ervaren keeper het transferspel hard te spelen, maar daarmee sneed hij vooral in zijn eigen vingers ...

Blik op de toekomst
Het belangrijkste wapenfeit uit dit tussenseizoen heeft Gent al achter de rug: succescoach Vanhaezebrouck blijft aan boord! Nu die kogel door de kerk is, kan het triumviraat in de bestuurskamers aan de slag om de bekerhouder nog sterker te maken met het oog op de nieuwe jaargang. Vooral in de breedte wil Vanhaezebrouck op enkele strategische posities versterking zien. Een eerste appel lijkt al uit de kast gevallen te zijn, want de ontbolsterde Hugo Cuypers stapt waarschijnlijk over van KV Mechelen.

Voor het overige hebben De Witte en Louwagie nog enkele hete contractijzers om te smeden. In de eerste plaats wordt met argusogen gekeken naar de toekomstplannen van Tissoudali. De schaduwaanvaller is gegeerd wild op de transfermarkt, maar lijkt niet te gruwelen van een verlengd verblijf. Als in zijn zog ook de andere sterkhouders aanblijven, kan Gent zich zomaar opwerken tot een gevaarlijke uitdager voor de Champions-League-plaatsen. Met enkele gerichte aanwinsten én het vakmanschap van Vanhaezebrouck in de voorbereiding houdt de concurrentie maar best rekening met De Buffalo’s. Al mag het er ditmaal van bij de seizoensstart dan eens boenk op zijn …

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie