VP's rapport van Standard: Nood aan nieuwe fundering na historisch zwak resultaat

VP's rapport van Standard: Nood aan nieuwe fundering na historisch zwak resultaat

23-05-2022 12:00 Laatste update: 22:48
10

Veertig speeldagen lang hebben de Belgische clubs het beste van zichzelf proberen te geven. Bij de ene lukte dat al beter dan bij de andere. Inmiddels heeft de Jupiler Pro League haar poorten onherroepelijk gesloten, althans tot eind juli. Tijd om de verschillende topclubs uit ons land op rapport te laten komen bij VoetbalPrimeur.be. Eerste afspraak: Standard Luik.

Het seizoen van Standard in cijfers
Eindstand: 14e met 36 punten (9 W, 9 G, 16 V)
Doelpuntensaldo: 32 voor, 51 tegen
Topschutter: Denis Dragus (6)
Assistenkoning: Nicolas Raskin (4)
Speler met de meeste minuten: Nicolas Raskin (2393)

Analyse van de resultaten
Het woord 'historisch' wordt in sportkringen geregeld gebruik, vaker te onpas dan te pas. Om het seizoen van Standard te omschrijven, mag het echter met recht en rede uit de kast gehaald worden. Helaas voor De Rouches dan wel in negatieve zin ... De trots uit Luik rondde een desastreuze jaargang immers af op een veertiende stek. Het is al van 1945-1946 geleden dat men de club nog zo diep moest gaan zoeken op de rangschikking! Aan het begin van 2022 hingen er zelfs nog degradatiewolken boven Sclessin. Zo'n vaart liep het uiteindelijk niet, maar dat maakt de afgang er niet minder groot op ...

Even onrustwekkend als de resultaten is de algehele malaise die op bestuursniveau heerst(e?). Die uitte zich het duidelijkst in de vroege trainerswissel: de gerespecteerde Mbaye Leye moest alsnog plaatsruimen voor Luka Elsner, die bovendien op weinige propere wijze werd weggekaapt in Kortrijk. Onder de Sloveen gingen de resultaten echter niet in stijgende lijn. Daarnaast kwam Standard enkele keren in een kwaad daglicht te staan door relschoppers uit de eigen aanhang. Vooral voorzitter Bruno Venanzi kreeg het bijzonder zwaar te verduren. Het Luikse annus horribilis kende dan toch nog een sprankeltje hoop als afsluiter met de overname door het Amerikaanse 777 Partners.

Het neemt niet weg dat Standard ook op het veld ruimschoots tekortschoot. De opvallendste statistiek om die vaststelling te staven, is de balans in de thuiswedstrijden opmaken. Waar Sclessin vroeger een fort was waar tegenstanders met knikkende knieën naar afzakten, blijft anno 2022 van die reputatie geen schim meer over. In het afgelopen seizoen wonnen de Luikenaars amper drie matchen op eigen bodem, telkens slechts met 1-0 ... Nee, verwend zijn de vurige fans niet bepaald.

Mooiste zege: 2-3 op Royal Antwerp FC (12/12/'21)
Pijnlijkste nederlaag: 0-3 tegen Sporting Charleroi (5/12/'21)

De uitblinkers
Lastig om dat woord te gebruiken na hun horrorseizoen, maar enkele Rouches verdienen wel een eervolle vermelding. Nicolas Raskin op kop. Niet toevallig topt de middenvelder enkele individuele lijstjes, waaronder die van meeste speelminuten en beslissende passes. Vooral het gif waarmee Raskin zijn wedstrijden steevast aanvat, is mooi om zien. Soms durft hij nog eens te impulsief over het randje te gaan, maar op die manier probeert de Luikenaar zijn omgeving wel aan te jagen. Gezien zijn prille leeftijd van 21 jaar zou hij daarin eigenlijk beter ondersteund moeten worden door enkele ervaren ploeggenoten.



Een andere betrouwbare kracht die niets te verwijten valt, is Arnaud Bodart. Inmiddels valt de doelman niet meer weg te denken vanonder de dwarsligger. Zelden valt hij te betrappen op een foutje. Tot slot mogen ook Merveille Bokadi en Denis Dragus met enige tevredenheid terugblikken op hun campagne. Die eerste miste veel matchen door blessureleed, maar als hij erbij was, viel zijn meerwaarde meteen op. De wispelturige Roemeen kroonde zich dan weer verrassend tot clubtopschutter. Dat zegt ook wel iets ...

De tegenvallers
Zoals al aangeduid miste Standard de inbreng van enkele ervaren krachten. Hoekstenen had dit elftal nauwelijks. In de offensieve sector kijk je dan naar Mehdi Carcela, maar die gaf een uitgebluste indruk. Het merendeel van zijn optredens bleken inspiratieloze invalbeurtjes. Aan het einde van de rit hakte het Standard-bestuur de knoop dan ook door: geen Carcela meer vanaf volgend seizoen. Ook Selim Amallah joeg de supporters soms de stuipen op het lijf, al wist hij hier en daar nog wel eens uit te pakken met een knap en/of belangrijk doelpunt.

Met 51 tegentreffers mag ook de schutterende achterhoede niet uit het oog verloren worden. Noë Dussenne probeerde veel op te lossen op ervaring, maar hij kon simpelweg niet verdoezelen dat hij eigenlijk geen topclubmateriaal is. Aangezien hij zich dermate moest concentreren op zijn eigen spel, had hij geen overschot om youngsters als Moussa Sissoko of Niels Nkounkou degelijk bij te staan.

 

Blik op de toekomst
Wie op de bodem zit, kan zich optrekken aan één wijsheid: the only way is up. Voor Standard lijkt die aanname te kloppen. Met de nieuwe eigenaars zal er sowieso een frisse wind komen te waaien op Sclessin. Een sportief directeur is er al, nu wordt het vizier op een nieuwe hoofdcoach gericht. Daarna volgt waarschijnlijk de lastigste opgave: de spelerskern verversen. Een exodus van tegenvallende en overbodige krachten lijkt op til.

Toch moeten de supporters aan inkomende zijde geen mirakels verwachten. Naar verluidt start 777 Partners haar missie in Luik met een transferbudget van ... vijf miljoen euro. Daar kan je op Belgisch vlak zeker iets mee doen, maar anno 2022 is dat verre van een monsterbedrag. Niemand hoeft zich dus illusies te maken: de wederopbouw van Standard zal een project over meerdere jaren zijn.