COLUMN: “Divock Origi, a Liverpool legend, you know”

COLUMN: “Divock Origi, a Liverpool legend, you know”

22-05-2022 14:00 Laatste update: 14:04
1 Reacties

Billie Billiet

Divock Origi speelt zondag zijn laatste competitieduel voor Liverpool FC. Tenminste als Jürgen Klopp hem minuten gunt. Anfield zal de Rode Duivel ongetwijfeld een speciaal afscheid geven. VoetbalPrimeur.be applaudisseert samen met The Kop. Een column over zijn tijd bij Liverpool. 

'Football without Origi is nothing', dat valt te lezen op een muur in Brooklyn, New York. Dat voetbal zonder Origi niet bestaat, zullen vele Liverpool fans wel al eens gedacht hebben sinds zijn overstap naar de Merseyside in 2015. In een team dat bol staat van de supersterren heeft uitgerekend Divock Origi zich ontpopt tot dé man van de grote momenten. Dat dit zich over de Atlantische Oceaan uitstrekt tot in een wijk in New York, getuigt (naast de groeiende populariteit van Liverpool in de USA) van zijn immense impact. 

Weinig speelminuten, maar toch was Origi niet enkel een toeschouwer van het succes dat Klopp opnieuw naar de voetbalclub bracht. Met de regelmaat van het stromend water door de Mersey drukte Origi steeds weer zijn stempel op het succes van Liverpool. Lang na zijn afscheid van de club zal zijn impact nog nazinderen in het beton van Anfield. Dat meent ook Liverpool-coach Jurgen Klopp. "Divock Origi, a Liverpool legend, you know," zei de Duitse trainer voor een wedstrijd van Liverpool tegen KRC Genk.  

Op dertien december 2015 liet Origi de grond van Anfield Road voor een eerste keer trillen. Een thuiswedstrijd tegen West Bromwich-Albion. De Liverpoolcarrières van twee Rode Duivels kruisen elkaar in dat competitieduel. De ene ging de lucht in, de andere begon chronisch te dalen. Simon Mignolet schenkt een doelpunt aan Albion. Origi sleept in blessuretijd een gelijkspel uit de brand. Het was een eerste glimp van de impact die de spits later nog vaker zou hebben. Je zou het doelpunt van Origi ook kunnen zien als het startschot van de bloeiperiode op Anfield. Onder leiding van Klopp staat de hele kern van Liverpool hand in hand en in koor mee te zingen met de ‘kopites’. De rest van de Premier League lag in een deuk. In eigen huis een puntje pakken tegen West-Brom, om daarna een symbolische buiging te maken voor de Kop? Liverpool leek voor velen een vergane glorie. Nochtans hoorde Origi die avond iets anders: de tonen van ‘You’ll Never Walk Alone’ klonken voor het eerst in lange tijd enigszins hoopvol.

1241 dagen en één hoekschop later, klonken de tonen van datzelfde lied nog nooit zo hoopvol. Daar stonden ze weer, hand in hand met de neuzen gericht naar de Kop. Een door blessures getergd Liverpool startte met Origi in de basis. De opgave was duidelijk (maar daarom niet minder onwaarschijnlijk): in de halve finale van de Champions League een 3-0 achterstand inhalen tegen FC Barcelona met Lionel Messi. 95 Minuten later stond het 4-0 voor Liverpool én Origi. De spits scoorde het openingsdoelpunt en bracht het slotbedrijf in het duel. “Corner taken quickly … Origi!" De Rode Duivel schoot de bal knap binnen nadat Trent Alexander-Arnold de voltallige Catalaanse defensie verraste door een hoekschop wel héél snel te nemen. Opnieuw kreeg Origi een hoofdrol in de reprise van Liverpools succes. Toen de mannen van Klopp opnieuw een buiging maakten voor de Kop, was de rest van de Premier League het lachen vergaan. Liverpool won dat jaar de Champions League. Invaller Origi bevestigde nog maar eens zijn cultstatus in Liverpool door de verlossende tweede goal tegen Tottenham Hotspur te maken. Origi kroont Liverpool tot Champions League-winnaar.

Een Super Cup, een Club World Cup, een landstitel, een League Cup en een FA Cup verder lijkt Origi’s verhaal bij Liverpool aan zijn einde te komen. Ook dit seizoen droeg de Rode Duivel zijn steentje bij. Zijn meest opvallende bijdrage valt opnieuw te klasseren onder de ‘Origi Classics’. Invaller Origi scoorde in de blessuretijd en bezorgde Liverpool een 1-0 overwinning op Wolverhampton Wanderers. Laat dit nu net de ploeg zijn waartegen Liverpool, mits wat geluk zo’n 55 kilometer verderop, de titel kan binnenhalen.

Mocht er ooit een standbeeld van Origi komen dan zou de sokkel gevormd worden uit zijn doelpunten, titels en memorabele momenten. Het standbeeld zelf, dat zou gesculpteerd worden uit zijn onvoorwaardelijke professionaliteit. Een bankzitter met een gouden glimlach en een kracht om steeds opnieuw een impact te maken wanneer er op hem gerekend werd. Het gejammer en gezeur dat je toch vaak (terecht) hoort bij bankzitters, kreeg je nooit te horen bij Divock. Hij begreep de situatie, zonder zich erin te berusten. Na afloop van het seizoen is er een topspits onderweg naar Milaan. “Origi time,” zoals zijn kapitein, Jordan Henderson, ooit beschreef.  

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s