No nonsense-trainer, die Ajax deed zweten: maak kennis met Buijs van KV Mechelen

No nonsense-trainer, die Ajax deed zweten: maak kennis met Buijs van KV Mechelen

21 May - 14:20 Laatste update: 17:34
4

Danny Buijs staat op het punt om de nieuwe trainer van KV Mechelen te worden. Waar wie is de 39-jarige Nederlandse coach die de voorbije jaren aan de slag was bij FC Groningen en wat mogen we in ons land van hem verwachten? VoetbalPrimeur.be praat je bij.

Voor Buijs wordt de job bij Mechelen zijn eerste buitenlandse baan. Ondanks zijn nog jonge leeftijd is hij wel al zeven jaar trainer. In 2018 kwam hij bij Groningen terecht. “Hij begon bij Kozakken Boys en maakte bij die ploeg naam als toptrainer in het amateurvoetbal”, vertelt Tim van Duijn, redacteur bij VoetbalPrimeur.nl, ons. Al heel vroeg kwam Buijs daarna in de Eredivisie terecht. "Ron Jans (ex-trainer van Standard) was toen de technisch manager en raakte onder de indruk van de plannen die Buijs met Groningen had. Buijs was toen pas 36 jaar en had geen ervaring als hoofdtrainer in het profvoetbal, toch maakte Jans zich sterk voor zijn komst.”

Twist met technisch directeur
Bij Groningen waren de wittebroodsweken verre van perfect, maar hij behield het vertrouwen. Het huwelijk met Groningen duurde uiteindelijk tot dit seizoen. Zijn contract werd niet verlengd, maar waarom niet? “Mark-Jan Fledderus kwam in de plaats van Jans. De band tussen die twee was niet om over naar huis te schrijven. Een trainer en technisch directeur zijn vaak twee handen op één buik en dat was in dit geval totaal niet zo. Het is niet zo dat ze elkaar niet aankeken en de tent uitvochten, maar het contract van Buijs liep af en Fledderus koos voor de lange termijn voor iemand anders: Frank Wormuth, die hij ook aanstelde bij Heracles Almelo. Over de manier waarop was Buijs een tijdje boos."

Vergelijking met Vrancken
Voorganger Wouter Vrancken gaf zich altijd voor honderd procent bij Mechelen. Zijn opvolger lijkt uit hetzelfde hout gesneden. "In Nederland zouden we zeggen een 'no nonsense'-trainer: iemand die het harden werken niet schuwt, keer op keer het maximale van zijn spelers vraagt en vriendelijk is voor de media. Een trainer die op zeer jonge leeftijd de kans gekregen heeft in het profvoetbal. Groningen heeft onder Buijs zeker niet altijd aanvallend en aantrekkelijk gespeeld. Je zou het eerder realistisch kunnen noemen. Mechelen en Groningen zijn qua grootte vergelijkbaar, dus wat dat betreft verwacht ik niet veel andere dingen in België”, aldus van Duijn.

Wanneer de Belgische topploegen volgend seizoen tegen Mechelen, mogen ze hun borst nat maken. "Bij Ajax spelen ze liever niet tegen Buijs, want vaak was het FC Groningen dat winnend uit de strijd kwam. In topwedstrijden was Groningen altijd tot de tanden bewapend en dat is absoluut een van de belangrijkste kwaliteiten van Buijs: de vechtersmentaliteit. Buijs heeft hier en daar verkeerde beslissingen genomen, maar overall deed hij het met de beschikbare middelen uitstekend."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur België (@voetbalprimeurbelgie)

Plaats een reactie