Beter dan The Invincibles, maar geen titel en St. Totteringham's Day op de helling

Beter dan The Invincibles, maar geen titel en St. Totteringham's Day op de helling

18-05-2022 21:30 Laatste update: 19-05-2022 08:47
1

Sinds afgelopen weekend kennen we de kampioen van België. Hoe zit het met de rest van Europa? In The Big Five gaat VoetbalPrimeur.be nog even na wat er nog in de Europese topcompetities op het spel staat. Beginnen doen we in Engeland.

Engeland, spanning tot op de slotspeeldag
01. Manchester City – 90 punten
02. Liverpool – 89 punten

Dit seizen kan Liverpool in de Premier League eindigen met 92 punten en toch geen kampioen worden. Ter vergelijking: The Invincibles van Arsenal kroonden zich in het seizoen 2003 – 2004 tot landskampioen met 'slechts' 90 punten. Dat Liverpool langs de titel kan grijpen met een geweldig aantal punten heeft natuurlijk alles te maken met Manchester City.

Afgelopen zondag lieten Kevin De Bruyne en co wel een steekje vallen bij West Ham (2-2), maar de ploeg van Pep Guardiola heeft nog alles in eigen handen. Wint City zondag thuis van Aston Villa? Dan kan het feest in het Etihad Stadium losbarsten. Afwachten of een eventuele matchwinnaar binnen tien jaar ook een standbeeld krijgt voor het stadion. Toni Kroos houdt zijn agenda vrij. 

Wat als City niet wint van Aston Villa? Dan kroont Liverpool zich tot kampioen tenminste als Divock Origi en co thuis Wolverhampton verslaan. Liverpooi heeft in een realistische wereld sowieso een zege tegen de de ploeg van Leander Dendoncker nodig om nog kans te maken op de landstitel.

Stel dat Liverpool thuis niet verder komt dan een gelijkspel en City verliest zondag dan tellen beide ploegen aan het einde van de rit 90 punten. Indien twee ploegen met evenveel punten eindigen, dan kijkt men over de plas naar het doelpuntensaldo. Dat is ruim in het voordeel van City. De Bruyne en co staan op +72, Liverpool doet het momenteel met +66.

Dure Champions League-plaatsen
03. Chelsea – 70 punten *
04. Tottenham – 68 punten
05. Arsenal – 66 punten

Chelsea is al zeker van een Champions League-ticket. The Blues hebben nog twee matchen om zich ook te verzekeren van de derde plaats. Romelu Lukaku en co spelen nog twee thuismatchen, een inhaalmatch tegen Leicester en op de slotspeeldag tegen Watford. Realistisch gezien kan Chelsea enkel bij een 0 op 6 haar derde plaats nog verliezen. Het doelsaldo van Chelsea is momenteel +42. Tottenham staat op +24.

Spannender wordt de strijd voor plaats vier. De Gunners schoten zichzelf maandag in de voet. Na een 2-0 nederlaag tegen Newastle United is de kans zeer groot dat men bij Arsenal dit seizoen geen St. Totteringham's Day kan vieren en naast een Champions League-ticket grijpt. Om alsnog te vieren dat Arsenal voor Tottenham eindigt, moeten Sambi Lokonga en co thuis winnen van Everton en Tottenham moet verliezen bij Norwich. Arsenal heeft immers maar een doelpuntensaldo van +9. Spurs (+24) heeft dus zondag genoeg aan een gelijkspel om plaats vier veilig te stellen.

United nog niet zeker 
06. Manchester United – 58 punten
07. West Ham – 56 punten

Op de slotspeeldag moet Manchester United (+1) nog vol aan de bak om zich te verzekeren van plaats 6 en een ticket voor de Europa Leauge. United wacht een verplaatsing naar Crystal Palace. West Ham (+11) – sowieso zeker van plaats 7 en een ticket voor de Conference League – moet winnen bij het Brighton van Leandro Trossard om nog een plaats te stijgen. The Hammers springen in de stand over United als ze zelf winnen en de concurrent met de punten morst.

Degradatiedrama bij één van de drie
16. Everton – 36 punten *
17. Leeds – 35 punten
18. Burnley – 34 punten *

Het staat al vast dat Christian Kabasele met Watford (23 punten) en Norwich (22) volgend seizoen niet meer te zien zijn in de Premier League. Rest de vraag: wie zakt nog? Everton (-20) en Leeds (-38) staan momenteel op de veilige plaatsen. Leeds speelde wel al een match meer dan Everton en Burnley (-18), dat momenteel over de slechtste papieren beschikt.

Programma Everton
– thuis tegen Crystal Palace
– uit tegen Arsenal

Programma Leeds
– uit tegen Brentford

Programma Burnley
– uit Aston Villa
– thuis Newcastle