VP's 11, de doelman: Constante Butez, revelatie Moris of herboren Mignolet

VP's 11, de doelman: Constante Butez, revelatie Moris of herboren Mignolet

16-05-2022 10:00 Laatste update: 18:23
14

De teerlingen zijn geworpen in de Jupiler Pro League, hoewel er nog een (overbodige) speeldag op het menu staat. Dat weerhoudt VoetbalPrimeur.be er niet van om de tanden al te zetten in onze traditionele VP 11, de selectie van de beste spelers uit het voorbije seizoen. Deze maandag, aflevering één: de doelman.

In totaal gaat VP.be op zoek naar elf basisspelers en een trainer, die samen de VP 11 2021-2022 zullen vormen. De stemming gebeurt op twee fronten. De helft van de punten wordt uitgereikt door onze redactie, de andere helft komt van jullie, onze lezers. Stemmen kan je doen door onderaan in de poll jouw voorkeur per positie aan te duiden.

Jean Butez (Royal Antwerp FC)
Zonder enige twijfel de meest constante factor in het bijzonder woelige seizoen van The Great Old. Dat de ambitieuze Antwerpenaren zich überhaupt wisten te plaatsen voor de Champions Play-Off, was zonder hun sluitpost in geen lichtjaren gelukt. Butez pakte wekelijks uit met broodnodige reddingen en viel, in tegenstelling tot in zijn debuutseizoen op de Bosuil, nauwelijks op een foutje te betrappen. Jammer genoeg werd hij niet altijd geholpen door zijn verdediging, maar dat maakt zijn persoonlijke prestaties des te knap.

Hervé Koffi (Sporting Charleroi)
Ondanks een seizoen met twee gezichten verdient Koffi zijn uitnodiging voor dit uitgekiende gezelschap. Voor Nieuwjaar keepte de springveer simpelweg adembenemend, waardoor hij in bloedvorm naar de Afrika Cup trok. Daar stootte hij met Burkina Faso door tot de laatste vier, mede dankzij zijn eigen inbreng. Het hoeft niet te verwonderen dat Koffi bij zijn terugkeer in het Zwarte Land even nood had aan decompressie. Enkele weifelachtige optredens kosten hem dan ook wat puntjes.

Simon Mignolet (Club Brugge)
De Limburger volgde zowat de omgekeerde curve van zijn collega uit Charleroi. Terwijl Mignolet in de eerste maanden van het seizoen geregeld ongebruikelijk in de fout ging, krikte hij zijn vormpeil geweldig op naar de winterstop. Die bereikte haar hausse in de Play-Offs, waarin de Rode Duivel ronduit de beste man was bij de kersverse kampioen. Alleen al met zijn saves van de afgelopen weken kan je een prachtige compilatie samenstellen. Niet toevallig liet Mignolet zijn tomeloze ervaring spreken op de cruciale momenten.

Anthony Moris (Union Saint-Gilloise)
Bij revelatie Union gingen de namen van Deniz Undav, Dante Vanzeir en het ijzersterke middenveld regelmatig over de tongen, maar geleidelijk aan eiste ook Moris zijn plekje in de zon op. Van een (met alle respect) meeloper op het hoogste niveau is de Luxemburger, via een omweg, plots uitgegroeid tot een bijzonder lastig te vloeren doelman. In 38 wedstrijden hield hij liefst zeventien keer de nul in dit wonderjaar van Union. Cijfers om te koesteren, want vanaf juli wacht het altijd verraderlijke seizoen van de bevestiging.

Davy Roef (KAA Gent)
Wie met slechts veertien wedstrijden op de teller in dit lijstje belandt, moet wel geweldige prestaties op de mat getoverd hebben. Die aanname geldt zeker voor de minzame Roef! Hij verruilde het achterplan voor de spotlights nadat Sinan Bolat in januari zijn (inmiddels welbekende) ziektebriefje voor transferitis bovenhaalde. Aan kwaliteit boette Gent echter allerminst in onder de dwarsligger, wel integendeel. Roef kreeg in amper vijf van zijn JPL-duels een tegentreffer te slikken én kroonde zich tussendoor nog eens tot bekerheld in de zenuwslopende strafschoppenserie tegen Anderlecht. Volgend seizoen de onbetwiste nummer één bij De Buffalo's?

Daniel Schmidt (Sint-Truiden)
De ietwat vreemde eend in de bijt, want als enige kwam hij niet in actie in de Play-Offs. Dat scheelde echter geen haar, aangezien STVV in het slot van de reguliere fase een indrukwekkende reeks neerpootte. Daarbij kon het steevast rekenen op haar Japans-Amerikaans sluitstuk. Schmidt pakt misschien niet al te vaak uit met fabelachtige parades, maar valt zelden te betrappen op een misser en straalt een en al métier uit. Ook zijn statistieken mogen overigens gezien worden, met elf clean sheets bij het nummer negen van de competitie.

Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht)
Stilaan heeft hij een abonnement op dit soort uitverkiezingen, maar dat valt enkel terecht te noemen. Ook deze campagne stak Van Crombrugge er weer met kop en schouders bovenuit in de Brusselse doelmond. Zijn reflexen zijn verbluffend, al ligt zijn meerwaarde eveneens in de coaching en het rustige (maar soms wel risicovolle) uitvoetballen. Als Anderlecht binnenkort écht opnieuw wil aanknopen met prijzengewin, lijkt een keeper van zijn kaliber onontbeerlijk.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie