Liverpool wint de FA Cup, Chelsea legt het af na strafschoppen

Liverpool wint de FA Cup, Chelsea legt het af na strafschoppen

14-05-2022 20:37 Laatste update: 20:56
10

Liverpool heeft zaterdagavond de FA Cup gewonnen. The Reds versloegen Chelsea na een heerlijke strafschoppenserie. Kostas Tsimikas benutte de beslissende strafschop en houdt de quadruple-droom van Liverpool in leven. 

Liverpool - met Divock Origi de hele match op de bank - schoot op Wembley uit de startblokken. Binnen tien minuten had de ploeg van Jürgen Klopp al op een ruime voorsprong kunnen staan, maar Chelsea - met Romelu Lukaku in de basis - overleefde de eerste storm. Na een kans voor Marcos Alonso aan de andere kant ging de wedstrijd iets liggen en was het duel meer in balans. Nog voor rust moest Liverpool een tegenslag verwerken: Mohamed Salah ging geblesseerd op het veld zitten en kon niet verder. De Egyptenaar werd vervangen door Diogo Jota.

Wat Liverpool in de openingsminuten van het eerste bedrijf deed, deed Chelsea in de tweede helft dunnetjes over. Christian Pulisic en Alonso hadden in de eerste vijf minuten na rust de eerste treffer van de wedstrijd op de voet, maar beiden vonden het net niet. Diezelfde Alonso zag vlak erna een schitterend genomen vrije trap op de lat uiteenspatten. 

Aan het eind van de officiële speeltijd was Luis Díaz tot twee keer toe dicht bij om Liverpool de winst te bezorgen, maar de Colombiaan raakte de buitenkant van de paal en het lichaam van Édouard Mendy. Hakim Ziyech kwam in de slotfase binnen de lijnen en zag dat er niet meer gescoord werd, waardoor er nog een halfuur speeltijd werd toegevoegd. Lukaku ging naar de kant in de 85e minuut. 

Virgil van Dijk keerde in de verlenging niet terug op het strijdtoneel. De Oranje-international leek met blessureverschijnselen naar de kant te gaan en werd vervangen door Joël Matip. Het tempo lag in de verlenging lang niet meer zo hoog als gedurende de officiële speeltijd, al konden beide ploegen nog een aantal mogelijkheden noteren. Gescoord werd er niet meer, waardoor het aankwam op strafschoppen. 

Alonso legde namens Chelsea als eerste aan in de penaltyserie en faalde niet. James Milner deed namens Liverpool hetzelfde en schoot zijn strafschop feilloos raak. Blues-aanvoerder César Azpilicueta was de derde strafschoppennemer en raakte de paal. Na een soort panenka van Thiago en een benutte penalty van Reece James was het de beurt aan Roberto Firmino en ook hij scoorde vanaf de stip. Een pegel van Chelsea-middenvelder Ross Barkley werd opgevolgd door een benutte strafschop van Trent Alexander-Arnold, waardoor Liverpool op matchpoint stond.

Jorginho was de vijfde man in de rij bij Chelsea en ook hij faalde niet. Sadio Mané kon het karwei afmaken voor Liverpool, maar faalde tegenover zijn landgenoot Mendy. Hakim Ziyech bleef in tegenstelling tot Mané ijzig kalm en zette Chelsea op voorsprong. Die druk was aan Jota besteed, want de Portugees benutte zijn strafschop. Mason Mount miste de achtste Chelsea-penalty, waardoor Liverpool opnieuw op matchpoint stond. Twee keer bleek scheepsrecht: Kostas Tsimikas bezorgde Liverpool de FA Cup.