Gentse exodus dreigt: Vanhaezebrouck, Tissoudali en nog zes Buffalo’s rond tafel

Gentse exodus dreigt: Vanhaezebrouck, Tissoudali en nog zes Buffalo’s rond tafel

28-04-2022 18:00
13

Haar spectaculaire opmars belonen met een ticket voor de Champions Play-Off, dat zat er net niet in voor KAA Gent, maar de triomftocht in de Croky Cup heeft het seizoen alsnog een fraaie kleur gegeven. Na het feestgedruis volgt traditiegetrouw echter de ontnuchtering. Voor Ivan De Witte en Michel Louwagie ligt er immers een heleboel contractwerk op de plank. VoetbalPrimeur.be schetst de bouwwerf die de Ghelamco Arena momenteel beslaat.

In de eerste plaats zijn er uiteraard enkele spelers die binnen een tweetal maanden uit hun contract lopen, vaste prik in het voetbalwereldje. Op dat vlak valt de Gentse schade behoorlijk mee. Vijf huidige kernleden beschikken over een aflopende verbintenis. In het geval van Chinonso Emeka Adewale Oladoye, een duo twintigjarige Nigerianen, zal het bestuur zich niet al te veel zorgen maken. Een stormachtige doorbraak zat er voorlopig nog niet in voor hen, waardoor eventuele interesse van buitenaf eerder koeltjes zal zijn. De Witte en Louwagie kunnen het zich met andere veroorloven om zich eerst op andere dossiers te richten.

Die zijn er ook, wees daar maar zeker van. De overige drie spelers met een overeenkomst tot medio 2022 zijn namelijk wél van waarde gebleken de voorbije maanden en/of jaren. Sinan Bolat beheerst al sinds januari de actualiteit. De ervaren goalie was de eerste keuze onder de dwarsligger, tot hij in de wintermercato nadrukkelijk zinspeelde op een verhuis richting Turkije. Daarop besloot Hein Vanhaezebrouck prompt om Davy Roef in doel te zetten, wat De Buffalo’s overigens geen windeieren legde. Een transfervrij vertrek van Bolat staat dan ook in de sterren geschreven.

Ook bij Roman Bezus en Jordan Torunarigha is de kans reëel dat ze vanaf juli niet meer in het Gentse shirt te bewonderen vallen. Voor die eerste zou het bestuur misschien nog wel een inspanning willen leveren, gezien de bedroevenswaardige situatie in zijn thuisland. Publiek en medemaats staken de Oekraïner de laatste weken alvast meermaals een hart onder de riem. En wat zal de Gentse tweetand in de bestuurskamer aanvangen met Torunarigha? De verdediger wordt gehuurd van Hertha BSC, bleek de voorbije maanden een voltreffer, maar zal bij een verlengd verblijf wel een aardige duit kosten.

OverHeind blijven
Hét hete hangijzer in de Ghelamco Arena hangt evenwel aan de hoeven van Hein Vanhaezebrouck. Met de bekeroverwinning op de Heizel loodste hij Gent zeven jaar na de memorabele titeltriomf opnieuw naar een historische piek. Bij momenten briesend als een wilde stier richting pers en scheidsrechters, maar wel een tactisch meesterbrein: op dat plaatje zijn De Witte en Louwagie nog steeds smoorverlied. De vraag rijst echter of die romance van twee kanten blijft komen. Contractueel zit Vanhaezebrouck in ieder geval in de ideale positie om in schoonheid afscheid te nemen, want zijn verbintenis is bijna ten einde.

Hoewel voorzitter De Witte meteen na de bekerfinale liet verstaan dat ‘zijn buikgevoel goed zat’, ligt de bal wel degelijk in het kamp van Vanhaezebrouck zelf. Beschouwt hij de Gentse cirkel als volledig rond of niet? Eigenlijk heeft de opperindiaan alles bereikt wat er te bereiken valt met een club van dat kaliber. Het kan niet anders dan dat er de komende weken andere geïnteresseerden aan zijn mouw komen trekken, uit binnen- én buitenland. Onder meer Royal Antwerp FC, waar de bomen financieel hoger lijken te reiken, werd al genoemd. Of de Gentse liefde van Hein overeind blijft, valt nog maar te bezien …

Het eeuwige dilemma
Tot slot moet Gent ook op de iets langere termijn knopen doorhakken. Twee absolute sterkhouders van het huidige elftal, met name Tarik Tissoudali en Vadis Odjidja, staan evenzeer op de to-do-lijst. Hun overeenkomst duurt weliswaar nog een jaartje langer, maar iedereen weet dat zo’n laatste contractjaar de club in kwestie in een zwakkere onderhandelingspositie plaatst. In het geval van Odjidja zal dat waarschijnlijk nog enigszins meevallen. De aanvoerder is inmiddels 33 jaar, heeft al van het buitenland geproefd en beseft ongetwijfeld dat zijn blessuregevoeligheid er niet op zal verbeteren. Waarom dan zijn geboortegrond verlaten?

Tissoudali, dat is dan weer andere koek. Na een ongekend boerenjaar én een opvallende rol op de Afrika Cup is de dribbelkont grof wild op de transfermarkt. Over Valencia CF gonsden er bijvoorbeeld al verschillende geruchten. De tandem De Witte – Louwagie heeft dat gevaar al lang in de mot, want de voorbije dagen werden er al gesprekken gevoerd tussen beide partijen. Voorlopig kwam er echter geen akkoord uit de bus. Integendeel, de makelaar van Tissoudali liet verstaan dat het Gentse aanbod voorlopig ontoereikend was. En hoe langer het water te diep blijft tussen hen, hoe sneller de liefde bekoelt, voegde hij er nog fijntjes aan toe.

Met andere woorden, Tissoudali verwacht dat Gent boter bij de vis levert, en liefst zo snel mogelijk. Zoals gezegd  is de schatkist in de Ghelamco Arena echter verre van eindeloos. Hoe ver durft het bestuur te gaan om haar goudhaantje aan boord te houden? En zou het vanuit strategisch oogpunt niet beter zijn om dat goudhaantje, zoals het woord het zelf doet vermoeden, ten gelde te maken? In tegenstelling tot Vadis is het voor Tissoudali op zijn 28e immers wél het moment om het ijzer te smeden. Gezien het onderhandelingsmétier van Louwagie zit een miljoenenbedrag er zeker in. Daarmee zou Gent haar spelerskern voor het komende seizoen vakkundig kunnen opsmukken. Aan de twee leidinggevende Buffalo’s om een weldoordachte keuze te maken …