Van der Elst orakelt over effectieve speeltijd: Tijd rekken zal er altijd zijn

Van der Elst orakelt over effectieve speeltijd: "Tijd rekken zal er altijd zijn"

27-04-2022 17:49
1

Moet het voetbal overstappen naar een systeem met effectieve speeltijd? Steeds luider klinkt de oproep aan de FIFA om het minstens eens in overweging te nemen en/of uit te proberen. Volgens Francky Van der Elst mag je daar echter ook geen mirakels van verwachten.

Jan Vertonghen bond de kat de bel aan, het panel van Extra Time pikte er gretig op in en nu kwam het onderwerp ook ter sprake in SjotcastAls gast mocht Van der Elst daar zijn visie geven op de eventuele meerwaarde van de invoering van effectieve speeltijd om tijd rekken terug te dringen. Die is in zijn ogen eerder beperkt. "Die trucjes waren er in onze tijd ook al, je voelt dat als speler ook aan. Tijd rekken is er altijd geweest en zal er altijd zijn", voorspelt de gewezen Rode Duivel.

Dat betekent echter niet dat Van der Elst het geen interessant experiment zou vinden. "Ik zou de effectieve speeltijd zeker eens graag zien, al mogen we ook niet te veel aan het voetbal veranderen", waarschuwt hij meteen. Ondanks de vele twistpunten die de laatste maanden en jaren aan de oppervlakte verschijnen, blijft de sport voor hem wel even aantrekkelijk.

Niet toevallig in Portugal ...
Van der Elst weet overigens waarom uitgerekend Vertonghen zo openlijk met het idee op de proppen gekomen is. In Portugal heeft tijd rekken immers een heel andere dimensie, zo blijkt. "Het is zelfs de competitie met de minste effectieve speeltijd van Europa. Dat zagen we ook terug op het EK van afgelopen zomer in de wedstrijd tegen de Rode Duivels", verwijst Van der Elst naar de achtste finales. Uiteindelijk haalde ons land het toen met 1-0 van de Portugezen in een enerverend duel.

"Die nijdigheid zit ingebakken in hun voetbalcultuur", gaat Van der Elst verder. Dat zie je zelfs al in de jeugdreeksen. Terwijl bij ons spelplezier op jonge leeftijd voorop staat, is dat daar helemaal anders. "In Portugal gaat het in de jeugd al heel snel over winnen." Het zou best kunnen dat die aanpak later haar vruchten afwerpt. "Portugal won het EK 2016 en ook in de Champions League doen de grote ploegen het ieder jaar goed", merkt Van der Elst nog fijntjes op.