De Bruyne in de weegschaal met Benzema: ook Ballon d'Or-strijd hangt in de lucht

De Bruyne in de weegschaal met Benzema: ook Ballon d'Or-strijd hangt in de lucht

27-04-2022 17:15 Laatste update: 04-05-2022 07:24
26

In het adembenemende schouwspel tussen Manchester City en Real Madrid (4-3) van de heenwedstrijd van de halve finale van de Champions League werden de hoofdrollen vertolkt door een weergaloze Kevin De Bruyne en het fenomeen Karim Benzema. Volgende week kruisen beide wereldtoppers de degens opnieuw op het terrein, maar in oktober zou dat ook bij de verkiezing van de Ballon d'Or wel eens het geval kunnen zijn. VoetbalPrimeur.be legt De Bruyne en Benzema alvast even in de weegschaal.

Belangrijk om weten vooraleer zich in dit artikel te storten: sinds dit jaar zit de Gouden Bal in een nieuw kleedje. Voor het eerst wordt de prestigieuze trofee niet uitgereikt op basis van een kalenderjaar, maar volgens het klassieke voetbalseizoen. Een verademing voor velen, aangezien er merkelijk meer constante zit in prestaties van augustus tot en met mei. Voor de eerste editie van die 'Ballon d'Or 2.0' zullen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo écht niet langer met de honneurs gaan lopen. Troonpretendenten als Robert Lewandowksi, Kylian Mbappé of Mo Salah staan te trappelen om het stokje over te nemen, maar na die verbluffende halve finale in het Etihad Stadium zingen de namen van Benzema en De Bruyne minstens even luid rond. Tijd voor een vergelijking!

De statistieken
Wie statistieken zegt, zegt dezer dagen Lewandowski en ... Benzema. Het speerpunt van Real Madrid rijgt de doelpunten aan elkaar. In La Liga prijkt de (voorlopige) topschutterstitel op zijn naam, met 25 streepjes tot dusver. Wat minder in het oog springt, maar zeker even opvallend is: ook in de stand om de assistenkoning staat Benzema op het hoogste schavotje (elf stuks). Dat moet hij weliswaar delen met landgenoot Ousmane Dembélé (FC Barcelona), maar het bewijst hoe dan ook dat de geboren Lyonnais veel meer is dan enkel een klassieke nummer negen.

De meest verbazingwekkende cijfers zet Benzema uiteraard neer in de Champions League. Waar hij er de voorbije jaren al steevast met kop en schouders bovenuit stak bij Real, zit hij inmiddels al aan zijn enkels. Veertien keer stond de Fransman al aan het kanon; goed voor 56 procent van alle Madrileense treffers tot nu toe! Zijn lopende campagne op het kampioenenbal valt dan ook historisch te noemen. Het is pas de vierde keer uit de geschiedenis van het toernooi dat een speler erin slaagt de kaap van de veertien te bereiken.

Vanzelfsprekend kan De Bruyne geen gelijkaardige statistieken voorleggen, gezien de verschillende posities op het veld. Toch is ook de Rode Duivel bezig aan een productief seizoen. Dat is toch zeker het geval op doelpuntenvlak. Zo staat de teller in de Premier League momenteel op elf rozen, waardoor De Bruyne hard op weg is om zijn persoonlijke record uit 2019-2020 (dertien goals) te evenaren of, wie weet, verbreken. In de Champions League betekende zijn openingstreffer tegen Real dan weer de zevende knock-out-ontmoeting in drie seizoenen tijd waarin hij de netten deed trillen. Straf!

Opvallend genoeg beleeft De Bruyne op assistenvlak eigenlijk een mindere jaargang. In Europa valt dat nog enigszins mee: met vier beslissende passes behoor je vanzelf tot de subtop. Binnen de Britse landsgrenzen blijken zijn geniale passes en staalharde voorzetten echter net dat tikkeltje minder doeltreffend dan gebruikelijk. De onbetwiste assistenkeizer van de Premier League zit er voorlopig 'slechts' aan zes assists.

Benzema: La Liga 25 goals, 11 assists - Champions League 14 goals, 0 assists
De Bruyne: Premier League 11 goals, 6 assists - Champions League 2 goals, 3 assists

* cijfers na de heenmatch

Impact op de ploeg
Statistieken zeggen uiteraard lang niet alles. De meerwaarde die een speler voor een elftal heeft, valt vaak niet uit te drukken in cijfertjes. Vanuit het perspectief van Pep Guardiola is De Bruyne een absolute sleutelfiguur. Vanwege zijn blessuregevoeligheid werd de Spaanse tacticus (met succes) gedwongen om op zoek te gaan naar waardige alternatieve formules, maar als onze landgenoot wedstrijdfit is, krijgt hij het dirigentenstokje in handen. Man City versnelt en vertraagt op de tonen van KDB.

In de Spaanse hoofdstad is die eer nog altijd weggelegd voor Luka Modric, die maar niet vatbaar lijkt voor pensioenplannen. Hoewel Benzema zich als diepe spits niet ál te zeer kan moeien met de opbouw, vormt hij wel een fenomenale kapstok waar Carlo Ancelotti zijn overige tien spelers aan kan ophangen. Hij is immers veel meer dan een sluipschutter: Benzema duikt geregeld de hoeken in om ruimte te maken en slaagt er dankzij zijn uiterst verfijnde techniek eenvoudig in om een bal bij te houden. Zijn grootste troefkaart blijft evenwel die overontwikkelde neus voor doel. Voornamelijk de kunst om toe te slaan vanuit het niets blijkt haast wekelijks van goudwaarde voor De Koninklijke. 

Een bijkomende vaststelling is dat beide heren in normale omstandigheden ook de aanvoerdersband om de arm gegespt krijgen. Dat bewijst dat zowel De Bruyne als Benzema ook op mentaal vlak hun stempel drukken op hun respectievelijke ploeggenoten. Terwijl bij die eerste vooral zijn winnaarsmentaliteit boekdelen spreekt, valt die laatste dan weer zelden te betrappen op vedetteneigingen, ondanks zijn geweldige staat van dienst. Integendeel, vaak is Benzema net de eerste aanjager wanneer Real balverlies lijdt.

De prijzen
Hoewel de organisatie van de Gouden Bal zich heilig heeft voorgenomen om prijzenkasten niet te zeer meer in rekening te brengen, zullen ook in 2022 de ploegprestaties ongetwijfeld een (beslissend?) zetje in de rug geven. Voor zowel Benzema als De Bruyne kan de terugwedstrijd van komende woensdag dan ook doorslaggevend zijn met het oog op een eventuele topnotering bij de verkiezing. Als één van beide vedetten straks de Beker met de Grote Oren in de lucht mag hijsen, zal dat hem geen windeieren leggen.

Op nationaal vlak zijn de twee kemphanen alvast goed op weg naar succes. Real kan de landstitel al ruiken, mede door de ontgoochelende tegenstand in La Liga. Over het Kanaal is de spanning wat meer te snijden, al heeft Man City daar toch een licht overwicht ten opzichte van uitdager Liverpool FC. Het verschil lijkt dus hoofdzakelijk op het Europese toneel gemaakt te zullen worden, temeer omdat het WK in Qatar pas plaatsvindt ná de Gouden Bal.

Conclusie
Eerlijk is eerlijk: het is nek-aan-nek tussen beide heren. Enkel wat betreft de statistieken telt Benzema duidelijk een neuslengte voorsprong, maar eigenlijk is dat appelen met peren vergelijking. Ook pakweg Lewandowski of Mbappé zullen De Bruyne in dat facet overtroeven. Als de organisatie van de Ballon d'Or haar beloftes houdt en écht verder wil kijken dan haar neus lange tijd lang was, hoeft dat geen onoverkomelijk probleem te zijn voor de Rode Duivel. Nu de hoogconjunctuur van Messi en Ronaldo definitief achter ons ligt, is er hoe dan ook een vacuüm om in te duiken. Vult een Belg dat op? Afspraak in oktober!