Het positieve aan de bekerfinale voor Anderlecht, het visitekaartje van Marco Kana

Het positieve aan de bekerfinale voor Anderlecht, het visitekaartje van Marco Kana

19-04-2022 14:14 Laatste update: 18:29
18

Voorlopig moet RSC Anderlecht geen plaats maken in de vitrinekast voor een tiende Beker van België. Wel weet paars-wit sinds Paasmaandag wel zeker dat Marco Kana zijn mannetje op het hoogste niveau kan staan.

De negentienjarige middenvelder maakt al drie seizoenen deel uit van de A-kern. Toch is er voorlopig nog altijd geen sprake geweest van de grote doorbraak van de defensieve middenvelder. In het seizoen 2019 – 2020 maakte hij al zijn debuut voor de hoofdmacht en in zijn eerste jaar bij de profs kwam hij toch tot vijftien optredens. 

Vorig seizoen toen Vincent Kompany heel wat gasten van Neerpede gebruikte, bleef de speeltijd van Kana gering en ook dit seizoen maakte hij amper minuten. Tegen Zulte Waregem kreeg hij een invalbeurt van één minuut. Tegen KAS Eupen kwamen er vijf speelminuten bij.

Een maand geleden kreeg Kana plots zijn eerste basisplaats van het seizoen. Tegen Royal Antwerp FC moest hij de geschorste Wesley Hoedt vervangen. De middenvelder moest zich dus bewijzen als centrale verdediger. Na 55 minuten werd hij naar de kant gehaald.

Kana koppelt kracht aan techniek, in potentie is hij een basisspeler voor Anderlecht. 

Tegen KAA Gent was het maandag niet meteen de bedoeling dat Kana ging invallen, maar Majeed Ashimeru was de pechvogel van de finale. De Ghanees viel in en moest daarna waar geblesseerd al huilend naar de kans. Zo kreeg Kana plots zijn kans.

Kana greep die kans. Waar Josh Cullen en Kristoffer Olsson geen tempo kregen in de omschakeling was dat bij Kana anders. De jongeling speelde vrank en vrij. Nadat hij weer een duel had gewonnen verscheen er ook die tevreden glimlach op zijn gezicht. Kana werkte de voorbije jaren om krachtiger te worden. Over het goede techniek beschikte hij al. 

Op zijn negentiende was Kana duidelijk niet onder de indruk van de omstandigheden. Hij zette ook rustig zijn strafschop om en vierde daarna opmerkelijk cool. Kompany zag maandag dat hij op Kana kan rekenen. Een wissel voor de toekomst heeft zich aangeboden.