Barça-icoon Piqué krijgt 24 miljoen en ligt onder vuur in Spanje: 'Alles legaal'

Barça-icoon Piqué krijgt 24 miljoen en ligt onder vuur in Spanje: 'Alles legaal'

19-04-2022 09:04
2

FC Barcelona verloor maandagavond van Cádiz CF, maar Gerard Piqué heeft heel andere zaken aan zijn hoofd. De verdediger ligt onder vuur, omdat zijn sportevenementenbedrijf Kosmos zeker 24 miljoen euro aan commissies ontvangt van de Spaanse voetbalbond.

El Confidencial publiceerde maandag het nieuws dat de Spaanse bond (RFEF) een slordige 40 miljoen per seizoen ontvangt voor de zesjarige deal met Saudi-Arabië om de play-offs voor de Supercopa te organiseren. Dat gebeurt sinds 2020. Kosmos, het bedrijf van Piqué, legde de contacten en ontving een commissie van 24 miljoen euro, zo bleek uit documenten en privé-audioberichten tussen Piqué en RFEF-preses Luis Rubiales.

Piqué verdedigde zich maandagavond op Twitch na de Barça-nederlaag tegen Cádiz, die hij door een blessure miste. "Alles wat we hebben gedaan is legaal. Ik heb niets te verbergen en ik ben trots op wat we doen bij Kosmos", begon hij. "Het doel was de opzet van de Supercopa te veranderen en interessanter te maken voor de kijker. Dat sprak de bondsvoorzitter (Luis Rubiales, red.) aan. De commissie van tien tot vijftien procent? Dat is relatief normaal in deze wereld."

'Ik verstop me nergens voor'
"Het enige illegale in deze zaak is dat privé-audioberichten zijn gestolen en aan de pers bezorgd", vervolgde het Barça-boegbeeld. "Wie er achter de lekken zit? Daar hoef je niet heel slim voor te zijn. Het is kwaadaardig. Ik ken het onderscheid tussen voetballen en een commerciële overeenkomst. Ik heb nooit enige hulp gekregen. Dan heb je geen idee wie ik ben."

Piqué wijst erop dat de Supercopa nu jaarlijks 40 miljoen oplevert, waar dat voorheen 120 duizend euro was. "Dit was een kans voor de Spaanse voetbalbond", zegt hij. "El Confidencial belde me een week geleden en zei dat dit naar buiten zou komen. Ik heb gezegd dat het me niets kon schelen. Ik hoef me nergens voor te verstoppen. "

"Ik erken dat het niet gebruikelijk is dat een speler bij dit soort zaken betrokken is, omdat een speler deze dingen pas doet als hij met pensioen gaat, maar ik vind het leuk. Moet ik me ervoor verontschuldigen? Dat ben ik absoluut niet van plan", aldus Piqué. "Ik ben niet ingestapt bij Kosmos om geld te verdienen. Zoals je misschien wel begrijpt, heb ik mijn hele voetballeven goed verdiend en zou ik tot in lengte van jaren niets kunnen doen op de bank. Maar in de samenleving waarin we leven, betekent geld verdienen succes en daar houd ik van."