PSV dwingt Ajax in bloedstollende finale op de knieën en pakt Nederlandse beker

17-04-2022 20:14 Laatste update: 20:29
1

PSV heeft voor de tiende keer in de clubgeschiedenis de KNVB Beker gewonnen. In een bloedstollende finale werd Ajax met 2-1 verslagen.

Met de wedstrijd van donderdag nog in de benen begon PSV sterk aan de bekerfinale. Het leek na tien minuten spelen op voorsprong te komen. Joey Veerman stak Eran Zahavi weg, de Israëliër verschalkte Stekelenburg, maar werd teruggefloten vanwege buitenspel. Terecht, zo bleek uit de herhaling. Namens Ajax kreeg Brobbey een grote kans.

In de levendige openingsfase stonden niet de kansen van Ajax en PSV centraal, maar de opstootjes en het gebrek aan zuivere speeltijd. Het spel lager vaker stil dan dat er gevoetbald werd. Ajax hoopte na ruim een kwartier op voorsprong te komen toen Dusan Tadic over de knie ging bij Joey Veerman, maar daar geen strafschop voor kreeg, tot woede van de Ajax-spelers, die daarna alsnog konden juichen toen Ryan Gravenberch voor het openingsdoelpunt tekende. Hij speelde zichzelf vrij na een combinatie met Davy Klaassen en passeerde Yvon Mvogo met een vlammend schot in de verre hoek.

Ajax had de touwtjes in handen en was hard op weg om de score te verdubbelen. Ook Noussair Mazraoui vuurde raak, maar ook zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel omdat Brobbey in de aanval net aan buitenspel stond. Daardoor bleef PSV, dat nog maar weinig te zeggen had, in leven.

Bloedstollende finale
De tweede helft explodeerde werkelijk toen PSV de achterstand razendsnel omboog in een voorsprong. Erick Gutiérrez kopte raak uit een vrije trap van Veerman, waarna Cody Gakpo Stekelenburg verschalkte met een kanonskogel. Aan de goal van Gakpo ging een fout van Lisandro Martínez vooraf. Het zette de verhoudingen meteen weer op scherp, want PSV werd door Ajax in de eerste helft langzaam in slaap gesust en was rijp voor de slacht.

De arbitrage had het druk, want ook de 2-2 van Davy Klaassen ging niet door. Brobbey gebruikte zijn kracht en tikte terug op Klaassen, die raak schoot. Achteraf bleek Brobbey echter buitenspel te hebben gestaan, waardoor het aantal afgekeurde goals op drie kwam. Met kunst en vliegwerk bleef PSV op voorsprong. Tadic raakte de paal en daarna was het invaller Perr Schuurs die dicht bij de gelijkmaker was.

De vermoeidheid begon langzaam toe te slaan bij PSV, dat via invaller Bruma meerdere malen dicht bij de beslissing was. Ook Vertessen viel nog in en raakte de paal, maar viel later ook geblesseerd uit. Ten Hag deed het met inbrengen van Mohamed Ihattaren, die zijn debuut in Ajax 1 maakte, en Mohammed Kudus een alles-of-niets-poging om een verlenging af te dwingen. Het was in de eindfase echter te slordig om PSV aan het wankelen te brengen.