Uitkijken naar speeldag 34: alle vraagtekens weggepoetst en gouden rust

Uitkijken naar speeldag 34: alle vraagtekens weggepoetst en gouden rust

08-04-2022 15:00 Laatste update: 09-04-2022 18:15

Na 34 intense speeldagen valt het doek over de reguliere fase van de Jupiler Pro League. Uiteraard volgt er nog een apotheose in twee Play-Offs én een degradatie-promotie-tweeluik, maar voor negen ploegen zit het seizoen erop na dit weekend. VoetbalPrimeur.be ziet nog vijf belangrijke vragen die beantwoord moeten worden alvorens de Play-Offs van start kunnen gaan.

Wie oh wie? 
In de eerste plaats moet uiteraard voor eens en voor altijd duidelijk worden welke acht clubs nu eigenlijk zullen aantreden in de Play-Offs. Voor zowel de Champions- als de Europe-variant liggen drie plekjes al vast, aangezien Sporting Charleroi zich écht niet meer zal laten verrassen door SV Zulte Waregem en/of haar concurrenten. Voor de top-vier staat RSC Anderlecht er sinds de uitschuiver van KAA Gent bij Cercle Brugge (2-2) het beste voor. In principe moet paars-wit het zelf kunnen afmaken op het veld van een zwalpend KV Kortrijk, maar als de stress toeslaat, weet je maar nooit. De Buffalo's hebben alvast een kaarsje gebrand. Een divisie lager gaan twee Limburgse kemphanen een onrechtstreeks duel aan. Als KRC Genk haar stand respecteert en wint bij RFC Seraing, maakt het echter niet uit hoezeer STVV nog klauwt.

De (mentale) voorsprong
Steeds nadrukkelijker verschuift de aandacht terug naar de titelstrijd. Dat komt voornamelijk omdat Union Saint-Gilloise de voorbije weken, vooral in thuiswedstrijden, enkele keren van haar pluimen heeft gelaten. Aangezien uitdager Club Brugge wél bij de les bleef, is de kloof plots gereduceerd tot vijf puntjes. In de (vaak vervloekte) herberekening komt dat neer op het verschil van één overwinning. Of neemt Union op de slotspeeldag toch wat verder afstand? Terwijl de hoofdstedelingen met K. Beerschot V.A. een uitgezongen tegenstander over de vloer krijgen, mag Club haar borst natmaken voor de komst van KV Mechelen.

Kleine adempauze
Zoals gezegd houdt het seizoen voor de helft van de JPL-ploegen op na dit weekend, maar dat betekent dat die andere helft wél nog aan de bak moet in het tweede deel van april. En dus kan krachten sparen een wereld van verschil vormen. Dat heeft Jean-Louis Garcia bijvoorbeeld goed begrepen. De trainer van RFC Seraing kondigde al aan dat hij zijn sterkhouders zal laten rusten met het oog op het cruciale tweeluik met RWDM. Dat klinkt als muziek in de oren van tegenstander Genk, dat zelf dus ook nog iets te winnen heeft, maar zet woede bij concurrent STVV. Ook Alfred Schreuder dacht openlijk na om Charles De Ketelaere, die rood gevaar loopt, aan de kant te houden. Zelfs Hein Vanhaezebrouck zat lang met een dilemma in het hoofd: Vadis Odjidja forceren of sparen voor de bekerfinale? Benieuwd welke consequenties die keuzes zullen hebben ...

Traditiebreuk
Vreemd en de laatste jaren ondenkbaar: niet alle wedstrijden van de laatste speeldag worden gelijktijdig afgewerkt. In samenspraak met rechtenhouder Eleven Sports werd beslist om KAS Eupen - KV Oostende en Royal Antwerp FC - Cercle Brugge naar zaterdagavond te verschuiven. Vooral dat laatste duel doet de wenkbrauwen fronsen, aangezien er voor The Great Old wel degelijk nog iets op het spel staat. Een overwinning is immers nodig om iet of wat in het spoor van Union en Club Brugge te blijven. Op sociale media spuwden (Antwerpse) fans alvast hun gal: velen van hen moesten hun weekendplanning omgooien vanwege de laattijdige ingreep.

Ikke ikke ikke
Voetbal is uiteraard een teamsport, maar aan het einde van deze reguliere competitie zijn ook de individuele klassementen van belang. Hoewel de tellers vrolijk doorlopen in de Play-Offs, is het toch leuk om een (tijdelijke) balans op te maken. Bij de topschutters lijkt Deniz Undav zeker van zijn (virtuele) Gouden Stier. Zijn 25 treffers zijn er drie meer dan die van Michael Frey (Antwerp). Bovendien krijgt Undav met Beerschot een gewillig slachtoffer over de vloer om er nog enkele potten bij te duwen. In de strijd om de assistenkoning is het spannender. Xavier Mercier (OHL, veertien stuks) ligt in polepositie, maar mits een goede prestatie maken ook Junya Ito (Genk, dertien) en Jean-Luc Dompé (Zulte Waregem, twaalf) nog kans.