Belanov, Belgische kwelduivel op WK '86, strijdt nu voor het Oekraïense leger

Belanov, Belgische kwelduivel op WK '86, strijdt nu voor het Oekraïense leger

07-04-2022 11:07
1

Het Oekraïense volk blijft dapper strijden om de Russische invasie een halt toe te roepen. Uiteraard doet het leger haar duit in het zakje, maar de voorbije weken hebben een heleboel burgers evenzeer de wapens opgenomen. Ook Igor Belanov hoort daarbij. Die naam doet ongetwijfeld nog een belletje rinkelen.

Belanov is een ware grootheid uit het voetbal van de voormalige Sovjet-Unie. Vooral 1986 was zijn boerenjaar. Destijds schreef hij zijn naam bij op de erelijst van de Gouden Bal. Met Dynamo Kiev won de scherpschutter bovendien de Beker der Bekerwinnaars. Belanov stond voornamelijk bekend vanwege zijn loeiharde, maar uiterst precieze schot.

Die kwaliteiten toonde de aanvaller ook op het WK van 1986 in Mexico. Mede dankzij hem werd de Sovjet-Unie gezien als een gevaarlijke kandidaat op eindwinst, maar dat was buiten de ... Rode Duivels gerekend! In de achtste finales leverden de Belgen de waarschijnlijk mooiste wedstrijd uit hun WK-geschiedenis af. Belanov weerde zich als een duivel in een wijwatervat, trof zelfs drie keer raak, maar uiteindelijk haalden de troepen van Guy Thys het met 4-3 na verlengingen.