Algerije is woest en wil play-off om WK-ticket tegen Kameroen over laten spelen

31-03-2022 17:38
1

Algerije legt zich niet neer bij de uitschakeling in de Afrikaanse play-offs voor het WK. In de laatste seconden van de verlenging scoorde het Kameroen van Ajax-keeper Andre Onana (foto) en verdiende het een ticket voor de eindronde, maar de Algerijnen vinden dat dat onreglementair gebeurd is.

De slotfase van het treffen tussen Algerije en Kameroen was doldwaas. Na negentig minuten stond het 0-1 voor De Ontembare Leeuwen en moest er verlengd worden, aangezien die stand na negentig minuten ook op het bord stond in de heenwedstrijd.  RKC-stopper Ahmed Touba leek in de 118e minuut vervolgens voor Algerijns feest te zorgen. In de vierde minuut van de blessuretijd van de verlenging besliste Karl Toko Ekambi toch anders en ging Kameroen naar het WK.

De woede bij Algerije richt zich vooral op scheidsrechter Bakary Gassama, die in de eerste helft van de reguliere speeltijd een discutabele goal van Kameroen toekende. Voorafgaand aan de 0-1 van Eric Maxim Choupo-Moting vond namelijk een duwfout plaats, waardoor een verdediger en de keeper van Algerije niets meer konden doen. FAF, de Algerijnse voetbalbond, komt nu dan ook in actie.

In een persbericht wordt duidelijk gemaakt wat men wil dat er gebeurt. 'We hebben bezwaar aangetekend tegen de schandalige arbitrage die de uitslag van de wedstrijd tussen Algerije en Kameroen in de play-offs heeft beïnvloed. Wij gaan alle wettelijk toegestane middelen inzetten om voor onze rechten te strijden en de wedstrijd opnieuw te spelen, onder voorwaarden die de eerlijkheid en onafhankelijkheid van de arbitrage garanderen.'

Het is nog maar de vraag of de FIFA hierin meegaat. Vrijdag wordt er namelijk al geloot voor de groepsfase van het WK en Kameroen zal daar ongetwijfeld in één van de balletjes zitten. Toch greep de wereldvoetbalbond in het verleden al eens in. In 2017 kreeg Zuid-Afrika in de play-offwedstrijd tegen Senegal een bizarre strafschop en plaatste het zich daarmee voor het WK. Dat duel moest overgespeeld worden en toen wonnen de Senegalezen wel.