De Boer ontkent dodental Qatar: 'Alles is op één hoop gegooid

De Boer ontkent dodental Qatar: 'Alles is op één hoop gegooid"

31-03-2022 11:50
13

Ronald de Boer houdt bij hoog en laag vol dat er géén 6500 doden zijn gevallen bij de voorbereidingen op het WK in Qatar. 'Totale onzin', noemt de ambassadeur de ontluisterende cijfers die vorig jaar werden onthuld door The Guardian.

De Boer, die in zijn nadagen als voetballer in Qatar speelde en als ambassadeur verbonden is aan het WK, werd woensdagavond bij Jinek geconfronteerd met het dodental. "Daar wil ik verder niet op ingaan. Dat is het ene woord tegen het ander", reageerde hij in eerste instantie.

"Ik zeg: het is allemaal op één hoop gegooid in die tijd", vervolgde De Boer. "Van een lerares tot een schoonmaker tot iemand die op de bouw werkt. Allemaal op één hoop. Daar zijn die nummers van gemaakt." De Boer noemde de cijfers 'echt totale onzin'. "Het is uit zijn verband gerukt. Ze hebben alle mensen in die tien jaar op één hoop gegooid."

Volgens De Boer gebeuren er door het WK juist goede dingen in Qatar. "Het minimumloon is ingevoerd, de veiligheid van mensen die aan het stadion werken is verbeterd, dus als we zeggen: sport kan wat betekenen, dan is dat zeker gebeurd. Ik word een beetje moe van de kritiek op mijn rol. David Beckham en Xavi, de trainer van FC Barcelona, zijn ambassadeur. Denk je nou echt dat dat achterlijke gasten zijn?"

Het is niet de eerste keer dat De Boer het onderzoek van The Guardian, dat een schokgolf teweeg bracht in de voetbalwereld, probeert te nuanceren. Oranje-bondscoach Louis van Gaal zei het vorige week nog 'belachelijk' te vinden dat het WK eind dit jaar in Qatar wordt gehouden.