Ex-Lokeren-spits Bancé mikt op trainerscarrière: Waarom zelfs niet in België?

Ex-Lokeren-spits Bancé mikt op trainerscarrière: "Waarom zelfs niet in België?"

28-03-2022 13:40

Wanneer de Rode Duivels dinsdag Burkina Faso in de ogen kijken, zullen ze een naam tegenkomen die een belletje doet rinkelen. De team manager van het Afrikaanse elftal luistert namelijk naar de naam van Aristide Bancé. Die maakte in het verleden nog furore als spits van (wijlen) Sporting Lokeren.

De Burkinees streek in 2003 neer op Daknam, waar hij in totaal drie seizoenen zou vertoeven. Met zijn blonde haardos was hij sowieso al een opvallende verschijning, maar Bancé liet ook de voeten spreken. In zijn laatste Lokerse campagne kwam hij tot vijftien competitietreffers. In de daaropvolgende zomer zou het Oekraïense Metalurg Dontesk de prijsschutter wegplukken voor een aardige transfersom. In de nadagen van zijn actieve loopbaan ontpopte Bancé zich overigens tot ware globetrotter, met nog verbintenissen in onder meer Letland, Finland, Qatar, Kazakhstan en Zuid-Afrika.

Gevraagd naar zijn eerste indrukken bij Lokeren, wat zijn eerste ervaring in het buitenland was, herinnert Bancé zich vooral één aspect. "Het was koud, dat weet ik nog. Het was serieus wennen voor mij, maar gelukkig speelden er veel Afrikanen bij Lokeren." De spelerskern omarmde hem al snel. "In mijn eerste wedstrijd (tegen Heusden-Zolder, red.) was ik de matchwinnaar, met twee doelpunten. Dat bevorderde mijn integratie", beseft Bancé bij Het Nieuwsblad.

"Veel aan jullie te danken"
Inmiddels gaat Bancé dus door het leven als team manager van Burkina Faso. Met de Rode Duivels heeft het een grote oefenpartner weten strikken. "Voor ons team is dit een mooie affiche", geeft Bancé toe. "En voor mezelf wordt het fijn om terug te zijn: ik heb veel aan jullie land te danken." Met Burkina Faso hoopt hij op termijn om zich te plaatsen voor een wereldkampioenschap.

Tot slot heeft Bancé nog lovende woorden over voor Roger Lambrecht, de onlangs overleden ex-voorzitter van Lokeren. Een "formidabele" man, klinkt het. "Hij was steeds als eerste op de club en werkte dag en nacht. Als er een probleem was, stond hij voor je klaar", herinnert Bancé zich. In zijn functie van team manager spiegelt hij zich aan Lambrecht. "En ik wil ook zo zijn als trainer. Want dat is wel degelijk mijn ambitie: coach worden. Waarom zelfs niet in België?", eindigt hij met een open vraag.