Factcheck Kompany: kijkt men echt enkel in België niet naar het doelsaldo?

Factcheck Kompany: kijkt men echt enkel in België niet naar het doelsaldo?

21-03-2022 20:03 Laatste update: 22-03-2022 18:00
38

RSC Anderlecht verloor zondag van KAA Gent en is daardoor uit de top vier getuimeld. Dat tot grote frustratie van Vincent Kompany, die niet begrijpt waarom men in ons land niet naar het doelpuntensaldo kijkt.

KAA Gent en RSC Anderlecht tellen momenteel 58 punten en moeten nog steeds vechten voor een plekje in de top vier. Met een doelpuntensaldo van +31 doet Anderlecht het ook beter dan KAA Gent (+21), maar staat het toch op de vijfde plek. Dat zorgde voor de nodige kritiek van Kompany.

"België is de enige competitie die geen rekening houdt met het doelsaldo", zuchtte Kompany na de verloren wedstrijd tegen KAA Gent. In België kijkt men namelijk eerst naar het aantal overwinningen (Gent 17 en Anderlecht 16) en dan pas naar het doelsaldo om te stand te bepalen. En dat blijkt niet het enige land te zijn dat het anders aanpakt.

Factcheck
Kompany gaf af dat men enkel in België naar het doelsaldo kijkt, maar dat blijkt toch niet helemaal juist te zijn. Van de 54 Europese competities zijn er namelijk 21 competities die dat niet als eerste in rekening nemen om de stand in de competitie te bepalen bij een gelijk aantal behaalde punten. Drie van die 21 competities kijken eerst naar de gewonnen wedstrijden en achttien competities kijken naar de onderlinge resultaten tussen beide teams.

De lijst van landen
Onderlinge resultaten: Albanië, Bulgarije, Cyprus, Estland, Georgië, Griekenland, Kazachstan, Kosovo, Letland, Litouwen, Moldavië, Roemenië, Rusland, Servië, Slovenië, Spanje, Portugal, Wit-Rusland
Gewonnen matchen: Armenië, België, Hongarije

Voor Kompany mogelijk een onbekend gegeven. De coach van Anderlecht was als speler namelijk enkel actief in ons land, Engeland en Duitsland. Bij die laatste twee landen kijkt men ook eerst naar het doelsaldo om de plek in de stand te bepalen.

En daar haalde Kompany ooit ook eens voordeel uit. In het seizoen 2011-2012 werd het in Engeland een heuse titelstrijd tussen Manchester City en Manchester United. Pas op de allerlaatste speeldag viel er ook een beslissing over de kampioen. Het werd misschien wel één van de meest beklijvende laatste speeldagen, met een schitterende comeback van Manchester City tegen QPR waardoor het duel in een 3-2 overwinning eindigde. Met acht doelpunten meer gescoord te hebben won het uiteindelijk ook de titel en mocht Kompany de kampioenentrofee ontvangen.

Spannend einde
Met nog twee speeldagen te gaan in de reguliere competitie belooft het dus nog een spannend seizoenseinde te gaan worden in de JPL. De opdracht voor Kompany en zijn jongens is alvast duidelijk: meer punten pakken dan KAA Gent of Royal Antwerp FC (dat één punt meer heeft gesprokkeld).

Voor RSC Anderlecht wachten nog wedstrijden tegen Sporting Charleroi (thuis) en KV Kortrijk (uit). KAA Gent neemt het nog op tegen Cercle Brugge (uit) en OHL (thuis). Voor Antwerp staat er partijen tegen OHL (uit) en Cercle Brugge (thuis) op het programma.