Europese pers over Ajax: 'Nederlandse demonstratie' en 'errore fatale' Onana

16-03-2022 08:45 Laatste update: 19:30
4

Ajax het veldoverwicht, Benfica de enige kans en de winnende goal: dat is de conclusie die de meeste Europese media trekken na Ajax' jammerlijke Champions League-uitschakeling. VoetbalPrimeur.be maakt een rondje in de Duitse, Britse, Spaanse, Italiaanse en Franse pers.

Der Kicker zag Ajax 'schwungvoll' aan de wedstrijd beginnen. 'Antony en Edson Álvarez kregen goede kopkansen en een treffer van Sébastien Haller werd afgekeurd, maar de Nederlanders bleven 'am Drücker''. Benfica kon zich nauwelijks aan de Amsterdamse omklemming ontworstelen en kreeg zelf geen enkele kans. Ajax ging echter te omslachtig en te onzorgvuldig met zijn eigen kansen om.' Na rust was Ajax minder dominant en benutte Benfica zijn enige kans. 'Darwin Núñez verschalkte de iets te laat uitgekomen Andre Onana: 0-1. En daar bleef het bij, omdat Ajax tegen de compact verdedigende Portugezen niets meer klaar kon spelen.'

'Slordige Nederlanders krijgen de rekening gepresenteerd door standaardsituatie Darwin Núñez', kopt The Guardian. 'Ajax domineerde aan de bal en nam het doel van de tegenstanders constant onder vuur. De veteranen Nicolás Otamendi en Jan Vertonghen trokken echter een defensieve muur op, die Ajax niet kon slechten. Núñez zorgde uiteindelijk met een rake kopbal voor de 'shock 1-0 victory''.

'Benfica heeft Ajax tot wanhoop gedreven', schrijft AS. 'Ajax had de wedstrijd voor rust volledig in handen en Benfica-trainer Nélson Veríssimo weet nu nog niet hoe zijn team de eerste helft door is gekomen. Ajax domineerde en creëerde, maar miste ook en stortte – net als in de heenwedstrijd én in de laatste Eredivisie-wedstrijden – na rust in.' De Spaanse krant gaat ervan uit dat dit de laatste Champions League-wedstrijd van Erik ten Hag als Ajax-trainer was. 'Een bitter afscheid voor Ten Hag, die eerder al liet weten dat deze Champions League-campagne sowieso al geslaagd was. In de straten van Amsterdam zullen ze er echter anders over denken. Dit was ook de laatste Europese Ajax-wedstrijd voor Onana, Mazraoui en misschien Gravenberch en Antony.'

La Gazzetta dello Sport wees naar de 'errore fatale' van doelman Onana, die overigens hard op weg lijkt naar Internazionale. 'Meer dan zeventig minuten lang domineren was blijkbaar niet genoeg voor Ajax. Een klunzig moment van de keeper uit Kameroen kostte ze de kop: wat ging hij de fout in bij het uitkomen! Benfica benutte de enige kans die het kreeg: dat zij de kwartfinale hebben gehaald, is eigenlijk spotten met alle logica. Het leverde in Amsterdam een minimale bijdrage in aanvallend opzicht, maar de verdediging speelde wel een dijk van een wedstrijd.'

L'Équipe tenslotte deelde een 3 uit aan Onana en genoot van beide ploegen tijdens een vermakelijke Champions League-avond in Amsterdam. 'We gaven na de openingsfase niet veel voor de kansen van Benfica: het was een demonstratie van de Nederlanders. Ajax probeerde het verdedigende blok van Benfica op alle mogelijke manieren aan het wankelen te krijgen, maar de mannen uit Lissabon zetten hun tanden in de wedstrijd. De puristen onder ons zullen ervan balen, maar Benfica heeft in vrijwel het gehele tweeluik moeten lijden, toonde een bewonderenswaardige wilskracht en heeft zijn ticket voor de kwartfinale zeker verdiend.'